Administratie

Se lansează licitația pentru proiectarea și execuția căii ferate dintre Aeroportul Internațional Traian Vuia și Timișoara

În urmă cu două zile, Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică Hotărârea de Guvern privind aprobarea declanșării procedurilor de expropiere a terenurilor aflate pe traseul viitoarei căi ferate care va lega Aeroportul Internațional Timișoara de gara Timișoara Est. Conform ministrului Transporturilor, licitația pentru proiectarea și execuția acestui obiectiv ar urma să fie lansată în următoarele zile.

Ministerul Transporturilor a făcut public proiectul Hotărârii de Guvern ”privind aprobarea declanşării procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului și a listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ–teritoriale, situate pe amplasamentul care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ”Realizare conexiune feroviară cu Aeroportul Internațional Traian Vuia Timișoara”. Conform planurilor, terenurile vizate sunt aflate pe raza unităților administrativ-teritoriale Timișoara, Dumbrăvița și Ghiroda.

Totodată, Sorin Grindeanu a anunțat că licitația pentru proiectarea și execuția liniei de cale ferată dintre Aeroportul Internațional Traian Vuia și Gara de Est Timișoara ar urma să fie lansat în licitație în această săptămână.

După finalizarea lucrărilor, Aeroportul Internațional Timișoara va deveni al doilea din țară care va avea linie de tren de legătură cu orașul pe care îl deservește, după Aeroportul Otopeni cu tren direct, metropolitan inaugurat în 2020.

Linia CFR (Magistrala 100) – Aeroport Timișoara va avea o lungime de 5 kilometri, iar valoarea contractului este estimată la aproximativ 400 de milioane lei.

Racordul de cale ferată cu Aeroportul Internațional Traian Vuia este inclus în Strategia de Dezvoltare a Infrastructurii Feroviare 2021 – 2025 aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 985 / 2020.Linia de cale ferată de la Aeroportul Internațional Traian Vuia din Timișoara va permite transportul pasagerilor către municipiul Timișoara precum și către alte orașe din România. Se vor efectua lucrări de execuție linii de cale ferată noi pe racordul către Aeroportul Internațional Traian Vuia, respectiv se vor moderniza instalațiile de semnalizare feroviară de pe linia existentă și se vor construi instalații feroviare noi pentru conexiunea cu aeroportul.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Grup organizat în furt de motorină! Și-au însușit zeci de tone de combustibil

Luni de zile au furat cu nesimțire de la locul unde lucrau. Acum vor da…

8 ore ago

Demarează etapa a doua a probelor la rece pe rețeaua Colterm

Compania de termoficare Colterm continuă pregătirile pentru sezonul de încălzire 2024-2025 și demarează etapa a…

12 ore ago

Traficul rutier va fi restricţionat vineri pe un tronson al străzii Glad

Societatea Drumuri Municipale (SDM) anunţă că, în vederea finalizării lucrărilor pe strada Glad, pe tronsonul…

12 ore ago

Timișoara devine platou de filmare pentru un serial. Mai multe străzi din oraș se închid

Filmarea unui miniserial la Timișoara va face ceva deranj în traficul din oraș. Mai multe…

13 ore ago

Programul de acțiuni al TM 2023 s-a încheiat, la Budapesta, cu un triplu eveniment marca Pro Musica

Asociația care s-a ocupat de buna desfășurare a Timișoara Capitală Europeană a Culturii a încheiat,…

13 ore ago

Noaptea Campusului Deschis vine cu un „Catalizator” deosebit

Cea mai așteptată noapte la UPT. Noaptea Campusului Deschis va avea loc în data de…

14 ore ago