ARChA, una dintre clădirile de patrimoniu ale Politehnicii timișorene, un spațiu recent reamenajat, cu destinație culturală, interdisciplinară, a găzduit sâmbătă, 11 noiembrie 2023, evenimentul central al Zilelor Politehnicii, care în acest an gravitează în jurul aniversării centenarului campusului universitar timișoarean.
Cu exact 100 de ani în urmă, Regele Ferdinand inaugura prima clădire proprie a Politehnicii, actuala Facultate de Mecanică, marcând, practic, nașterea Campusului Universitar Timișoara, un moment istoric, care a jucat un rol semnificativ în dezvoltarea modernă a orașului. Tot în acea zi, Regele Ferdinand a rostit celebrele cuvinte care au devenit motto-ul Universității Politehnica Timișoara și care s-au întipărit adânc în inimile timișorenilor „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-însa”.
Evenimentul aniversar „100 de ani de campus universitar în Timișoara” a fost prilejul de a sărbători valorile, principiile și realizările care au marcat destinul Politehnicii timp de peste 100 de ani, de a reflecta asupra drumului parcurs până acum, de a împărtăși fragmente de istorie și de a arunca o privire spre viitor, spre provocările ce urmează, cu speranță și cu încrederea că Școala Politehnică timișoreană va fi mereu la înălțimea așteptărilor.
După intonarea imnului UPT de către cunoscutul muzician Horia Crișovan, autorul acestuia, evenimentul aniversar a debutat cu cuvântul rectorului Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, care a rememorat eforturile depuse de o galerie întreagă de personalități, încă din primii ani ai secolului trecut, pentru înființarea la Timișoara a primei instituții de învățământ superior, o Politehnică, atipic pentru această parte a Europei, ca o consecință firească a dezvoltării economice a zonei. Iar prima clădire în stil neoromânesc din Timișoara, Facultatea de Mecanică, inaugurată la scurt timp după Unirea Banatului cu patria-mamă și la doar trei ani de la înființarea Școlii Politehnice a transformat-o într-un adevărat cuib de gândire și simțire românească, aici fiind înscriși, încă din primul an, studenți din toate colțurile țării.
După o trecere în revistă a evoluției campusului Universității Politehnica Timișoara în ultimii 100 de ani și a rolului jucat de acesta în dezvoltarea modernă a Timișoarei și a regiunii, dar și a întregii vieți academice timișorene, rectorul UPT a prezentat ce este astăzi Universitatea Politehnica Timișoara, o instituție de învățământ superior modernă, ancorată puternic în ceea ce înseamnă piața muncii, dezvoltarea industrială, care sprijină învățământul preuniversitar, care coordonează un proiect major de dezvoltare a învățământului dual, care s-a implicat activ în proiectul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, membră a alianței de universități europene E³UDRES², adaptată și pregătită pentru schimbările care se prefigurează în învățământul superior, rămânând și pe viitor un cuib de simțire și gândirea românească, dar cu valori europene.
Seria mesajelor de felicitare adresate de invitații la evenimentul aniversar a fost deschisă de președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis, care a salutat contribuția adusă de Politehnică la dezvoltarea Timișoarei, subliniind și atenția pe care Parlamentul o acordă Educației, o serie de măsuri importante urmând să fie adoptate în perioada următoare.
Șeful cancelariei primului ministru al României, Alexandru-Mihai Ghigiu, a adresat felicitări Universității Politehnica Timișoara pentru faptul că este un factor de stabilitate și prestigiu în țară și în lume, un model de urmat, anunțând și faptul că investițiile pe care Guvernul le pregătește pentru Educație sunt cele mai mari din ultimii 30 de ani.
Mesajul video al ministrului Educației, Ligia Deca, a fost prezentat de consilierul acesteia, Andrei Crăciun, subliniind aportul pe care cei peste 140.000 de absolvenți ai Politehnicii timișorene și l-au adus la dezvoltarea orașului, a regiunii, a țării, trecând chiar dincolo de granițele acesteia.
Mesaje de felicitare au fost adresate și de autoritățile locale, prefectul județului Timiș, Mihai Ritivoiu, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, și viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, mulțumind Politehnicii pentru contribuția adusă la dezvoltarea zonei și pentru că, datorită acesteia, Timișoara a fost mereu un oraș care a gândit înaintea vremurilor.
Mihnea Costoiu, rector al Universității Politehnice din București, a vorbit din partea Alianței Române a Universităților de Știință și Tehnologie, evocând legăturile istorice dintre cele două universități, Octavian Crețu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” și unul dintre membrii Alianței Timișoara Universitară, a amintit că medicina din ziua de azi nu mai poate fi concepută fără aportul tehnologiei, amintind proiectele comune dezvoltate, iar Cosmin Hogea, inspector școlar general adjunct al IȘJ Timiș, a menționat partaneriatul constant cu Universitatea Politehnica Timișoara.
Un moment de suflet a fost prezența la eveniment a cunoscutului Ioan Holender care, vădit emoționat, și-a amintit cum în localul în care se desfășura aniversarea, cu ani în urmă a avut loc revolta studențească din 1956, la care a participat direct și care i-a definit viața și cariera.
Din partea mediului economic, dar și al Comitetului Director al Universității Politehnica Timișoara, au vorbit Sabin Totorean, director general al Nokia România, și Christian von Albrichsfeld, director general al Continental România, care au subliniat deschiderea spre colaborare a UPT către mediul economic, așa cum nu au mai întâlnit în altă parte, și care a contribuit la dezvoltarea economică a întregii zone.
Din partea studenților Universității Politehnica Timișoara, Roxana Alexandru, a menționat deschiderea pe care a întâlnit-o la conducerea instituției pentru rezolvarea problemelor studențești, pentru susținerea proiectelor acestora și pentru transformarea campusului într-un loc atractiv pentru tineri.
Președintele Senatului Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr. Liviu Cădariu-Brăiloiu, a dat citire decretului regal semnat de Regele Ferdinand, de înființare a Școlii Politehnice timișorene, document expus public în premieră, cu sprijinul Arhivelor Naționale.
Evenimentul s-a încheiat, așa cum se obișnuiește la orice aniversare, cu ciocnirea unui pahar de șampanie, urmat de un concert extraordinar susținut de formația Amadeus.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…