Consilierii locali timișoreni, convocați joi la o ședință de îndată, au avut la vot un proiect referitor la gestionarea câinilor comunitari. Mai mult, cu mai puțin de o oră înainte de ședință, primăria trimite și un comunicat de presă în care anunță cât de benefic e proiectul, care aduce bunăstare pentru animale și stabilește noi reguli pentru un contract, inițial doar unul provizoriu, de nevoie. Dar, surpriză, proiectul nu a mai fost votat.
În administrația timișoreană o parte pare să nu știe ce face cealaltă. Cel puțin altcumva nu ne putem explica de ce un proiect inclus pe ordinea de zi a unei ședințe, aceasta chiar și una cu caracter care, teoretic, ar trebui să fie una urgentă, este scos brusc de primar de pe acea ordine de zi. De data aceasta a fost un proiect care chiar pare a fi unul benefic pentru comunitate, a fost retras de la vot chiar înaintea acestuia primarul spunând doar că nu dorea ca acesta să fie supus votului pentru că ar fi ajuns la dezbatere prea târziu și că ar avea și un alt proiect, complementar. Nicio problemă, mai facem încă un plen pentru cele două, e soluția prezentată de Fritz.
”Aș dori să retrag acest proiect, pentru că el vine cu un proiect complementar, care a fost prea târziu gata astăzi și n-am vrut să vi-l supun la vot astăzi. Deci o să convoc încă un plen și o să votăm cele două proiecte împreună. Deci, îl retrag acum”, a anunțat Fritz, în cadrul ședinței.
Desigur, primarul nu a precizat și care e acel proiect complementar.
Pusă în situația de a semna un nou contract de gestionare a câinilor fără stăpân din oraș pentru că actualul expiră în această lună, municipalitatea dorește și îmbunătățirea regulamentului privind serviciul de gestionare a acestora. Printre prevederi sunt incluse servicii veterinare sporite și eliminarea ideii de eutanasiere, dar în limitele bugetare!
Deocamdată, CLT a primit o propunere de aprobare a un contract provizoriu, pe șase luni, pentru această operațiune de management a câinilor fără stăpân, ulterior fiind programată și organizarea unei licitații, prin care să fie acordat serviciul prezentat pe o perioadă de trei ani. În aceste condiții, ideea unui nou adăpost public de câini, al municipalității, care trebuie realizat, are un orizont de realizare destul de îndepărtat.
Potrivit acestuia, câinii fără stăpân vor fi evaluați, deparazitați, microcipați, sterilizați, vaccinați și li se vor acorda mici tratamente necesare, în baza fișei medicale completate către medicul veterinar al adăpostului. Astfel, se vor îmbunătăți condițiile privind protecția animalelor, cât și condițiile de viață ale cetățenilor. De asemenea, câinii abandonați vor fi ținuți în adăpost până la adoptarea sau revendicarea lor și în limita bugetului aprobat de către consilierii locali. Animalele care nu vor fi adoptate sau revendicate în termen de 14 zile, nu vor fi eutanasiate, ci vor putea rămâne în adăpost în continuare în funcție de capacitatea de cazare și de disponibilitățile financiare ale administrației locale.
Conform proiectului scos de pe ordinea de zi, consilierii locali au avut de aprobat studiul de fundamentare, regulamentul și caietul de sarcini privind delegarea acestei activități prin concesiune în urma unei licitații deschise.
Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân din Timișoara se va realiza prin delegare atribuită prin licitație deschisă, doar temporar, având în vedere că Primăria Timișoara a demarat procesul de construire a unui adăpost pentru câinii fără stăpân, cu o capacitate de peste 500 de locuri.
Durata de delegare a gestiunii prin concesionare care urmează să fie achiziționată este de 3 ani, cu posibilitatea de denunțare a contractului de către primărie înainte de acest termen în cazul în care se finalizează investiția care privește ridicarea unui nou adăpost public pentru animale ori autoritatea contractantă preia gestiunea directă a acestui serviciu.
Întrucât actualul contract privind gestionarea populației canine din oraș va expira în această lună, pentru a se asigura continuitatea operațiunilor de gestionare a câinilor fără stăpân din Timişoara, consilierii locali au aprobat un contract de achiziție publică de servicii, prin procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, până la finalizarea licitației pentru desemnarea operatorului, dar nu mai mult de 6 luni.
”În ultimii trei ani, am constatat o creștere a numărului de adopții canine, chiar o dublare în anul 2021, când numărul total al adopțiilor a ajuns la 491, față de anul 2019, când numărul acestora a fost de 200. Totodată, a scăzut numărul sesizărilor cu privire la prezența câinilor fără stăpân. Menționăm faptul că un factor important în această evoluție îl reprezintă campania sterilizare gratuită a câinilor fără stăpân, demarată în această primăvară de Primăria Timișoara. Astfel, persoanele fizice cu venituri sub salariul mediu brut pe țară și domiciliul sau reședința în Timișoara, beneficiază de serviciul de sterilizare gratuită a propriilor câini. În acest scop, se pot înscrie la Compartimentul Protecția Animalelor, din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, prin e-mail, la adresa: alexandra.pintea@primariatm.ro. În cei doi ani cât se va derula campania, estimăm că aproximativ 2500 de câini vor fi sterilizați gratuit”, a anunțat Primăria.
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…