Opinii

Festivalul controalelor anunţate la casele de bătrâni. Între potemkinadă şi fumigene. Cazul Fundaţiei Timişoara ”89

Vor fi zile fericite la toate centrele pentru persoane vârstnice din ţară. Se va mânca bine, vor fi şi deserturi şi fructe de sezon. Cei care mai vor, vor primi şi supliment. Va fi curat peste tot, se vor schimba lenjeriile şi, poate, chiar se vor face cablări la Netflix. Şi asta datorită controalelor comandate de premierul Marcel Ciolacu la care s-a percutat imediat în teritoriu, aparatcicii intrând în acţiune cu un avânt stahanovist. Când mergi într-un control anunţat, cu televiziuni după tine, ce poţi găsi altceva decât lucruri în ordine? La suprafaţă cel puţin, ca un fel de potemkinadă.

Nu spun că ar fi rele aceste controale – cum am spus, câteva zile măcar va fi bine pentru cei cazaţi în astfel de cămine – , dar asta pare să fie singura soluţie de până acum a statului român în raport cu ororile din lagărele de exterminare din Voluntari. În România nu există iniţiative proactive, la noi doar se reacţionează. Şi de cele mai multe ori emoţional. Aşa cum a fost la Colectiv. O lună au fost controale dure prin cluburi şi apoi basta. Tot după Colectiv s-a constatat că nu sunt locuri în spitale pentru „mari arşi”. S-au promis atunci sute de locuri. Odată emoţiile trecute s-a uitat de această promisiune şi nu s-a mai făcut nimic. Din sute de locuri promise, dacă s-au făcvut vreo zece. Cade o poartă de intrarea în Timişoara şi omoară un tânăr, tot ce se întâmplă e să se verifice şi celelate porţi. Nimic la lanţul de vinovăţii care au făcut posibilă ridicarea acelei porţi.

În România oricând poate crăpa în alt loc, în orice domeniu, sistemul fiind extrem şubrezit de corupţie, incompetenţă, sinecurism. Şi nu vorbesc de sistem la nivel abstract. Sistemul are şi nume şi chipuri. La Voluntari, mai toate aceste nume şi feţe sunt în siajul PSD, iar unul e al preşedintelui PNL al Consiliului Judeţean. Aşa cum arată ultimele investigaţii, toţi, până la ministrul Budăi (exact, Everestul ală de ipocrizie şi incompetenţă care seară de seară plânge pe umerii „seniorilor”) ştiau. Dar au întors capul, fiind o chestie internă de partid. În zăngănit de cruci şi icoane pupate.

Şi tocmai fiindcă toate firele duc la PSD, aceste controale, care în cea mai mare parte vor găsi adevărate hoteluri, mai trebuie găsite şi unele probleme. Cu rol de fumigene. Acolo unde responsabilitatea nu e a statului. O astfel de perdea de fum s-a tras şi la Timişoara. Un perete scorojit şi un pachet de drojdie expirată au făcut dintr-un centru de primire temporară a persoanelor fără adăpost un „cămin al groazei” „Duşmanul poporului” a fost prins şi urmează un autodafé. Nu în piaţa publică, ci la Antena 3, RTV şi alte televiziuni patronate de infractori şi finanţate de “sistemul” cu nume şi feţe. Numai că la Timişoara nu este vorba de un centru pentru bătrâni, precum la Voluntari, ci pur şi simplu un centru unde temporar oamenii străzii îşi găsesc un acoperiş deasupra capului.

Un centru aparţinând celei mai vechi fundaţii umanitare din Timişoara, condusă de Puiu Ilieşu, unul dintre cei mai inimoşi voluntari şi făcători de bine din oraş. Un centru care nu a primit niciun ban de la stat, fiind întreţinut doar prin eforturile şi contribuţiile private ale unor oameni cu suflet. Şi unde îşi găsesc locul şi oameni cu afecţiuni psihice al căror loc ar trebui să fie în instituţii specializate ale statului. Şi da, susţinut în mică parte financiar şi de primăria USR-istă şi de aici maşinăria de zgomot şi ridicat perdele de fum. Doar ca să compari centrul de la Timişoara cu grozăviile de la Voluntari îţi trebuie o imensă nemernicie. Iar unii nu s-au sfiit s-o atingă. Dar toate aceste zgomote şi fumigene nu au cum să acopere ororile de la Voluntari pentru care e responsabilă, repet, o reţea de partid(e) ale cărei vârfuri sunt încă protejate în guvern.

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Ad Libitum va face spectacol sâmbătă în Sala Capitol din Timişoara

Într-un concert devenit tradiție, Ad Libitum Voices aduce de anul acesta primăvara și la Timișoara,…

44 de minute ago

Puținul cu care ne mulțumim

Prima oară când am auzit de AUR se întâmpla în campania electorală din 2020. Atunci,…

O oră ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 9 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 09.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

17 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

17 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

18 ore ago