Politica

Discuții pe tema egalității cetățenilor europeni, la Timișoara. Alin Nica e circumspect în problema aderării României la Schengen

Alin Nica, prim-vicepreședinte al Comisiei Civex, Comisia pentru cetățenie, guvernanță, afaceri externe și instituționale a Comitetului European al Regiunilor este circumspect asupra aderării României la spațiul Schengen în acest an.

Reprezentantul Timișului în Comitetul Regiunilor se întreabă de ce Austria spune că sistemul Schengen nu funcționează, dar au acceptat Croația. El a condus, la Timișoara o conferință a CIVEX pe tema cetățeniei europene.

”Austria subminează însăși conceptul de Uniune Europeană prin atitudinea total injustă față de România și Bulgaria și pornind de la anumite argumente egoiste ce țin de politică internă și chiar dacă încearcă să spună că sistemul nu funcționează și de aceea se opun. Spun că nu au opoziție față de România și Bulgaria, dar ei sunt contraziși de realitate. Dacă sistemul nu funcționează, de ce ai acceptat Croația anul trecut? Pentru că atunci nu-ți justifici decizia. România și Bulgaria puteau bloca Croația să intre în Uniune Europeană, dar n-a făcut-o tocmai din acest sentiment de solidaritate și de conștientizarea faptului că, dacă îndeplinești criteriile, meriți să fi în acest spațiu Schengen. Dar, pentru că croații i-au amenințat pe austrieci că nu-i mai lasă să ajungă la plajele și insulele croate, sau că acel port de GPL ar putea să fie inaccesibil companiilor austriece, atunci, sigur că s-a ajuns la această decizie favorabilă. Dar eu nu cred că șantajul și acest troc ieftin, meschin trebuie să-și aibă locul în Uniunea Europeană ca mecanism de luare a deciziilor. Eu cred că trebuie să revenim la fundamentul construcției europene care se bazează pe valori și pe niște principii clare și relevante pentru întregul continent”, a spus, marți, la Timișoara, Alin Nica.

Eforturi se fac, ca dovadă Olanda nu se mai opune unei aderări a celor două țări. Din păcate, nu e de ajuns, iar activitatea de lobby e extrem de importantă.

„Am avut întâlniri bilaterale cu delegația olandeză și am rămas surprins anul trecut, cu o lună înainte de decizia din 8 decembrie, să observ că olandezii nu știau că Olanda este principalul investitor străin în România. Printr-o opoziție a Olandei la intrarea României în Schengen, ei își sabotează propriile afaceri. De ce au fost așa de importante aceste întâlniri bilaterale? Că am avut și cu austriecii o întâlnire comună, pentru că în Comitetul European al Regiunilor sunt membri, președinți de landuri, primari ai unor orașe importante, oameni cu poziții importante în partidele politice care formează guvernele în acele țări. Și atunci e important să facem și acest lobby, inclusiv la nivel local. E un lobby care poate nu s-a văzut în presă, n-a fost foarte mediatizat, însă el există și vom continua să facem acest lucru”, a mai subliniat Nica.

Alături de el, la Timișoara s-a aflat și președintele CIVEX, Patrick Molinoz. El s-a declarat total nemulțumit și a dat ca exemplu problemele pe care le-a întâmpinat atunci când a fost nevoit să traverseze granița dintre Ungaria și România, acum, respectiv cea dintre România și Bulgaria, în urmă cu câțiva ani, un episod care a fost un adevărat șoc pentru un om obișnuit cu libertatea de circulație în UE.

”Libertatea de circulație este un drept al cetățenilor Uniunii Europene. Eu am descoperit ce înseamnă problema granițelor acum. Am venit cu mașina în România, de la Budapesta, și a trebuit să trec granița dintre cele două țări. Am rămas uimit de ce am pățit. De asemenea, în urmă cu câțiva ani, pentru prima oară în ultimii 30 de ani, am fost nevoit să stau la coadă la frontieră, la o frontieră fizică, cea dintre România și Bulgaria. Așa ceva nu e acceptabil în opinia mea. Cred că probabil în viitor va trebui să construim Uniunea Europeană cu alte sisteme. Dar libertatea de mișcare ar trebui să se aplice în mod egal tuturor cetățenilor din toate țările membre. Nu știm ce va vota fiecare stat în parte, dar dorința mea este ca România și Bulgaria să intre cât mai repede în Schengen, astfel încât să nu mai avem cetățeni de două categorii, unii cu mai multe drepturi, alții cu mai puține drepturi”, a spus, la Timișoara, Molinoz.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Noile dotări pentru clinicile ORL și Balneo vor fi finanțate cu bani europeni

În perioada următoare va avea loc demararea procedurilor în vederea recepției noului corp de clădire…

6 minute ago

Noapte de neuitat! Sute de minți captivate de istorie și tehnologie au descoperit MECIPT-1 și Muzeul Tehnic UPT/FOTO

Un nou eveniment marca UPT care a depăşit aşteptările. Peste 500 de persoane, 21 tururi…

2 ore ago

Se ia apa miercuri în două localităţi din Timiş

Miercuri, 22 mai, între orele 8-16 se va întrerupe furnizarea apei în Belinț, iar între…

3 ore ago

Se deschide vama pe Bega și pentru ambarcațiuni. Granița spre Serbia se va deschide un weekend în fiecare lună

Traficul de turism pe pista de biciclete care leagă Timișoara de Zrenjanin va putea fi…

5 ore ago

S-a scumpit Podul Muncii. Reabilitarea ar trebui să coste 49 de milioane de lei

După cinci ani de așteptare, din momentul aprobării hotărârii de consiliu local care prevedea finanțarea…

5 ore ago

Nu l-a oprit faptul că nu avea carnet şi a furat maşina vecinului. Acum a ajuns în arest

Polițiștii Sectiei 3 Rurale Sânandrei, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria…

6 ore ago