Politica

Raoul Trifan despre noua OUG privind TM 2023: “Totul este făcut în disprețul Timișoarei și al locuitorilor săi”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, atacă noua Ordonanţă de Urgenţă referitoare la Programul Timișoara Capitală Culturală Europeană, prin care Ministerul Culturii a prelungit termenul până când pot fi finalizate investițiile de infrastructură co-finanțate de guvern. El a afirmă că OUG este făcută în dispreţul Timişoarei şi a locuitorilor ei.

Raoul Trifan afirmă că OUG a fost dată de ministrul Culturii în urma intervenţiilor făcute de președintele CJ Timiș, Alin Nica.

 Președintele Consiliului Județean Timiș și-a convins colega ministră a Culturii să mai bage un băț în roțile proiectului Timișoara Capitală Culturală. Deși Primăria Timișoara a așteptat ani de zile după banii promiși de guvern pentru Capitala Culturală. Deși au fost cheltuite fonduri locale pentru a demara investițiile necesare bunei derulări a evenimentelor. După o reechilibrare a sumelor alocate astfel încât să ajungă cât mai mulți bani la consiliul lui Nica și cât mai puțini la primăria lui Fritz. Raluca Turcan, fără să se consulte cu cei afectați direct, adică cu timișorenii și cu reprezentanții lor din primărie, a dat un OUG care mută data limită a investițiilor după termenul de finalizare al Capitalei Culturale, în luna iunie a anului viitor. Asta pentru că Alin Nica are nevoie de aceste luni în plus ca să încerce să folosească sumele care i-au fost alocate. Altfel ar fi nevoit să trimită banii înapoi la guvern”, arată Trifan.

În același timp, contiuă Trifan, funcționarii din Ministerul Culturii “interpretează legea atât de stupid încât cer aproximativ 40 de milioane de lei înapoi de la Primăria Timișoarei pentru că a îndrăznit să demareze investițiile necesare Capitalei Culturale în timp util”.

Senatorul USR afirmă că este aberant să spui că nu poți rambursa sume cheltuite pe proiecte ale Capitalei Culturale pentru că investiția respectivă a fost începută mai devreme de data apariției noii forme a actului legislativ.

“Dacă nu erau începute atunci, nici nu aveau cum să fie incluse în program, pentru că nu aveau cum să fie gata în timp util pentru Capitala Culturală. Este un nonsens și o interpretare, cred eu, politică a alocării fondurilor guvernamentale destinate acestui proiect. Totul este făcut în disprețul Timișoarei și al locuitorilor săi, cei care ajung astfel să plătească pentru că avem ghinionul ca la Ministerul Culturii să se fi instalat o ministră care își „rezolvă” colegul de partid în timp ce infrastructura culturală, atât de necesară orașului nostru, este scoasă din pix din lista investițiilor rambursabile. Vestea bună este că OUG-ul va ajunge în Parlament pentru aprobare. Acolo îndrăznesc să sper că majoritatea colegilor parlamentari vor observa ridicolul situației și vor fi de acord să reparăm această imensă nedreptate făcută timișorenilor”, a încheiat Trifan.

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

UPT organizează un eveniment internaţional cu oaspeţi din 16 ţări

International Staff Week, un nou proiect care este organizat de Universitatea timişoreană cu o istorie…

22 de minute ago

Angajații din mai multe primării au protestat la Palatul Administrativ din Timișoara, pentru salarii mai mari

Mai multe zeci de angajați ai unor primării din Timiș, Arad și Caraș-Severin s-au adunat…

3 ore ago

Politehnica Timișoara se întoarce cu șase medalii de la Campionatul Național de floretă, seniori. A lipsit doar… aurul!

Politehnica Timișoara a câștigat șase medalii la Campionatul Național de floretă, care a avut loc…

4 ore ago

CCIA Timiș organizează un nou seminar pe tema legislației vamale

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș va organiza seminarul ”Actualizări în legislația vamală și…

5 ore ago

Școala Gimnazială nr. 7 Sfânta Maria Timișoara și Școala Gimnazială nr. 2 Lugoj vor reprezenta județul Timiș la turneul Final 4 de la Cluj

Școala Gimnazială nr. 7 Sfânta Maria Timișoara (Portland Trail Blazzers) și Școala Gimnazială nr. 2…

5 ore ago

Proiectul sumelor micșorate pentru drumurile județene a trecut de plenul CJT

Proiectul ”sabotat tehnologic” la precedenta ședință de plen, referitoare la repartizarea sumelor din TVA pentru…

6 ore ago