Culte

Biserica Catolică și vechea Casă Parohială din Dudeștii Noi au fost reabilitate

Comuna Dudeștii Noi și Episcopia Romano-Catolică Timișoara au finalizat lucrările de renovare și restaurare în cadrul proiectului „ Restaurarea și amenajarea peisagistică a ansamblului arhitectural Biserica Romano-Catolică „Sf. Vendelin”, în vederea integrării în circuitul turistic național și internațional”. Acesta a fost finanțat prin intermediul Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020.

Biserica Sf. Vendelin dn Dudeștii Noi este monument istoric clasificat ca și obiectiv de patrimoniu cultural național, categoria A. 

Obiectivele specifice ale proiectului au presupus consolidarea și restaurarea Ansamblului arhitectural Biserica Romano-Catolică „Sf. Vendelin” din comuna Dudeștii Noi; mentinerea multiculturalității ca element al coeziunii sociale prin conservarea și valorificarea patrimoniului cultural material și imaterial al Comunei Dudestii Noi, în vederea consolidării identității culturale a minoritătii etnice și culturale de pe raza comunei. 

Construită de coloniștii germani veniti din zona Trierului, Biserica Romano-Catolică Sf. Vendelin este cea mai veche biserică șvăbească din Banat si este monument istoric de interes național. Clădirile ansamblului sunt construcții vechi datând din anul 1751-biserica și 1830 -casa parohială. 

Biserica „Sf. Vendelin” este recunoscută, conform Listei monumentelor istorice.ca fiind monument istoric clasificat și obiectiv de patrimoniu cultural național, categoria A. 

În urma implementării proiectului a avut loc consolidarea și restaurarea Bisericii „Sf. Vendelin” prin lucrări de drenaj și injectare cu soluții pentru combaterea igrasiei si evitarea infiltrațiilor verticale, decapare si refacere tencuieli, înlocuirea șarpantei, refacerea tâmplariei. restaurarea picturilor murale(pereți și tavane), restaurarea elementelor de lemn (altare, banci, amvon), restaurarea elementelor artistice (statui, ornamente picturi), restaurarea orgii, ceasului și a clopotelor, reabilitarea Casei Parohiale în care se va amenaja un spațiu expozițional, amenajarea peisagistică a parcului care îngrădește ansamblul arhitectural.

Valoarea totală a proiectului a fost de 6,940,946.58 lei, din care 4,652,176.13 lei reprezintă valoarea finanţării nerambursabile. 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Liga 3. Politehnica, la cea mai convingătoare victorie, chiar pe terenul celei mai în formă echipe. Eşecuri pentru Ghiroda şi Şag

O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…

10 ore ago

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

13 ore ago

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

14 ore ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

16 ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

16 ore ago

Timişoara, de trei ori premiată la un eveniment naţional din domeniul sănătăţii/FOTO

Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…

16 ore ago