Social

Se scumpește hidroforizarea apei reci furnizate la blocurile cu mai mult de patru etaje din Timișoara

Apa rece va costa mai mult pentru timișorenii care locuiesc în apartamente în blocurile cu mai mult de patru etaje, ca urmare a majorării tarifelor aplicate la serviciul de hidroforizare a apei reci, serviciu prestat de către cei de la societatea Colterm.

Majorările de prețuri din ultima perioadă au făcut necesară ajustarea tarifului perceput. Astfel, pe adresa Consiliului Local Timișoara a fost trimisă o adresă prin care se solicită majorarea tarifului aplicat pentru ridicarea presiunii apei pentru clădirile înalte. Motivele care au dus la această cerere se referă la rata inflației, creșterea prețului energiei electrice, a prețului la apă rece, respectiv canal, dar și o creștere a salariilor.

”Se aprobă ajustarea tarifului pentru prestarea serviciului de hidroforizare a apei reci potabile la 2,7296 lei/mc fără TVA. Ajustarea de tarif s-a făcut ca urmare a ratei inflaţiei de 11,24%, a creşterii tarifului la energia electrică de 4,5%, a creşterii tarifului pentru apă rece de 14,72%, a creșterii tarifului la canal de 14,82% şi o creştere salarială medie de 12%”, se spune în solicitare.

Astfel, tariful pentru prestarea serviciului de hidroforizare a apei reci potabile către consumatorii din Municipiul Timişoara se modifică la valoarea de 2,7296 lei/mc fără TVA.

În prezent tariful pentru serviciul de hidroforizare aplicat de către Compania Locală de Termoficare Colterm S.A este în cuantum de 2,3147 lei/mc (fără TVA), respectiv 2,7545 lei/mc (inclusiv TVA), așa cum a fost aprobat prin HCL nr. 450/20.09.2022.

În prezent, livrarea apei reci pentru imobilele cu mai mult de P+4 nivele este în atribuţia Companiei Locală de Termoficare Colterm S.A – în insolvență şi anume întreţinere, reparaţii, exploatare cotă parte staţii hidrofor, întreţinere, reparaţii, exploatare reţele distribuţie, activitate de furnizare apă rece hidrofor, contractare, facturare, încasare apă rece hidrofor, întreţinere, reparaţii, exploatare buclă de măsură. Apa rece este cumpărată de la AQUATIM S.A.  la presiunea medie de 1,5 atm (presiune oraş), pe bază de măsură la o centrală termică de cvartal și 48 puncte termice, care au instalaţie de hidrofor.

La  fiecare din ele există instalaţii individuale pentru ridicarea presiunii de la 1,5 la 4,5 atmosfere plecare din PT/CT. Toate imobilele cu mai mult de P+4 nivele sunt alimentate prin conducte individuale de apă rece hidrofor (28.000 m conductă), cele 306 imobile fiind contorizate la nivel de racord. Acest serviciu este independent de serviciul de furnizare a energiei termice.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

14 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

14 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

15 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

15 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

16 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

19 ore ago