Banii de infrastructură culturală pentru TM2023, de la bugetul de stat, bagă în ring Primăria Timișoara și CJ Timiș. Părțile se acuză reciproc

Nebuloasa legată de banii de la bugetul de stat care ar trebui să ajute Timișoara să aibă infrastructură culturală continuă, iar fiecare dintre actorii locali prezintă argumente și explicații legate de pierderea sau nu a banilor pe care orașul ar fi urmat să îi atragă prin programul Capitală Europeană a Culturii. Consiliul Județean Timiș a oferit o serie de opinii legate de … pierderea (sau nu) a 40 de milioane de lei din partea Primăriei Timișoara pentru decontarea cheltuielilor pentru reabilitarea cinematografelor din oraș. A venit imediat și reacția primăriei.

Cu bani sau fără bani, asta este enigma aflată la mijlocul disputei dintre cele două ”palate” la nivel de Timișoara, respectiv de Timiș. Cu trei luni înainte de finalizarea Capitalei Culturale, cele două autorități publice încă se ceartă pe proiectele care ar trebui făcute ca evenimentele să aibă infrastructură unde să se desfășoare. Ultimul meci e pe o sumă de 40 de milioane de lei, pe care primăria a avut-o promisă și acum cerută înapoi la buget pentru că nu ar fi legal cheltuită, consideră noua echipă liberală de la Ministerul Culturii.

Primăria Timișoara se chinuie din 2016 să reabiliteze cinematografele din oraș, a reușit să rezolve treaba doar cu Victoria și e pe aproape cu Timiș. La Studio se întâmplă … minuni, la Dacia nebuloasa e mare, problema e că acum ministerul condus de câteva luni de liberala Raluca Turcan cere 40 de milioane înapoi de la primărie, bani care bugetul de stat i-a transferat la Timișoara pentru cinematografele respective. O adresă datată 2 august, adică acum o lună, trimisă de la minister la primărie, specifică clar acest lucru. Municipalitatea sare în sus și acuză implicarea PNL Timiș și a liderului filialei, Alin Nica, în elaborarea acelei sesizări și cereri.

Cei acuzați sar și spun că, de fapt, ajută primăria, prin prelungirea termenului de cheltuire a banilor.

Dominic Fritz trimite sâmbătă comunicat, acuză influența lui Nica, acesta se supără și răspunde, cu o conferință de presă în care prezintă argumente, de ce primăria ar fi rămas fără bani. Argumentul principal, banii s-au cheltuit înainte de a se da ordonanța de finanțare. Toată lumea acuză pe toată lumea, la mijloc apare și PSD, dar și șeful acestui partid din Timiș, despre care se spune că e aliat, fie cu USR, fie cu PNL, după cum spune fiecare formațiune. Nica atacă și PSD local și USR, vorbind despre un subiect care nu are nicio legătură cu Capitala sau banii pentru cinema, anume contractul de salubrizare al Timișoarei, pe care USR l-ar face cadou PSD (nu înțelegem cum și de ce), un contract pe care chiar consilierii locali PNL l-au votat pro.

”Mie îmi este foarte clar, după ce am văzut ultimele ieșiri publice, faptul că PSD a subordonat USR la Timișoara. Un nou exemplu este prelungirea contractului da salubrizare, care nu a trecut în prima fază, pentru că PSD a arătat că dorește ceva la schimb. Acest atac nejustificat și fără nicio bază factuală al administrației Fritz, la adresa mea, a instituției pe care o conduc, și Ministerului Culturii, pe seama investițiilor și cu privire la ordonanța de Guvern recentă pentru prelungirea termenului de finalizare a obiectivelor de pe lista de investiții. Toate aceste atacuri necesită un răspuns aplicat, bazat pe documente, pe chestiuni factuale, nu pe declarații lacrimogene și plângeri de fată mare, care vor să ascundă în spate lipsa de profesionalism din partea conducerii instituției”, a fost declarația, cu mult substrat politic, prezentată marți de Nica.

Conform acestuia, greșeala pierderii a 40 de milioane de lei ar fi a primăriei și a oamenilor care îl înconjoară pe Fritz. Sugestia ar fi că banii s-au cheltuit înainte de apariția ordonanței de finanțare.

