Opinii

Dezastrul „prin noi înșine”. Liberalii se sfâșie pentru „binele Timișului”, Alfred Simonis

Vorbesc de la sute de kilometri imaginari distanță de treburile ce se petrec în filiala Timiș a PNL. Nu am mii de cunoștințe la liberali și sunt dintre aceia care au ales să voteze PNȚCD când trei partide istorice post-decembriste făceau concurență FSN-ului. Firește că sunt oameni de toată isprava și în PNL, cum sunt și în alte partide. Cunosc mai bine vechiul PNL, decât cel de acuma. Mai tot timpul, filiala Timiș a PNL a fost un teren de bătălie internă, iar asta i-a făcut să fie mai puțin puternici, dar firește mai interesanți, un organism mai viu, poate și mai democratic. Am votat cu ei cel puțin un mandat al „fanaticului” și „neobositului” și spun toate astea pentru a nu lăsa impresia, nepricepându-mă la lucrurile pentru care se zbuciumă ei acuma, că mă bag ca musca-n lapte.

Ca alegător sau observator din afara organizației nu e ca și cum ai fi cu ei acolo în Biroul Permanent să discuți despre liberalism. Partea proastă e că nici ei nu o prea fac. S-au certat mai tot timpul, fie că vrajba se producea între liberalii fără cal și cei cu cal (PL93), între cei din AC și filonul central, apoi între contingentul PD și liberalii ce-și ziceau pur sânge, între persoane orgolioase și degrabă risipitor de voturi pentru ambiții personale. Se apropie anul electoral și sunt ca rechinii. S-ar mânca până la unul, iar soluția pașnică ar fi plecarea la PSD a nemulțumiților. Glumeam, dar poate că mulți se gândesc serios la asta.

Așa sunt liberalii, n-o să vină președintele Nicolae Ciucă acum să zică ce, filialei? Că zece primari sunt supărați că n-au primit vreo sinecură în vreo deconcentrată pentru ai lor de-acasă? Că n-au primit la echilibrare suficienți bani când ne-a fost mai bine la buget sau când am ajuns în criză? Că nu i-a luat „primsecretarul” Alin Nica de mânuță să le rezolve una alta la București, cum face Simonis de la PSD? Dacă vor primi satisfacție cei zece primari nemulțumiți, sigur se vor găsi alții zece să fie supărați că a fost schimbat Alin Nica, președintele organizației Timiș. Frontul doar băltește în PNL atunci când ni se pare că e pace și pare să erupă când ți-e lumea mai dragă, când unii simt că nu mai prind eligibile și totul se ia de la capăt.

Dar cât de prost organizator politic poți fii să schimbi președintele înainte de alegeri? Cum să schimbi titularul postului de lider al Consiliului Județean Timiș, evaluat cu prima șansă pentru un nou mandat? Sau cum să-l lași să candideze la CJT, dar să-i fie șef de filială altul fără nicio răspundere? Și dacă e ca lemnul de slab, tot nu-l schimbi atunci, îl schimbi cu doi ani mai devreme, să aibă timp Marilen Pirtea, înlocuitorul, să refacă organizația. Sau nu Marilen Pirtea, poate interimarul Marcel Vela în geaca sa de aviator second-hand de Caransebeș.

Dacă am înșira aici câteva nume de liberali de o meritocrație sinistră plimbați prin filială de alți conducători de filială, liberali cu sau fără calitate de membru, și care astăzi de abia așteaptă să dea foc organizației, atunci vom putea ghici scorul ce-l va lua PNL Timiș în alegerile de la anul. Primăria probabil că o vor pierde nu din cauza lui Alin Nica, exclusul Alin Popoviciu sau plecatul Ben Oni Ardelean. Dacă mai pierd și administrația județeană, iar pachetul de parlamentari va fi aranjat de puciști știți ce se va întâmpla? Bătrânii liberali vor da din mână a lehamite. Bătrânii pesediști, partenerii și amicii politici de la centru, vor da și ei din mână, dar a bucurie.

Ciudat, dar astrele parcă se aliniază pentru președintele PSD Timiș, Alfred Simonis. Scriam recent cum ne-ar fi nouă bine în județ cu un Simonis pe cai mari aici, la Timișoara, pentru a rămâne pe cai mari la București. Cred că asta au avut în vedere și liberalii în repetatele lor BPN-uri: binele Timișului. Doar asta urmărește orice politician, nu?

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Pietre, ciucuri, imprimeu – cele mai interesante 3 modele de sandale cu toc

Încălțămintea nu mai este doar o necessitate practică, ci și o expresie a stilului personal…

2 ore ago

Paula Romocean: „Dacă oameni ca tine nu se implică, în România nu se va schimba nimic”.

Unde te-ai născut? Cum era familia ta, bunicii, părinții?  M-am născut într-un sat din județul…

2 ore ago

Accident grav în centrul oraşului/FOTO

Un tânăr, în vârstă de 19 ani, a condus un autoturism pe strada Michelangelo, iar…

4 ore ago

Ștrandul Termal a intrat în reabilitare/FOTO

Mai mulți muncitori și utilaje trag tare, în această perioadă, la ștrandul Termal, în vederea…

5 ore ago

Admiterea 2024 la UVT – centrele de admitere vor fi deschise la sediile din Timișoara și în nouă județe din țară

Pentru a veni în sprijinul candidaților, Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) va organiza și…

6 ore ago

Constructorul a finalizat lucrările la bazinul de înot de la Jimbolia/FOTO

Unul dintre cele mai ambițioase proiecte lansate de Consiliul Județean Timiș, cel al bazinului de…

6 ore ago