Opinii

Duplicitatea PNL-istului de cursă lungă

În tihna dată de weekend, preşedintele PNL Timiş, Alin Nica,  a avut o revelaţie. Şi anume că actualul guvern ia măsuri socialiste, măsuri care vor afecta mult economia, referindu-se în  special la tăierea facilităţilor pentru IT-işti.  Ba mai mult, el sugerează că însăşi guvernul în ansamblu ar fi unul socialist, dându-i acestui termen o conotaţie peiorativă. Declaraţii de acest gen am mai auzit, în ultima perioadă, şi la alte personaje din PNL, în general de rangul doi. Dar – nu-i aşa? – Nica e al timişean de-al nostru şi de aceea mă opresc la zicerile acestuia.

Indiscutabil în actuala situaţie economică, Nica are dreptate când vorbeşte de pericolul majorării unor impozite şi taxe. La fel are dreptate când spune că ar trebui reduse cheltuielile statului şi ar trebui început cu pensiile speciale şi “restructurări masive în administrația centrală și în agențiile aferente”. (Aici aş avea o nelămurire, preşedintele PNL mai are pensie specială?).  Nica ar putea să aibă dreptate şi când se referă la renunţarea la facilităţile acordate IT-iştilor, dar aici discuţia ar fi însă mai nuanţată. Pentru început trebuie spus că prima dată când s-a vorbit de tăierea acestor facilităţi a fost în perioada Guvernului Orban, unul exclusiv PNL. În mod normal, liberalism înseamnă că toată lumea are un tratament egal în faţa fiscului. Sigur, dacă se consideră un domeniu ca fiind prioritar sau strategic pentru economia unei ţări, poţi să-l ajuţi pe o perioadă limitată eventual şi prin unele măsuri fiscale. Dar asta doar în urma unor studii, simulări. Nu cred că s-a făcut aşa ceva nici când s-au acordat facilităţi IT-iştilor, nici constructorilor, nici celor din industria agricolă şi alimentară. Şi nici când se discută despre renunţarea la ele.

În concluzie, fără să o mai lungesc mult, Alin Nica are dreptate pe fond. Ce nu înţeleg e altceva. E drept, am lipsit din ţară câteva zile, dar n-am auzit ca PNL să se fi retras de la guvernare. Mai mult, în fruntea Ministerului Finanţelor, acolo unde se stabilesc toate taxele şi impozitele, este un PNL-ist (Mă feresc ca cineva de tămâie să scriu liberal, atât timp cât între PNL şi liberalism există aceeaşi asemănare ca între “scriitorul” de puşcărie Gigi Becali şi Mircea Cărtărescu). Mai mult, în guvern există doar două ministere avizatoare, ambele ocupate de PNL-işti, pe lângă cel la Finanţelor figurând cel al Justiţiei. Ideea este că nicio decizie nu se poate lua fără voinţa miniştrilor PNL, oricât şi-ar dori Marcel Ciolacu altceva. Şi, pe fond, atunci când PNL a intrat într-o vidanjă, de ce Nica se miră că pute? Respectiv când te-ai înhăitat cu PSD, de bună voie şi nesilit de nimeni, de ce te plângi de izul socialist? (Sigur, la fel ca la PNL, PSD nu e partid social-democrat, nici socialist, ci doar populist.)

Apoi, aş aminti că, în vara anului trecut, nu l-am auzit pe Nica revoltat pentru supraimpozitarea contractelor part-time. Da, atunci în fruntea guvenului era “liberalul” Nicolae Ciucă. Ca atare, deşi pe fond are dreptate, Nica nu face altceva decât un jalnic exerciţiu electoral cu o mare doză de tupeu şi ipocrizie. Iar dacă e cineva vinovat de posibilele majori de taxe, nu sunt “socialiştii”, ci exact cei care s-au înhăitat cu aceştia. (De alfel, doctrina economică socialistă înseamnă impozite şi taxe mai mari). Şi nu doar că s-au înhăitat, dar au devenit “ospătarii” “socialiştilor”, ca să citez un clasic în viaţă, coleg de partid cu Nica.

Altfel, orice om responsabil, când întâmpină o problemă, prima dată se uită în ograda sa, şi numai dacă totul e OK acolo, se uită şi în ograda vecinului. Nica nu vede decât ograda vecinului. Şi chiar mă mir că mai vede ceva de bălăriile crescute în propria ogradă…

PS1. Apropo de ipocrizie marca PNL. Probabilul candidat al partidului la Primăria Timişoara, Nicolae Robu, combate dur “alianţa USR-PSD” pe care a “devoalat-o” la nivel local. Acelaşi Robu a ajuns primar susţinut de PSD, partid cu care formaţiunea sa împarte guvernarea şi acum. Mai mult, acelaşi Robu tot vorbea nu cu mult timp în urmă că acceptă sprijinul electoral al oricărui partid, fie că e PSD, fie că e AUR etc. Şi lui PSD-ul îi pute doar când nu-l ajută. De AUR nu mai discut.

PS2. Apropo de un ministru avizator PNL. Doamna Gorghiu s-a distrat de minune la Untold, unde s-a dus probabil ca să-l vadă pe Gheboasă, în admiraţia unei slugarnice din PNL, Mara Mareş. “Să-mi arate cineva un minstru al Justiției mai cool!”. În cea mai neagră perioadă a justiţiei din istorie, în care nu doar că toţi infractorii sunt lăsaţi în libertate, dar şi foştii torţionari securişti, doar asta ne mai lipsea: un “ministru cool”. Sigur, tot din PNL. Dar Nica n-a observat-o nici pe asta.

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Echipa de minibaschet a Școlii Gimnaziale nr. 24 din Timișoara calificată la etapa finală a competiției național Cupa Campionii Viitorului ediția I

Sâmbătă, 18 mai 2024, a avut loc etapa interjudețeană de minibaschet mixt clasele III-IV ”Cupa…

29 de minute ago

Liga 3. Ghiroda şi Politehnica, victorii înainte de barajul direct

În acest weekend s-a disputat ultima etapă din Liga 3. În seriile vestice, deznodământul era…

46 de minute ago

Emblematica trupă Cargo va cânta la Buziaş, în weekend-ul următor , la “Aero West Bike Fest”

În weekend-ul următor, timp de două zile, la Buziaş va avea loc festivalul „Aero West…

4 ore ago

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

20 de ore ago

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

21 de ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

o zi ago