Foiletonul acestor bani începe în guvernul USR – PNL – UDMR, când se dă promisiunea acordării banilor pentru reabilitarea cinematografelor. Alianța pică și la fel înțelegerea. Urmează negocieri intense, ministrul PSD de la Cultură ia o nouă decizie, se acceptă, totuși, finanțarea și, pentru că era târziu de tot, se accept obiectivele la finanțare, doar să se facă. Se dau banii și se așteaptă hârtiile de decontare. Vine ”rotativa”, un ministrul liberal la Cultură și Raluca Turcan trage concluzia că nu e bine ce a făcut primăria și la sfârșit de săptămână trimite la la Timișoara o cerere de restituire a banilor, că nu ar fi cheltuiți legal. Lucrurile se inflamează, Fritz iese în public cu declarații ”generoase” la adresa făptuitorilor cererii de rambursare a banilor, aceasta după ce cei de la PNL Timiș ne anunțaseră vineri că cu o ordonanță schimbată, de fapt ajută primăria neserioasă care nu și-a făcut treaba ”culturală”. În dispută apare și PSD Timiș, prin Alfred Simonis, care spune că Timișoara e furată de un incompetent, Alin Nica, și că ordonanța va fi modificată ca să se elimine această situație.

Marți, Nica anunță că banii, de fapt se pot accesa, numai să fie pentru ce. Despre vechile contracte de finanțare, ne spune că acestea nu mai există de ceva vreme, că au fost eliminate/reziliate. Să se facă altă listă, spune ministerul, conform șefului CJT, și să se ia banii. Asta cu trei luni înainte de încheierea TM2023.

”Când a fost aprobată modificarea OUG 42/2019 pentru susținerea unor cheltuieli, inclusiv privind programul capitalei cultural europene în anul 2013 s-a eliminate vechea listă și s-a aprobat mecanismul de finanțare pentru investițiile prevăzute în Anexa nr. 1 din ordonanța inițială. Tot ce era în Anexa 1, și am avut și noi, de la consiliul județean investiții, a fost eliminat și s-a stabilit un alt mecanism mai simplu, fără contracte de finanțare. Contractele au fost reziliate, ele nu mai sunt valabile. Ministerul ne-a cerut o nouă listă de proiecte cu cheltuieli care pot fi realizate în acest interval. La aprobarea legii 286/2022 nu au trecut explicit care cheltuieli trebuie decontate, adică cele de dinainte de vechea ordonanță, ei au trecut doar la modul general. Implicit este vorba de acele chestiuni realizate între momentul legii 296 și aprobarea banilor, din 2022, lucru pe care Ministerul Culturii l-a constatat când a trimis primăriei rapoartele”, a spus Nica.

Acum el zice că sunt probleme mari, că va constata Curtea de Conturi că finanțarea nu e bine făcută, că banii trebuie dați înapoi.

”Ei (n.r. primăria) trebuiau să facă declarații pe propria răspundere, pentru că sunt prejudicii mari, banii trebuie returnați. Problemele nu vor fi doar cu ministerul Culturii, ci și cu Curtea de Conturi. Problema e că banii nu mai pot fi cheltuiți. Șansa e să se vină cu o nouă listă de proiecte până la 30 iunie 2024 sau să discute domnul Fritz cu stăpânul lui, domnul Simonis să-i modifice ordonanța în Parlament, ca să fie bine pentru primărie”, a mai declarat Nica.

Lațcău dă replica

Așa cum se întâmplă de obicei, focul se ”întreține” cu combustibil. Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, are o nouă replică la adresa celor prezentate marți de liderii CJT. Nica vrea să le ia timișorenilor 40 de milioane spune viceprimarul, care acuză administrația județeană că nu a reușit să își cheltuie banii.

