Sindicatul angajaților din Primăria Timișoara speră că va fi consultat atunci când noua organigramă propusă de instituție, ca urmare a ordonanței austerității, va fi pusă în vigoare. Deocamdată acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce deja este o problemă, spune Tiberiu Negrei, liderul sindicatului.
La Timișoara, mai există o particularitate. Mai multe organigrame au fost contestate și au fost anulate de instanțele de judecată, ceea ce complică și mai mult lucrurile.
Tiberiu Negrei, lideul Sindicatului Liber al Salariaților din Primăria Municipiului Timișoara, și din Serviciile Publice Aflate în Subordinea Consiliului Local al Municipiului Timișoara, spune că nu a fost informat despre organigramă. El recomandă angajaților să citească atent proiectul de hotărâre și dacă se văd afectați de acesta să anunțe la sindicat.
”În administrația publică locală, conform legii, trebuie să se reducă 10% din posturile existente după comunicarea a acelui număr de către prefecturi în toată țara. Sigur că noi avem o problemă, pentru că pe lângă posturile vacante, care din punctul nostru de vedere ar trebuie să fie avute în primul rând în vedere, înainte de a se ajunge la desființare a unor posturi ocupate, spuneam pe lângă posturile vacante vor fi afectate și un număr de posturi ocupate și așa s-a întâmplat la Primăria Timișoara, dar în perioada asta următoare se va întâmpla peste tot și atunci vor fi situații și situații particulare. La Timișoara, cum am spus deja, s-a publicat acel proiect de hotărâre care prevede reducerea cu 10% adică vreo 51 de posturi. Din câte am înțeles, trebuie să studiem bine acel proiect din care 17 ocupate. Evident că noi ca organizații sindicale trebuie să apărăm în primul rând mei noștri de sindicat și avem niște instrumente pe care noi trebuie să le folosim”, a declarat Negrei.
El spune că oamenii politici trebuie să transmită spre conducătorii țării că această ordonanță este una problematică. Federația Sindicatelor din administrație a avut la Timișoara conferința națională. Iar acolo au fost prezenți și reprezentanți ai autorității. Sindicatele și angajații trebuie luați în seamă ca și parteneri sociali de discuție, atunci când se decide ca oamenii să fie dați afară, spune Negrei.
”Au fost invitați la conferința noastră și reprezentanții autorităților locale. Noi am am transmis semnalul nostru al salariaților din administrația publică, atât locală și centrală, să transmită și dânșii la rândul lor în perioada asta următoare conducătorilor de instituții că sunt și oameni politici, evident prin intermediul partidelor, să ne ia în considerare ca parteneri sociali și să facă acea consultare cu noi, pentru că noi considerăm că trebuie să fim consultați la toată această reorganizare. Deci lipsa consultării ridică un mare semn de întrebare pentru noi. Da, e normal să fie așa, dacă nu suntem consultați, să avem niște îndoieli cu privire la demersurile pe care le fac aceste instituții și atunci dorim să fim consultați. Sigur că noi putem să avem și situații în care în comisiile paritare constituite acolo unde s-au constituit, că o să fie și instituții de unde nu s-au constituit, poate avem și membri de sindicat care fac parte și îi rugăm să fie atenți să îi evident pe ei, că de aia sunt acolo să analizeze aceste proiecte de de hotărâri. Sigur mai sunt și cazuri unde poate nu avem ca organizații sindicale și atunci trebuie să fim noi ca organizații sindicale, atente la acele proiecte, chiar la avizele date foarte rapid”, mai spune Negrei.
La Timișoara situația e și mai complicată.
”De exemplu, la Timișoara, ieri s-a postat pe site-ul primăriei (n.r. noua organigramă) și răsfoind rapid proiectul am dat și de un aviz al comisiei paritare care a fost, a fost dat în data de 14, adică cu o zi înainte, pe repede înainte, adică materialul este destul de stufos, cred că era necesar să fie consultat materialul înainte de a da un aviz, pentru că sunt probleme. Noi avem o particularitate la Timișoara, n-aș vrea să pun accentul pe cazul particular de la Timișoara, dar totuși au fost date niște sentințe de anulare a organigramei din 2021. Acolo s-a anulat și un concurs pentru 22 de funcții. Atenție și ce se întâmplă cu acele funcții, pentru că dacă au fost ocupate. Eu sper să ne cheme domnul primar de la Timișoara, dar și în alte instituții să fim chemați ca și reprezentanți sindicali la consultări și cu siguranță că o să avem și noi punctele noastre de vedere să le transmitem. Avem rolul nostru care trebuie să-l să-l luăm serios în considerare, să ne apărăm membrii de sindicat, pentru că dacă o să fie afectați, evident că trebuie să avem a-i apăra, pentru că nu putem să ne întoarcem spatele ori de câte ori suntem solicitați”, a mai declarat liderul sindical.
Să ne așteptăm la proteste în perioada următoare?
”Întrebarea dvs. e foarte interesantă, dar eu n-aș vrea să mă te pronunț, pentru că noi trebuie, în general, ca organizații sindicale, să facem orice demers la solicitare a membrilor noștri de sindicat. Legea nu ne permite să contestăm ca organizații juridice fără să fim împuterniciți scris de către persoanele afectate”, a mai declarat Negrei.
Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, a dat asigurări că echipa Poli Timişoara nu va dispărea,…
O campanie gratuită de colectare a deșeurilor voluminoase se va desfășura în cartiere până la…
Conform Barometrului LIBERTATEA-INSCOP, realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Libertatea în perioada 7-12 noiembrie…
Misterul din centrul oraşului. Joi spre seara, IPJ Timiș a fost sesizat prin apel 112…
Comisia de circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a aprobat închiderea traficului rutier pe mai…
Proiectul Glovo Academy, organizat de platforma multi-categorie care oferă acces la o varietate mare de…