Economic

CCIA Timiș a derulat cinci proiecte finanțate cu fonduri europene

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a derulat în cursul acestui an un număr de cinci proiecte importante, realizate cu fonduri europene. Acestea au vizat domeniile resurselor umane, ale dezvoltării și formării profesionale sau în domeniul digitalizării activității economice.

Un prim proiect a  fost Resurse umane competitive pentru adaptarea la SNCDI în Regiunea Vest (încheiat printr-o conferință în 17 februarie 2023). Parteneri au fost CCIA Timiș, partener coordonator; Universitatea Politehnica Timișoara și S.C. Expert Consulting SRL – partener, iar finanțarea din Programul Operațional Capital Uman 2014-i2020. Obiectiv: Facilitarea accesului angajaților la programe de formare profesională care să conducă la îmbunătățirea statutului profesional și a condițiilor de muncă și, în consecință, la creșterea competitivității firmelor.

Grup țintă au fost angajații din IMM-uri din Regiunea Vest care își desfășoară activitatea în unul din sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC și SNCDI.

Rezultate: 404 angajați din IMM-uri au urmat programele de formare profesională, din care 154 de absolvenți ai cursurilor furnizate de CCIAT; 40 de firme (din care 36 IMM-uri) au beneficiat de asistență în elaborarea planurilor de instruire a angajaților;  1 studiu de piață regional privitor la nevoia de instruire a personalului din IMM-uri.

Un alt proiect a fost FPC VEST- Formare profesională în sprijinul creșterii eficienței angajaților pe piața muncii în Regiunea Vest (încheiat printr-o conferință în 6 iulie 2023). Parteneri au fost Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș – lider de parteneriat; Art Forest Company SRL – partener, iar finanțarea din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Obiectiv: Dezvoltarea carierei angajaților și îmbunătățirea competențelor profesionale prin participarea la cursuri de formare profesională continuă a 651 persoane din Regiunea Vest.

Grup țintă au fost angajații, inclusiv persoane fizice autorizate/PFA și întreprinderi individuale/i.i, cu domiciliul într-unul din cele 4 județe ale Regiuni Vest, cu vârsta cuprinsă între 25 și 65 ani.

Rezultate: 480 angajați beneficiari cursuri gratuite furnizate de parteneri, din care Cursuri de specializare: Manager proiect – 96 pers.; Competențe sociale, civice și de mediu – 42 pers.; Competențe digitale – 20 pers.; Cursuri de calificare Nivel 2: Agent de curățenie clădiri și mijloace de transport – 61 pers.; Lucrător în comerț – 78 pers.; Asfaltator – 39 pers.; Cursuri de calificare Nivel 3: Cofetar-patiser – 20 pers.; Operator introducere, validare și prelucrare date – 93 pers.; Operator mașini unelte cu comandă numeric – 26 pers. 100 beneficiari de servicii de tutorat; 40 firme beneficiare, direct sau indirect, în urma implementării acțiunilor proiectului (ex. angajati care și-au completat/certificat competențe profesionale, sprijin pentru implementarea activităților de tutorat pentru angajați); 651 beneficiari ai activităților de informare și consiliere profesională; 171 persoane selectate pentru evaluarea și validarea competențelor; 651 beneficiari de programe de formare profesională online – Competențe lingvistice.

Proiectul Furnizare de calificare pentru plus valoare(încheiat printr-o conferință în 7 iulie 2023) a avut parteneri: Eurojobs – lider de proiect; CCIAT – partener, iar Finanțarea din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Grupul țintă a fost format din persoane din Regiunea Vest, cu un nivel scăzut de calificare, adulți din zone rurale defavorizate, persoanele cu varsta de peste 40 ani. Obiectivul general a fost Dezvoltarea carierei prin îmbunătățirea competențelor profesionale prin participarea la programele de formare profesională continuă

Rezultate CCIAT: 305 persoane înscrise la cursuri sau la servicii de evaluare și certificare competențe; 279 angajați beneficiari de sprijin pentru participarea la programe de formare profesională sau evaluare și certificare de competențe; 259 persoane certificate (care au finalizat cursurile sau sesiunile de evaluare și certificare competențe); 79 persoane care și-au găsit un loc de muncă urmare a sprijinului primit sau și-au îmbunătățit statutul pe piața muncii.

Un alt proiect a fost DIGITALIZĂM VESTUL (Termen de finalizare: 31 decembrie 2023). Finanțarea a provenit din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Parteneri au fost Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș – lider de parteneriat; respectiv S.C. DIACOSTAMPET SRL, Petroșani, Jud. Hunedoara

Durata a fost de  15 luni (3 octombrie 2022 – 31 decembrie 2023), iar obiectiv: Sprijinirea a 32 întreprinderi care își desfășoară activitatea într-unul din sectoarele economice identificate conform SNC și în unul din domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI, prin analizarea posibilităților și potențialului de digitalizare a întreprinderilor, perspectivele de dezvoltare a acestora prin introducerea și integrarea tehnologiei digitale și determinarea pe această bază a necesarului de formare profesională în domeniul TIC, elaborarea și introducerea unor programe de învățare la locul de muncă și furnizarea serviciilor de formare profesională, evaluarea și certificarea competentelor profesionale pentru 304 angajați, în scopul îmbunătățirii cunoștințelor și competențelor profesionale în domeniul alfabetizării digitale.

