În general, aerul din Timiș și Timișoara nu este unul extraordinar de poluat, arată raportul întocmit de Agenția pentru Protecția Mediului Timiș. Cu ajutorul stațiilor de testare din oraș și din județ au fost înregistrate depășiri ale indicilor de poluare, dar numărul acestora este mult sub ceea ce legislația consideră a fi o problemă majoră.
Evoluţia calităţii aerului în județul Timiş se urmăreşte cu ajutorul a 7 staţii automate, incluse în Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului.
”APM Timiş a informat permanent publicul cu privire la calitatea aerului, prin inserarea pe site-ul www.apmtm.ro a buletinului zilnic de informare, pe pagina de facebook, precum si pe site-ul www.calitateaer.ro ”, a anunțat APM Timiș, în cadrul Colegiului Prefectural din august, desfășurat marți.
Fiecare depăşire la indicatorul particule în suspensie PM10, a fost notificată către Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Timiş şi către Primăria
Municipiului Timişoara, în vederea efectuării de controale în zonele indicate şi aplicarea măsurilor necesare în vederea limitării fenomenului.
În anul 2022 au fost înregistrate o serie depășiri ale valorii limită zilnice (50 µg/m3) pentru indicatorul particule în suspensie PM10 gravimetric: la stația TM-2, b-dul CD Loga, (1 depășire), şi la staţia TM-5, Calea Aradului (1 depășire), TM 6 Moravița ( 3 depășiri). Conform Legii nr.104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, numărul maxim permis de depășiri ale valorii limită zilnice este de 35 depășiri/an calendaristic.
În anul 2022 au fost înregistrate depășiri și pentru indicatorul dioxid de sulf SO2.
Acestea au avut loc la staţia TM-1 (4 depăşiri ale pragului de alertă, 1 depăşire a valorii limită zilnice şi 6 depăşiri ale valorii limită orare) şi la staţia TM-4 (1 depăşire a valorii limită orare). Datele au fost validate incert. Prin adresa 12826/01.11.2022, au fost informate autorităţile GNM-CJ Timiş, DSP Timiş, PMT, ANPM-CECA şi Instituţa Prefectului Judeţului Timiş cu privire la înregistrarea depăşirilor pentru indicatorul SO2. După analizarea situaţiei, date au fost validate corect (nu au fost identificate cauzele valorilor mari înregistrate, ca urmare nu a putut fi iniţiat un Plan de acţiune pe termen scurt. Statusul de validate corect este stabilit pe baza corelaţiei tendinţei observate între staţiile TM-1 şi TM4).
În perioada 01 ianuarie – 30 iunie 2023 nu au fost înregistrate depășiri ale valorilor limită prevăzute în Legea nr.104/2011 privind calitatea aerului înconjurător.
Imagini care pot provoca un şoc emoţional! Un TIR în flăcări, chiar dacă la ora…
Primarul Dominic Fritz a declarat că intenţionează să discute cu toţi liderii politici ai partidelor…
La momentul nepotrivit în locul nepotrivit. Un bărbat în vârstă de 65 de ani, a…
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial…
Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis, cere un dialog politic real pe tema impozitelor și taxelor…
Muncitorii clujenilor de la ARL au plecat în concediul de iarnă de pe șantierul noului…