Timișoara își sărbătorește astăzi ziua. Ea simbolizează momentul din 3 august 1919, când un batalion al Armatei Române condus de colonelul Virgil Economu intra în oraș și consfințea astfel întregirea României cu o mare parte a Banatului. Se întâmpla după o perioadă zbuciumată din istoria acestul colț de țară. Ziua Timișoarei a fost stabilită printr-o hotărâre de consiliu local din 1999. Programul manifestărilor dedicate Zilei Timişoarei.
În 3 august 1919, dorobanţii Armatei Regale Române, sub comanda colonelului Virgil Economu au intrat în Timişoara şi au instaurat administraţia română pe teritoriul judeţului Timiş-Torontal. Anterior, pe 25 iulie, dr. Aurel Cosma fusese numit prefect al judeţului Timiş, fiind instalat în funcție trei zile mai târziu. Cosma a depus jurământul în fața autorităţilor superioare române, reprezentate prin Valeriu Branişte, şef de resort în Consiliul Dirigent. Tot în 28 iulie, dr. Aurel Cosma l-a informat pe Iuliu Maniu, preşedintele Consiliului Dirigent, printr-o telegramă, că a preluat funcţia de prefect. Pe 27 iulie, subunităţile armatei regatului sârbilor, croaţior şi slovenilor plecaseră de pe teritoriul Banatului care revenea statului român. În 2 august au venit la Timișoara, dinspre Arad și Lugoj, câteva sute de jandarmi români, iar orașul a început să se pregătească de sărbătoare.
În dimineața zilei de 3 august 1919, ostaşii armatei Regatului Unit al României au fost întâmpinaţi la marginea oraşului de locuitorii Timișoarei, în frunte cu prefectul Aurel Cosma. Oastea a intrat pe fosta Cale a Recaşului, azi Calea Dorobanţilor, şi a fost condusă de colonelul Virgil Economu. Armata Regală Română s-a îndreptat spre Piaţa Domului, actuala Piaţa Unirii, unde soldații au fost întâmpinați cu pâine și sare.
„Noi, românii bănăţeni, am fost poate cei din urmă care am ridicat, în strigăte de bucurie, pălăria noastră în faţa drapelelor celor dintâi regimente româneşti care au intrat pe pământul nostru. Într-adevăr nu era decât 3 august 1919, când oraşul Timişoara şi-a deschis porţile în faţa dorobanţilor români, care au venit să pună stăpânirea veşnică pe acest pământ românesc. Era o zi mare pentru noi. Era praznicul dezrobirii Banatului”, și-a amintit, peste ani, dr. Aurel Cosma.
Programul manifestărilor dedicate Zilei Timişoarei începe la ora 9.00, când primarul Dominic Fritz va depune o coroană la Monumentul generalului Virgil Economu. Între orele 11 și 12, în Piața Unirii va fi organizat un Ceremonial militar-religios. De la ora 17 are loc o Ședință festivă a Consiliului Local, acțiune care va avea loc la Sala Capitol, a Filarmonicii Banatul Timișoara.
Între orele 20 și 23, în Parcul Rozelor va avea loc spectacolul intitulat Născut în Timișoara, un spectacol folcloric susținut de Ansamblului „Timișul”, urmat de reunirea, pe aceeași scenă, a orchestrei Ansamblului „Timișul”, coordonată de Deian Galetin, și a orchestrei simfonice „Lira”, condusă de Radu Popa. Printre soliștii participanți la concert se numără : baritonul Giacomo Medici, Lucian Nagy, Petre Ionuțescu, Radu Pâcloiu, Attila Szabo. Invitat va fi Pasha Parfeni, reprezentantul Republicii Moldova la ediția din acest an a Eurovision. Organizator al acțiunii este Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…
Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…