Timp liber

Festivalul LA PAS e pregătit de start

Festivalul LA PAS, ediția 2023, programat la Timișoara între 13 și 15 octombrie, vine cu degustări de produse care mai de care: haioșe cu gem de prune și supă anti-risipă, brânzeturi și dulcețuri artizanale, ateliere, dar și cu dezbateri vitale despre resurse, poluare și alimentație, muzică și film. Hrana, patrimoniu cultural imaterial, devine ambasadoarea mai multor culturi și liant al diferitelor comunități locale în Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, prin Festivalul LA PAS – Festival de gastronomie artizanală, care va avea loc în perioada 13-15 octombrie, la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” Timișoara.

Bunătăți din satele multietnice ale Banatului, din inima Transilvaniei și nu numai, produse artizanale, de la mici producători, structuri de economie socială (SES) și ferme de familie vor fi prezentate și vor putea fi degustate în Festivalul LA PAS de la Timișoara.

Slănina fragedă de porc de Bazna, brânza de Hoghilag, dulceaţa de ardei iute și gemul de rubarbă sau rabarbăr, cum zic cei de la SES Fruleco Saschiz, zacusca după rețeta din Țara Momârlanilor, sau cu Legume de la Hetiur, brandul familiei Cristurean, din Mureș – zona Sighișoara, sunt doar câteva dintre ele. Plus deja celebrele haioșe cu gem de prune care se pregătesc în Banat, un desert evreiesc – hamantaș și unul cehesc – rulada dulce cum se face în Sfânta Elena, sat vechi de 200 de ani locuit de cehi în Coronini, Caraș-Severin.

Vedetă va fi și supa anti-risipă – în cadrul festivalului se va găti pe ritm de muzică o supă din legume salvate de prin piețe și magazine, va fi pregătită, în alte ateliere dedicate, un desert din biscuiții și laptele care nu s-au consumat în școli, precum și borcane anti-risipă, cu condimente, acțiuni menite să atragă atenția asupra dimensiunii risipei alimentare.

În ceea ce privește programul artistic, la fel ca la edițiile anterioare, au fost aleși artiști originali, formații relevante atât prin muzica și aprecierea de care se bucură, cât și prin mesajele pe care le transmit și implicarea lor socială. Iată programul concertelor LA PAS: 13 octombrie – Amalia Gaiță, E-an-na și Luna Amară, 14 octombrie – iarba Fiarelor, Kide (Takt Fest Novi Sad și Bucium și 15 octombrie – Sonatic, Delta Pe Obraz și Partizan.

Programul complet al Festivalului LA PAS este disponibil pe portalul CRIES

https://la-pas.cries.ro/2023-2/festival-la-pas-2023/.

Accesul publicului la festival este liber, prin contribuția finanțatorilor și implicarea partenerilor și voluntarilor LA PAS.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 9 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 09.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

5 minute ago

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

15 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

15 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

16 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

17 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

17 ore ago