Timp liber

„Poetica politicii” la Art Encounters. Între ruinele trecutului şi posibilitățile prezentului

Fundația Art Encounters vă invită la vernisajul expoziției de fotografie „Poetica politicii” care va avea loc joi, 21 septembrie, de la ora 18:00, la sediul permanent al Fundației din Bd. Take Ionescu 46C (Casa ISHO, etaj 1). Vor expune artiştii Michele Bressan, Dani Ghercă, Nicu Ilfoveanu și artista invitată, Alexandra Croitoru, care va prezenta o serie de lucrări realizate în colaborare cu Ana Conțu, Ioana Dumitrescu, Sonia Lupșa, Crăița Niga, Cătălina Pintilie, Roberta Roată.

Curatoriată de criticul și curatorul de artă belgian Sam Steverlynck, acest proiect a fost gândit ca un diptic expozițional desfășurat la Harlan Levey Projects din Bruxelles (10 iunie – 15 iulie 2023) și Fundația Art Encounters din Timișoara (21 septembrie – 28 octombrie 2023), în cadrul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Dacă expoziția de la Harlan Levey s-a concentrat pe trecerea de la comunism la o economie de piață, un subiect deosebit de important pentru o întreagă generație de artiști de la începutul anilor ’90, expoziția de la Art Encounters va extinde această problematică, oferind o reflecție asupra oscilației dintre ruinele trecutului și anumite posibilități pentru prezent, atât din perspectivă personală, cât și politică.

“Astfel, expoziția timișoreană reunește lucrări ale unei generații emergente de fotografi români (Michele Bressan; artistă invitată Alexandra Croitoru; Dani Ghercă; Nicu Ilfoveanu;) care a absolvit Academia de Arte din București, acolo unde mulți dintre aceștia și predau. Crescând după Revoluția din 1989 și experimentând în mod direct tranziția bruscă de la comunism la capitalism, precum și efectele sale de lungă durată la nivel social, politic, economic și urbanistic, acești artiști se disting printr-o practică relativ comună și o abordare precaută a utilizării imaginilor pentru diverse narațiuni și un mod meta-reflexiv de a trata mediul fotografic. Preferând o abordarea conceptuală în locul uneia documentare, fotografii reflectează practic asupra unei perioade de tranziție economică, socială și tehnologică, examinând noțiunea de imagine în toate formele ei”, transmit organizatorii.

Expoziția pe care o găzduiește Fundația Art Encounters va putea fi vizitată de marți până sâmbătă între orele 12:00 – 18:00, oferind, de asemenea, câte un tur ghidat, în fiecare sâmbătă, de la ora 17:00. Intrarea este liberă.

 

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

PSD Timiș acuză conducerea CJT de “manevre tehnice” pentru a pica proiectul de realocare a banilor pentru drumuri

Proiectul de hotărâre propus de consilierii PSD în Consiliul Județean, de realocare a banilor pentru…

56 de minute ago

ADID Timiş face un apel la utilizatorii serviciului de salubrizare

În contextul întreruperii nejustificate a activității de către RETIM ECOLOGIC SERVICE SA-operatorul de colectare a…

O oră ago

Retim, amendată cu 137.000 de lei. Primarul spune că nu are mijloace de sancționare a societății

Dominic Fritz spune ca nu are la îndemână pârghii cu care să facă societatea Retim…

2 ore ago

UPT, lider naţional în domeniul Engineering and Computer Science, într-un celebru clasament academic internaţional

Veşti bune dinspre Universitatea Politehnica Timişoara, celebrul institut de învăţământ cu peste 100 de ani…

5 ore ago

Accident grav la Belinţ. A intervenit şi echipajul SMURD

Neatenţia a produs un nou accident grav în judeţul Timiş, asta după ce şi azi…

6 ore ago