”Domnul Nica trăiește într-un univers paralel. Poate de la Dudeștii Noi situația se vede altfel, dar ar trebui să le explice timișorenilor de ce, practic, vrea să le ia acum 40 de milioane de lei. Vedem la televizor în fiecare zi că există o alianță PSD-PNL care încet, încet duce țara de râpă. Despre ce alianță USR-PSD vorbim? Nu înțeleg aceste minciuni ale domnului Nica, din păcate, îi sunt caracteristici. Ministerul Culturii și-a asumat că va finanța cinematografele. În acest moment, Victoria este finalizat, Timișul este finalizat, Studio este la 70%, Dacia este la 70%. Ce vor? Să le facem din nou? Să demolăm cinematograful, să-l construim din nou? Cum putem noi să refacem investiția care deja este făcută? Ministerul Culturii și-a sumat în 2016 că va da acești bani. Primăria Timșoara, de bună credință, a implementat aceste proiecte și, în acest moment, unul dintre aceste cinematografe este deja deschis. Și până la sfârșitul anului vor fi deschise încă trei. Cu siguranță, dacă Consiliul Județean nu este în stare să absoarbă acești bani, și vedem că nu este în stare să absoarbă acești bani, pentru că n-au făcut nimic în toți anii aceștia, Primăria Timșoara este dispusă să preia această finanțare și, cu siguranță, până la jumătatea anului viitor, îi absorbim cu toții pe alte proiecte pe care deja le avem”, a spus Lațcău.

Ceea ce e interesant e că niciuna dintre ”palate” nu a fost capabilă să își ducă la bun sfârșit cele mai importante proiecte, ca dimensiune. De o parte avem Multiplexity, care nu are nici acum un constructor pentru transformare/reabilitare, era principalul punct din bidbook, iar la CJT, ideea cu HangAir, supersala de concerte din cort nu a devenit realitate și chiar s-a renunțat la ea, pentru că primăria ar fi cerut pentru investiție un Plan Urbanistic Zonal, doar ca să blocheze investiția, spun cei de la CJT.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Jurnal de campanie (13). S-a mai spart o conspiraţie. Cristopher Cîrpaci chema clanurile alături de Nicolae Robu încă din urmă cu doi ani

Eliberarea străzii Cezar, dar mai ales îndemnul lui Cristopher Cîrpaci adresat coetnicilor săi pentru a-l vota pe Nicolae Robu a fost doar o strategie de campanie electorală a lui Dominic Fritz elaborată de Ocultă împreună cu clanurile ţigăneşti. Acesta a fost „verdictul” dat de cei care se hrănesc cu conspiraţii şi lupte cu statul paralel....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (13). S-a mai spart o conspiraţie. Cristopher Cîrpaci chema clanurile alături de Nicolae Robu încă din urmă cu doi ani
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Flavius Biea câştigă la Craiova centura WBC Continental Latino

Campion mondial IBA World, timişoreanul Flavius Biea a fost cap de afiş, alături de Ronald Gavril vineri seara la Gala Boxing Fighting Championship 5, desfăşurată îm Sala Sporturilor din Craiova. Flavius, pugilist de 34 de ani, cu 24 de victorii înaintea acestei partide şi o singură înfrângere, l-a întâlnit pe experimentatul argentinean de 29 de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Flavius Biea câştigă la Craiova centura WBC Continental Latino
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Interes enorm din partea timişorenilor pentru Garry Kasparov şi „Provocările Lumii Moderne”/FOTO

Un dialog de excepţie, ce s-a bucurat de un interes major. Un eveniment marca UPT care a umplut Teatrul Naţional. În urma interesului extraordinar manifestat pentru conferința „Tech Talks by UPT”, Universitatea Politehnica Timișoara a ținut să ofere timișorenilor un eveniment special, dedicat exclusiv dialogului cu Garry Kasparov, sute de admiratori ai legendarului simbol al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Interes enorm din partea timişorenilor pentru Garry Kasparov şi „Provocările Lumii Moderne”/FOTO
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Vreți casă frumoasă, cu curte în periurban? Pregătiți banii, la Dumbrăvița e cel mai scump, la Sânmihaiu Român e considerat cel mai ieftin

Dumbrăvița continuă să fie una dintre cele mai scumpe localități din România, ocupând primul loc în Timiș, dar și locul cinci la nivel național. O analiză realizată de imobiliare.ro arată că la Dumbrăvița sunt cele mai scumpe locuințe din periurbanul timișorean, în timp ce la Sânmihaiu Român ar fi cele mai ieftine, dar trebuie spus...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vreți casă frumoasă, cu curte în periurban? Pregătiți banii, la Dumbrăvița e cel mai scump, la Sânmihaiu Român e considerat cel mai ieftin

