Politica

Banii de infrastructură culturală pentru TM2023, de la bugetul de stat, bagă în ring Primăria Timișoara și CJ Timiș. Părțile se acuză reciproc

Nebuloasa legată de banii de la bugetul de stat care ar trebui să ajute Timișoara să aibă infrastructură culturală continuă, iar fiecare dintre actorii locali prezintă argumente și explicații legate de pierderea sau nu a banilor pe care orașul ar fi urmat să îi atragă prin programul Capitală Europeană a Culturii. Consiliul Județean Timiș a oferit o serie de opinii legate de … pierderea (sau nu) a 40 de milioane de lei din partea Primăriei Timișoara pentru decontarea cheltuielilor pentru reabilitarea cinematografelor din oraș. A venit imediat și reacția primăriei.

Cu bani sau fără bani, asta este enigma aflată la mijlocul disputei dintre cele două ”palate” la nivel de Timișoara, respectiv de Timiș. Cu trei luni înainte de finalizarea Capitalei Culturale, cele două autorități publice încă se ceartă pe proiectele care ar trebui făcute ca evenimentele să aibă infrastructură unde să se desfășoare. Ultimul meci e pe o sumă de 40 de milioane de lei, pe care primăria a avut-o promisă și acum cerută înapoi la buget pentru că nu ar fi legal cheltuită, consideră noua echipă liberală de la Ministerul Culturii.

Primăria Timișoara se chinuie din 2016 să reabiliteze cinematografele din oraș, a reușit să rezolve treaba doar cu Victoria și e pe aproape cu Timiș. La Studio se întâmplă … minuni, la Dacia nebuloasa e mare, problema e că acum ministerul condus de câteva luni de liberala Raluca Turcan cere 40 de milioane înapoi de la primărie, bani care bugetul de stat i-a transferat la Timișoara pentru cinematografele respective. O adresă datată 2 august, adică acum o lună, trimisă de la minister la primărie, specifică clar acest lucru. Municipalitatea sare în sus și acuză implicarea PNL Timiș și a liderului filialei, Alin Nica, în elaborarea acelei sesizări și cereri.

Cei acuzați sar și spun că, de fapt, ajută primăria, prin prelungirea termenului de cheltuire a banilor.

Dominic Fritz trimite sâmbătă comunicat, acuză influența lui Nica, acesta se supără și răspunde, cu o conferință de presă în care prezintă argumente, de ce primăria ar fi rămas fără bani. Argumentul principal, banii s-au cheltuit înainte de a se da ordonanța de finanțare. Toată lumea acuză pe toată lumea, la mijloc apare și PSD, dar și șeful acestui partid din Timiș, despre care se spune că e aliat, fie cu USR, fie cu PNL, după cum spune fiecare formațiune. Nica atacă și PSD local și USR, vorbind despre un subiect care nu are nicio legătură cu Capitala sau banii pentru cinema, anume contractul de salubrizare al Timișoarei, pe care USR l-ar face cadou PSD (nu înțelegem cum și de ce), un contract pe care chiar consilierii locali PNL l-au votat pro.

”Mie îmi este foarte clar, după ce am văzut ultimele ieșiri publice, faptul că PSD a subordonat USR la Timișoara. Un nou exemplu este prelungirea contractului da salubrizare, care nu a trecut în prima fază, pentru că PSD a arătat că dorește ceva la schimb. Acest atac nejustificat și fără nicio bază factuală al administrației Fritz, la adresa mea, a instituției pe care o conduc, și Ministerului Culturii, pe seama investițiilor și cu privire la ordonanța de Guvern recentă pentru prelungirea termenului de finalizare a obiectivelor de pe lista de investiții. Toate aceste atacuri necesită un răspuns aplicat, bazat pe documente, pe chestiuni factuale, nu pe declarații lacrimogene și plângeri de fată mare, care vor să ascundă în spate lipsa de profesionalism din partea conducerii instituției”, a fost declarația, cu mult substrat politic, prezentată marți de Nica.

Conform acestuia, greșeala pierderii a 40 de milioane de lei ar fi a primăriei și a oamenilor care îl înconjoară pe Fritz. Sugestia ar fi că banii s-au cheltuit înainte de apariția ordonanței de finanțare.

Foiletonul acestor bani începe în guvernul USR – PNL – UDMR, când se dă promisiunea acordării banilor pentru reabilitarea cinematografelor. Alianța pică și la fel înțelegerea. Urmează negocieri intense, ministrul PSD de la Cultură ia o nouă decizie, se acceptă, totuși, finanțarea și, pentru că era târziu de tot, se accept obiectivele la finanțare, doar să se facă. Se dau banii și se așteaptă hârtiile de decontare. Vine ”rotativa”, un ministrul liberal la Cultură și Raluca Turcan trage concluzia că nu e bine ce a făcut primăria și la sfârșit de săptămână trimite la la Timișoara o cerere de restituire a banilor, că nu ar fi cheltuiți legal. Lucrurile se inflamează, Fritz iese în public cu declarații ”generoase” la adresa făptuitorilor cererii de rambursare a banilor, aceasta după ce cei de la PNL Timiș ne anunțaseră vineri că cu o ordonanță schimbată, de fapt ajută primăria neserioasă care nu și-a făcut treaba ”culturală”. În dispută apare și PSD Timiș, prin Alfred Simonis, care spune că Timișoara e furată de un incompetent, Alin Nica, și că ordonanța va fi modificată ca să se elimine această situație.

