Administratie

Autorizație de construire cu reproșuri. Pot începe lucrările de restaurare și consolidare a Castelului Huniade/UPDATE

Proiectul ”Restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a monumentului istoric Castelul Huniade, azi Muzeul Național al Banatului” poate începe, Primăria Timișoara a anunțat că și-a făcut partea birocratică și a emis autorizația de construire pentru acest obiectiv mult așteptat. Investiția este realizată de Consiliul Județean Timiș, iar elaboratorul proiectului este SC Impex Romcatel Proiectare SA.

Documentația tehnică a fost înregistrată pentru avizare în 08.09.2023, iar ulterior rundei de clarificări, răspunsurile au fost primite în 09.10.2023. Autorizația de construire a fost emisă cu nr. 797/03.11.2023 și este disponibilă pe site-ul Primăriei Timișoara.

Primarul Dominic Fritz a anunțat că îi dorește, acum, spor la treaba lui Alin Nica, șeful CJT, dar fără a uita să reproșeze, probabil proprietarului clădirii, județul Timiș, faptul că de 16 ani proiectul e tot o promisiune.

Am semnat autorizația de construire pentru restaurarea Castelului Huniade, clădire simbol a Timișoarei. Îi doresc succes și spor la treabă președintelui CJ Timiș, Alin Nica. Este un proiect extrem de întârziat, practic o promisiune care nu se mai întâmplă de 16 ani, când s-a închis pentru renovări și apoi nu s-a mai deschis. Noi avem deja conceptul câștigător pentru amenajarea Pieței Victoriei, iar Castelul este un punct central în proiect. Îmi doresc ca cele două investiții să se completeze și să pună în valoare potențialul zonei centrale a Timișoarei. Sper că domnul Nica se va apuca de lucrări cât mai repede”, conform primarului Dominic Fritz.

UPDATE. Nica reproșează primăriei durata lungă de emitere a autorizației

Răspunsul lui Alin Nica, președintele CJ Timiș, a venit aproape instant, după anunțul primarului. Și e în aceiași cheie, una cu reproșuri. Acum, acestea sunt legate de durata lungă, spune Nica, de emitere a autorizației, o problemă care ar fi una sistemică la Primăria Timișoara, spune acesta.

Mă bucur că Primăria Timișoara a eliberat autorizația de construire pentru restaurarea Castelului Huniade, a fost cu întârziere, însă presupun că este o problemă sistemică a administrației Fritz, nu cred că au făcut-o intenționat, căci sunt multe plângeri în acest sens, atât din partea cetățenilor cât și a companiilor. Așteptările și promisiunile făcute timișorenilor legat de restaurarea Castelului Huniade durează de 30 ani, nu de 16, dar ce contează acum, este că, pentru prima dată într-o istorie plină de probleme, am reușit să atragem trei surse de finanțare: PNRR, Programul Național de Consolidare al Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat și Interreg RO-HU. Reamintesc că, în acest mandat, până în prezent, am semnat și am implementat finanțări în valoare de peste 1.5 miliarde de lei, un record în istoria Consiliul Județean Timiș. Deci, alături de colegii din administrația județeană, cei din echipa de proiecte și cei de la investiții, facem lucrurile să se întâmple”, a transmis Alin Nica.
El cere timișorenilor să nu își facă false așteptări despre terminarea rapidă a investiției.
”Lucrările la Castelul Huniade vor dura, nu doresc, la rândul meu, să creez false așteptări că acesta ar putea fi repus integral în circuitul muzeal, într-un timp scurt. Ce pot garanta însă este că, pe măsură ce vor fi finalizate zone ale Castelului, acestea vor fi deschise publicului. Avem proiectul tehnic pe ultima sută de metri, pe întreg obiectivul, avem finanțare, vom suplimenta și cu surse din bugetul județului și ne propunem să îl transformăm într-un principal punct de atracție al Timișoarei. Desigur că ne vom corela cu Primăria Timișoara în vederea punerii în valoare a Castelului, am dat dovadă de deschidere de fiecare dată când a fost vorba despre dorințele și interesul timișorenilor”, a mai transmis Nica.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Alianța Dreapta Unită a lansat, la Timișoara, campaniile electorale pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Alianța Dreapta Unită a ales Timișoara pentru a lansa oficial campania electorală pentru alegerile locale…

O oră ago

Nicolae Robu e primul pe lista de vot, Dominic Fritz pe șapte

Cu doar câteva ore înainte de debutul campaniei electorale, Biroul Electoral de Circumscripție Timișoara a…

5 ore ago

La Muzeul Satului Bănățean au loc, sâmbătă și duminică, mai multe expoziții de frumusețe chinologice

Timișoara devine, sâmbătă și duminică, punctul principal de atracție al chinologiei românești. La Muzeul Satului…

7 ore ago

La Stadionul Lego, constructorul lucrează la fundațiile uneia dintre peluze și la o tribună/Foto

Stadionul Lego, pe care Primăria Timișoara îl ridică în zona Buziașului cu bani de la…

7 ore ago

Dominic Fritz, după încă un teren recuperat de municipalitate: “Recuperăm nu doar terenuri, ci și demnitatea orașului”

Primăria Timişora a reuşit să mai recupereze un teren. Acesta era situat în proximitatea pieţei…

8 ore ago

Conducerea RETIM a luat mai multe măsuri cu implementare imediată, după ce unii angajaţi au intrat în grevă

Luând în considerare întreruperea nejustificată a activității de către unii angajați ai Secției de Salubrizare…

8 ore ago