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Ideea picnicului organizat în parcul din zona Dacia va fi repetată, de această dată în parcul Pădurice. Organizația de Management al Destinației Timișoara, în colaborare cu Asociația Patronală Horetim, organizează un nou eveniment în aer liber pentru toate vârstele. Picnic Atipic va avea loc duminică, 19 mai, între orele 11:00 și 15:00, când timișorenii sunt invitați...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În parcul Pădurice va avea loc un nou Picnic Atipic
Un nou drum județean, parte a ”centurii mici” de ocolire a Timișoarei face un pas înainte spre modernizare. Consiliul Județean Timiș a semnat contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru porțiunea de drum care leagă Moșnița Nouă de Ghiroda. DJ595E Moșnița – Ghiroda este parte a centurii de drumuri județene, o alternativă la centura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru modernizarea drumului dintre Moșnița și Ghiroda
Muncitorii celor de la UMB se mișcă, pe șantierul Centurii Sud, ca furnicile, iar aceasta se vede efectiv pe șantier. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a vizitat vineri șantierul, acolo progresul fizici a ajuns la aproape 85 la sută din total, iar termenul final, adică luna iulie, va fi, cel mai probabil, anticipat, centura urmând să...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pe Centura Sud lucrurile merg strună. Termenul de finalizare a lucrărilor ar putea fi devansat
Dumbrăvița continuă să fie una dintre cele mai scumpe localități din România, ocupând primul loc în Timiș, dar și locul cinci la nivel național. O analiză realizată de imobiliare.ro arată că la Dumbrăvița sunt cele mai scumpe locuințe din periurbanul timișorean, în timp ce la Sânmihaiu Român ar fi cele mai ieftine, dar trebuie spus...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vreți casă frumoasă, cu curte în periurban? Pregătiți banii, la Dumbrăvița e cel mai scump, la Sânmihaiu Român e considerat cel mai ieftin
Primăria Timișoara anunță o nouă victorie în lupta cu garajele ”gazdă” pentru murături și biciclete vechi. Municipalitatea a anunțat că a reușit amenajarea a 100 locuri de parcare noi, în zona Lipovei. Acestea au fost amenajate pe locul vechilor garaje. Astfel, pe strada Silistra, la intersecția cu strada Verde, după demolarea a 16 construcții, au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În zona Lipovei au fost amenajate 100 de locuri de parcare după demolarea unor vechi garaje
Aleșii PSD (și nu numai) nu se lasă și convoacă o nouă ședință de plen a Consiliului Județean Timiș pentru împărțirea banilor alocați pentru reparațiile de drumuri județene. La precedenta ședință, luni, proiectul a picat la un singur vot, iar inițiatorii au acuzat conducerea instituției că ar fi manipulat ”tehnic” votul, nu toate opțiunile fiind,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai încearcă o dată. Consilierii județeni, plus PNL, au convocat un nou vot pe modul de alocare a banilor pentru drumurile județene
Staff-ul tehnic al echipei SCM USV Timişoara a decis primul XV pentru partida cu Rapid București. Jocul va avea loc sâmbătă, 18 mai, ora 11.00, la stadionul Gheorghe Rășcanu. Partida contează pentru etapa a V-a, ultima din turul Ligii de Rugby. Antrenorii Mugur Preda și Valentin Popârlan s-au oprit asupra următoarei formule: Ciprian Chiriac, Eugen...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişoara întâlneşte Rapidul la rugby
Un dialog de excepţie, ce s-a bucurat de un interes major. Un eveniment marca UPT care a umplut Teatrul Naţional. În urma interesului extraordinar manifestat pentru conferința „Tech Talks by UPT”, Universitatea Politehnica Timișoara a ținut să ofere timișorenilor un eveniment special, dedicat exclusiv dialogului cu Garry Kasparov, sute de admiratori ai legendarului simbol al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Interes enorm din partea timişorenilor pentru Garry Kasparov şi „Provocările Lumii Moderne”/FOTO
Top