În timp ce la Timișoara proiectul Muzeului Revoluției Anticomuniste pare îngropat în nepăsare, la Sfântu Gheorghe Primăria va amenaja un muzeu al comunismului. Pentru acest obiectiv a fost semnat contractul cu grupul de firme care îl va realiza. Diferența dintre cele două este că obiectivul din Timișoara e în subordinea guvernului și se realizează cu bani de la buget, în timp ce obiectivul din Sfântu Gheorghe e realizat de primărie cu bani din PNRR.
În urmă cu mai puțin de o lună, proaspăt ”unsă” ministru al Culturii, Raluca Turcan venea la Timișoara cu un nou set de promisiuni legate de Muzeul Revoluției Anticomuniste https://debanat.ro/2023/07/tolba-cu-promisiuni-a-noului-ministru-al-culturii-are-si-o-sectiune-dedicata-muzeului-revolutiei-anticomuniste-de-la-timisoara-se-construieste-din-2024_398277.html.
”M-am asigurat, cei care se ocupă m-au asigurat că anul viitor vor începe lucrările de execuție. În 2024 cu siguranță vor începe lucrările”, spunea ministrul pe 22 iulie.
Și cam atât e tot ce e nou legat de proiect…
De cealaltă parte, Primăria Sfântu Gheorghe a văzut oportunitatea și anul trecut a scris un proiect de finanțare din PNRR pentru obținerea de bani pentru un proiect al Muzeului Comunismului. Și așa a câștigat suma de 11,3 milioane de euro. Noul muzeu urmează să fie amenajat într-un fost depozit al Fabricii de Țigarete. În aceste zile, primăria a semnat contractul de proiectare și execuție al muzeului,
Expoziția permanentă de pe cele patru etaje ale depozitului, cu o suprafață totală de 3.000 de metri pătrați, va prezenta sistemul comunist pe epoci, vizitatorii interacționând cu diferitele evenimente ale perioadei, fiind interogați și apoi trimiși în camera corespunzătoare în funcție de răspunsurile lor. Puteți afla despre evenimentele din acea perioadă prin intermediul poveștilor deportaților, puteți închiria un apartament cu mobilier de epocă, dar și pene de curent și robinete care picură, care făceau parte din sentimentul de a trăi în acea perioadă. Pe lângă materialele proiectate, fotografii, obiecte și un lift interactiv, puteți încerca inclusiv să evadați din Escape Room. Vor exista două săli pentru copii cu sesiuni de educație muzeală, dar și două spații de expunere pentru expoziții temporare, un magazin de cadouri, o cofetărie de epocă și o cafenea în aer liber pe acoperiș.
Termenul de execuţie pentru Muzeul Comunismului din Sfântu Gheorghe este de 6 luni pentru proiectare şi 24 de luni pentru construcţie.
Ideea înființării unui muzeu pe tema revoluției a fost exprimată prima dată în 2013, de mai mulți parlamentari de Timiș, care au cerut atunci Guvernului suma de 3 milioane de euro pentru acoperirea costurilor aferente unei astfel de investiții. În același an, la propunerea Ministerului Finanțelor, Ministerul Culturii a dat curs solicitării de finanțare, integrând obiectivul de investiții – care era, la data respectivă, doar o ipoteză, în lipsa unei clădiri care să aibă rolul de sediu, precum și în lipsa instituției propriu-zise în portofoliul Unității de Management a Proiectului don cadrul Ministerului Culturii.
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali…
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…