Arhitect la bază, consilierul USR Răzvan Negrişanu afirmă că aprobarea noului PUG a oraşului a fost mult tergiversată de grupurile de interese care au avut influenţe asupra administraţiei Robu. El a exemplificat prin faptul că şi la şedinţa în care PUG-ul a fost aprobat, consilierii PNL au propus ca malurile Begăi să fie construibile, la fel și parcurile Timișoarei
După 21 de ani și cinci prelungiri, Timișoara va avea un nou Plan Urbanistic General (PUG), acesta fiind votat marţi în Consiliul Local Timişoara. Chiar şi în ultima şedinţă, reprezentanţii PNL au solicitat unele modificări în favoarea rechinilor imobiliari, arată consilierul USR Răzvan Negrişanu.
“Timișoara devine unul dintre puținele orașe din România cu un PUG actualizat. Un PUG actualizat este, pentru orice administrație, o probă de bună guvernare. De ce au trecut 20 de ani am aflat chiar, azi, în ședința de Consiliu Local în care reprezentanți ai PNL au propus ca malurile Begăi să fie construibile, la fel și parcurile Timișoarei. Practic PUG-ul oprește planurile unor privați de distrugere a patrimoniului verde al orașului și de aceea a fost tergiversată aprobarea lui de către Administrația Robu”, transmite Negrişanu.
El a răspuns şi la întrebarea de ce a durat atât de mult până să fie aprobat.
“De ce a durat atât de mult? Răspunsul pe scurt este că grupurile de interese care au avut influență asupra administrației Robu nu l-au vrut. Administrația Ciuhandru a început demersurile pentru Noul PUG în 2010 și, până în 2013, prima versiune era gata. Până în 2014 sau 2015 putea fi deja aprobat. Dar administrația condusă de Nicolae Robu, în timpul căreia s-au făcut 4 prelungiri, nu a dorit acest lucru, pentru că nu era suficient de permisiv și nu se alinia cu interesele unor actori privați apropiați de administrația Robu. Acesta este motivul real pentru care, în 8 ani de administrație PNL, PUG-ul nu a fost aprobat”, afirmă USR-istul.
Negrişanu a explicat în câteva cuvinte şi ce este Planul Urbanistic General (PUG).
“Este un document strategic de planificare a orașului, de la zone protejate, de regenerare, verzi, industriale sau rezidențiale, drumuri, dar și indicatori urbanistici pentru construcții precum înălțime, procent de ocupare a terenului, coeficient de utilizare a terenului. În concluzie PUG-ul are o dimensiune strategică, ne arată cum vrem să fie orașul nostru (de exemplu: un oraș cu mai multe spații publice și verzi, sau un oraș cu densitate imobiliară mare?) dar și una practică, pentru orice persoană fizică sau juridică, ce-și propune să construiască ceva în Timișoara. Practic, este un instrument indispensabil pentru orice administrație locală, furnizând un set de reguli și direcții de dezvoltare care, din păcate, au lipsit până acum”, arată Negrişanu
El mai spune că lipsa unui PUG actualizat a echivalat cu lipsă de viziune în dezvoltarea municipiului, iar prin urmare un dezavantajaj în concurența de a atrage mai multe investiții cu alți poli urbani de dezvoltare, cum ar fi Clujul.
“Pe de altă parte, fără un PUG actualizat, orașul era în pericol de dezvoltare haotică, cum s-a întâmplat în unele zone, și pradă pentru rechinii imobiliari”, a continuat USR-istul
El mai spune că fiind un document atât de vast și de complex încât omisiunile sunt inevitabile, iar ca atare PUG-ul este perfectibil.
Deşi a jucat într-un turneu demonstrativ înainte de Crăciun, Simona Halep va rămâne pentru încă…
Guvernul închide un punct de frontieră din Timiș, încă înainte ca acesta să fie deschis.…
Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Timișoara a lansat în licitație proiectul pentru…
Administrația Bazinală de Apă Banat nu are prea multă putere atunci când se pune problema…
„De Crăciun, fii mai bun!”, este unul din îndemnurile pe care le tot auzim în…
Singurul campionat românesc masculin activ între Crăciun şi Anul Nou rămâne cel de baschet. Liga…