Marți, Nica anunță că banii, de fapt se pot accesa, numai să fie pentru ce. Despre vechile contracte de finanțare, ne spune că acestea nu mai există de ceva vreme, că au fost eliminate/reziliate. Să se facă altă listă, spune ministerul, conform șefului CJT, și să se ia banii. Asta cu trei luni înainte de încheierea TM2023.

”Când a fost aprobată modificarea OUG 42/2019 pentru susținerea unor cheltuieli, inclusiv privind programul capitalei cultural europene în anul 2013 s-a eliminate vechea listă și s-a aprobat mecanismul de finanțare pentru investițiile prevăzute în Anexa nr. 1 din ordonanța inițială. Tot ce era în Anexa 1, și am avut și noi, de la consiliul județean investiții, a fost eliminat și s-a stabilit un alt mecanism mai simplu, fără contracte de finanțare. Contractele au fost reziliate, ele nu mai sunt valabile. Ministerul ne-a cerut o nouă listă de proiecte cu cheltuieli care pot fi realizate în acest interval. La aprobarea legii 286/2022 nu au trecut explicit care cheltuieli trebuie decontate, adică cele de dinainte de vechea ordonanță, ei au trecut doar la modul general. Implicit este vorba de acele chestiuni realizate între momentul legii 296 și aprobarea banilor, din 2022, lucru pe care Ministerul Culturii l-a constatat când a trimis primăriei rapoartele”, a spus Nica.

Acum el zice că sunt probleme mari, că va constata Curtea de Conturi că finanțarea nu e bine făcută, că banii trebuie dați înapoi.

”Ei (n.r. primăria) trebuiau să facă declarații pe propria răspundere, pentru că sunt prejudicii mari, banii trebuie returnați. Problemele nu vor fi doar cu ministerul Culturii, ci și cu Curtea de Conturi. Problema e că banii nu mai pot fi cheltuiți. Șansa e să se vină cu o nouă listă de proiecte până la 30 iunie 2024 sau să discute domnul Fritz cu stăpânul lui, domnul Simonis să-i modifice ordonanța în Parlament, ca să fie bine pentru primărie”, a mai declarat Nica.

Lațcău dă replica

Așa cum se întâmplă de obicei, focul se ”întreține” cu combustibil. Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, are o nouă replică la adresa celor prezentate marți de liderii CJT. Nica vrea să le ia timișorenilor 40 de milioane spune viceprimarul, care acuză administrația județeană că nu a reușit să își cheltuie banii.

”Domnul Nica trăiește într-un univers paralel. Poate de la Dudeștii Noi situația se vede altfel, dar ar trebui să le explice timișorenilor de ce, practic, vrea să le ia acum 40 de milioane de lei. Vedem la televizor în fiecare zi că există o alianță PSD-PNL care încet, încet duce țara de râpă. Despre ce alianță USR-PSD vorbim? Nu înțeleg aceste minciuni ale domnului Nica, din păcate, îi sunt caracteristici. Ministerul Culturii și-a asumat că va finanța cinematografele. În acest moment, Victoria este finalizat, Timișul este finalizat, Studio este la 70%, Dacia este la 70%. Ce vor? Să le facem din nou? Să demolăm cinematograful, să-l construim din nou? Cum putem noi să refacem investiția care deja este făcută? Ministerul Culturii și-a sumat în 2016 că va da acești bani. Primăria Timșoara, de bună credință, a implementat aceste proiecte și, în acest moment, unul dintre aceste cinematografe este deja deschis. Și până la sfârșitul anului vor fi deschise încă trei. Cu siguranță, dacă Consiliul Județean nu este în stare să absoarbă acești bani, și vedem că nu este în stare să absoarbă acești bani, pentru că n-au făcut nimic în toți anii aceștia, Primăria Timșoara este dispusă să preia această finanțare și, cu siguranță, până la jumătatea anului viitor, îi absorbim cu toții pe alte proiecte pe care deja le avem”, a spus Lațcău.

Ceea ce e interesant e că niciuna dintre ”palate” nu a fost capabilă să își ducă la bun sfârșit cele mai importante proiecte, ca dimensiune. De o parte avem Multiplexity, care nu are nici acum un constructor pentru transformare/reabilitare, era principalul punct din bidbook, iar la CJT, ideea cu HangAir, supersala de concerte din cort nu a devenit realitate și chiar s-a renunțat la ea, pentru că primăria ar fi cerut pentru investiție un Plan Urbanistic Zonal, doar ca să blocheze investiția, spun cei de la CJT.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Liga 3. Politehnica, la cea mai convingătoare victorie, chiar pe terenul celei mai în formă echipe. Eşecuri pentru Ghiroda şi Şag

O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…

5 ore ago

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

9 ore ago

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

10 ore ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

11 ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

12 ore ago

Timişoara, de trei ori premiată la un eveniment naţional din domeniul sănătăţii/FOTO

Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…

12 ore ago