Opinii

„Grapineza” şi vocea Sputnik-ului se vor auzi încă cinci ani la Bruxelles. Maria Grapini, un nou şpagat între Antena 3 şi PSD

Fiind weekend, ne mai abatem puţin de la bătălia tot mai înverşunată pentru Primăria Timişoara ca să vă aduc o veste bună, revigorantă, pentru o dimineaţă de duminică. Şi anume că Timişoara va avea, pentru încă cinci ani, un reprezentant în Parlamentul European. Vestea proastă, iar unii cârcotaşi vor spune că face cât 100 de veşti bune precum cea de mai sus, este că acest parlamentar se numeşte… Maria Grapini. Mulţumim din inimă, PSD! Atât pentru vestea bună, cât şi pentru cea proastă!

De ce PSD, atâta timp cât, se ştie, eurodeputata este membră PPUSL? Exact, partidul de pe butoniera preacurcernicului Felix de la Mănăstirea Secu (pentru conformitate, Dan Voiculescu). Doar cu câteva zile în urmă, de exemplu, alături de Titu Bojin, ajuns din preşedinte al PSD Timiş un rege al traseiştilor, parcat momentan preşedinte al PPUSL Timiş, Grapini spunea că acest partid va lua în Timiş 7% la alegerile viitoare. Sigur, gluma e bună, poate nu chiar ca în sondajele CURS – Buble, unde PPUSL are invariabil 4%, când e evident că în realiate, procentajul partidului începe cu un 0 şi o virgulă.

Numai că, dincolo de această perspectivă luminoasă pentru Partidul Antena 3, doamna Grapini nu va candida pentru el, ci pentru PSD. Fiindcă, precum Liviu Dragnea, „vitejii” Marcel Ciolacu şi Sorin Grindeanu nu rezistă la presiunile Antenei 3 şi îi vor rezerva Mariei Grapini un loc eligibil pe lista PSD pentru alegerile europarlamentare de anul viitor. Ba, în cărţi este şi Lavinia Şandru, fosta soţie a puşcăriaşului Darius Vâlcov. Totuşi, un progres faţă de alergerile precedente, din 2019, când PSD cu Liviu Dragnea la timonă ceda Antenei trei locuri: Cristian Terheş, Carmen Avram şi aceeaşi Grapini. O bună româncă și un patriot bun”, o caracteriza, la acea vreme, Dragnea pe Grapini, argumentând astfel plasarea ei pe listă.

Urmează să vedem acum dacă se va repeta circul de la ultimele alegeri europarlamentare, din 2019, când Grapini a făcut tot felul de contorsionări. Cu puţin timp înainte de acel scrutin, Grapini afirma că nu va pleca niciodată din PPU, aşa cum se numea atunci partidul lui Voiculescu. A fost pusă însă pe lista PSD, iar o perioadă de timp, în momentul în care era întrebată în ce partid e, nici ea nu ştia. Când s-a pus însă problema pierderii mandatului de europarlamentar, fiindcă este membră a unui partid, dar a candidat pe lista unui alt partid, Grapini a admis, într-un final, că e membră PSD. „Am decis să continui să apăr interesele României, cu o echipă de patrioți, eu însămi fiind o patrioată asumată”, îşi motiva la acea vreme transferul temporar de la partidul lui Voiculescu la PSD. Şi aveam mare nevoie – nu-i aşa? – de o “patrioată” la Bruxelles. Că impostura şi miniciuna nu se pune.

Dar una peste alta, nici n-a fost rău că Grapini a fost la Bruxelles. Fiindcă am avut astfel prilejul să acumulăm noi cunoştinţe. Am aflat astfel de noua ţară Letiţia; de oraşul Tela Viv; că şi în Parlamentul European se pot număra voturi ca Pristanda steaguri. Exact, mă refer la momentul în care Grapini a dosit un vot pro LC Kovesi, în momentul alegerii procurorului-şef european. Dar cea mai important realizare în acest mandat şi care ar trebui să ridice până la cer mândria timişorenilor a fost momentul în care oficiosul Kremlinului Sputnik a dersmnat-o „europarlamentarul anului 2019”. Niciun timişorean n-a mai reuşit această performanţă! (Sigur, dacă oficiosul putinist nu era suspendat după invadarea Ucrainei, poate l-ar fi luat şi Nicoale Robu). Despre “grapineză” şi modul absolut original de-a utiliza limba română nu insist. Se ştiau aceste lucruri din mandatul precedent. Unui “patriot” îi ajunge să-şi spună “patriot”, ce rost are să cunoască şi limba?

În fine, abia aştept campania electorală pentru europarlamentare, să-l văd pe Alfred Simonis, reprezentantul “noului PSD”, braţ la braţ cu Maria Grapini, exponenta “vechii Securităţi”. Şi mai am o dilemă, care e chiar e pe bune. În momentul în care, la nivelul conducerii centrale a partidului, se trasează obiectivele filialelor judeţene la aceste alegeri, pentru PSD Timiş se va cere un scor mai mare decât normal fiindcă există o timişoreancă pe lista naţională? Sau Simonis va solicita un „discount” fiindcă pe timişoreancă o cheamă Maria Grapini. Şi iar am ajuns oarecum la vestea bună şi vestea rea de la început…

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Seria interminabilă de înfrângeri ale fetelor de la Poli continuă

9 înfrângeri la rând în campionat! Echipa feminină a Politehnicii a ratat şansa titlului, care…

4 ore ago

Amenajarea zonei în care au fost demolate cluburile ilegale, pe ultima sută de metri/Foto

Lucrările de amenajare a spațiului verde de pe malul Begăi, pe bulevardul Vasile Pârvan, au…

6 ore ago

La Timișoara va avea loc cea de a treia ediție a conferinței Women in Data Science

Miercuri, 15 mai, la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu al Universității de Vest din…

7 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei la început de săptămână

Marți, 14 mai, între orele 9-16 se va executa o conectare de conducte la intersecția…

7 ore ago

Jebelul, o comună în continuă dezvoltare prin proiecte europene şi nu numai/Foto

Prin banii europeni sau cei de la bugetul național, anul 2024 este cel mai mare…

7 ore ago

Liga 3. Ghiroda, campioana seriei a 7-a, Poli a pierdut din nou cu Bihorul

Liga a 3-a a ajuns la penultima etapă, una care a mai rezolvat din necunoscutele…

8 ore ago