Rezultate CCIAT: peste 1500 angajați de IMM-uri informați privind îmbunătățirirea cunoștințelor și competențelor profesionale în domeniul alfabetizării digitale; ; peste 600 de angajatori informați cu privire la activitățile proiectului și posibilitatea dezvoltării competențelor IT; 36 persoane au urmat cursul de competențe digitale de bază; 71 persoane au urmat cursul de competențe digitale avansate; 8 Strategii de dezvoltare digitală a IMM-urilor realizate; 8 Rapoarte privind instrucțiuni de respectare și implementare a principiilor egalității de șanse și de gen în IMM; 8 Strategii de dezvoltare a întreprinderii pentru tranziția către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon și eficiență din punct de vedere al utilizării resurselor; 3600 pliante și 1200 de broșuri realizate;2 buletine electronice lunare: “Digitalizarea întreprinderilor și perfecționarea angajaților în domeniile TIC” și „ECONOMIA CIRCULARĂ” transmise unei baze de date de 1025 IMM-uri; 3 conferințe cu tema: Rolul agenților economici în salvarea mediului și tranziția spre economia circulară.

Un ultim proiect a fost INIȚIATIVĂ COMUNĂ PENTRU OCUPAREA FORȚEI DE MUNCĂ – JEDI (Termen de finalizare: 31 decembrie 2023)

Finanţarea a provenit din Programul Interreg V-A România-Ungaria 2014-2020

A fost un parteneriat între Episcopia Romano-Catolică Szeged-Cenad – leader de proiect; Centrul de Formare Profesională pentru Adulți Szeged – leader de proiect; Agenţia de Dezvoltare a Euroregiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa; Agenția de Dezvoltare Regională și Eurointegrare Homokhát; Consiliul Județean Timiș; Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș.

Obiectivul general a fost creșterea gradului de ocupare a forței de muncă în regiunea transfrontalieră România-Ungaria, prin crearea condițiilor favorabile pentru o piață a muncii echilibrată pe termen lung.

Acțiuni organizate: 9-11 noiembrie – Vizită de studiu la Debrecen, Ungaria; 21 noiembrie – Show Case event la Timișoara / Vizită la Fabrica de ciocolată Miss Cake POC! a 50 de elevi și profesori de la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Timișoara și prezentarea oportunităților de angajare, practică în sistem dual etc.; 7 decembrie – Focus Group cu 20 de stakeholderi din regiune, organizat la sediul CCIAT; 12 decembrie, Timișoara – Gala de premiere „Sistemul profesional ca poveste de succes”, cu participarea a 200 de persoane – elevi, profesori, companii; 13 decembrie  Show          case event / Vizită la Aquatim și Muzeul Apei a 50 de elevi și profesori de la Liceul Tehnologic Energetic Regele Ferdinand I Școala Duală Banat, în scopul încurajării elevilor de a alege sistemul de învățământ profesional sau dual;  20 decembrie, CRAFT – Gala de premiere “SISTEMUL PROFESIONAL ca poveste de succes”.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Parcările acoperite pentru biciclete, inițiate de Moș, au acum o soluție. Nica și Fritz sunt colaboratori politici, proiectul nu se mai blochează

Cristian Moș, candidat independent la funcția de primar al Timișoarei, își poate vedea acum unul…

2 ore ago

UMB e în concediu, dar pe Centura Sud se lucrează în continuare

Zilele de Paști au adus o scădere a activității de pe șantierul Centurii Sud. Muncitorii…

2 ore ago

Titu Birceanu poate rămâne președintele Biroului Electoral de Circumscripție Timișoara

Biroul Electoral de Circumscripție Timiș a respins contestația formulată împotriva preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripție…

2 ore ago

Raoul Trifan, despre legea combaterii evaziunii fiscale: “Pe lângă Iohannis, Dragnea era un amator”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că legea promulgată, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis,…

3 ore ago

Viceprimarul Cosmin Tabără, trimis la ascuțit creioane, după ce rămâne și fără bazele sportive

Primarul Dominic Fritz a decis că e timpul ca viceprimarul său liberal să treacă efectiv…

5 ore ago

Alfred Simonis solicită sancționarea grupurilor politice ale Alianței Dreapta Unită și ai AUR pentru circul de joi noaptea, din Piața Unirii

PSD Timiș atacă Alianța Dreapta Unită și spun că liderii locali ai acesteia folosesc circul…

7 ore ago