Comuna Dudeștii Noi și Episcopia Romano-Catolică Timișoara au finalizat lucrările de renovare și restaurare în cadrul proiectului „ Restaurarea și amenajarea peisagistică a ansamblului arhitectural Biserica Romano-Catolică „Sf. Vendelin”, în vederea integrării în circuitul turistic național și internațional”. Acesta a fost finanțat prin intermediul Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020.
Biserica Sf. Vendelin dn Dudeștii Noi este monument istoric clasificat ca și obiectiv de patrimoniu cultural național, categoria A.
Obiectivele specifice ale proiectului au presupus consolidarea și restaurarea Ansamblului arhitectural Biserica Romano-Catolică „Sf. Vendelin” din comuna Dudeștii Noi; mentinerea multiculturalității ca element al coeziunii sociale prin conservarea și valorificarea patrimoniului cultural material și imaterial al Comunei Dudestii Noi, în vederea consolidării identității culturale a minoritătii etnice și culturale de pe raza comunei.
Construită de coloniștii germani veniti din zona Trierului, Biserica Romano-Catolică Sf. Vendelin este cea mai veche biserică șvăbească din Banat si este monument istoric de interes național. Clădirile ansamblului sunt construcții vechi datând din anul 1751-biserica și 1830 -casa parohială.
Biserica „Sf. Vendelin” este recunoscută, conform Listei monumentelor istorice.ca fiind monument istoric clasificat și obiectiv de patrimoniu cultural național, categoria A.
În urma implementării proiectului a avut loc consolidarea și restaurarea Bisericii „Sf. Vendelin” prin lucrări de drenaj și injectare cu soluții pentru combaterea igrasiei si evitarea infiltrațiilor verticale, decapare si refacere tencuieli, înlocuirea șarpantei, refacerea tâmplariei. restaurarea picturilor murale(pereți și tavane), restaurarea elementelor de lemn (altare, banci, amvon), restaurarea elementelor artistice (statui, ornamente picturi), restaurarea orgii, ceasului și a clopotelor, reabilitarea Casei Parohiale în care se va amenaja un spațiu expozițional, amenajarea peisagistică a parcului care îngrădește ansamblul arhitectural.
Valoarea totală a proiectului a fost de 6,940,946.58 lei, din care 4,652,176.13 lei reprezintă valoarea finanţării nerambursabile.
Comentarii prin facebook