CCIA Timiș a derulat cinci proiecte finanțate cu fonduri europene

craft

craft

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a derulat în cursul acestui an un număr de cinci proiecte importante, realizate cu fonduri europene. Acestea au vizat domeniile resurselor umane, ale dezvoltării și formării profesionale sau în domeniul digitalizării activității economice.

Un prim proiect a  fost Resurse umane competitive pentru adaptarea la SNCDI în Regiunea Vest (încheiat printr-o conferință în 17 februarie 2023). Parteneri au fost CCIA Timiș, partener coordonator; Universitatea Politehnica Timișoara și S.C. Expert Consulting SRL – partener, iar finanțarea din Programul Operațional Capital Uman 2014-i2020. Obiectiv: Facilitarea accesului angajaților la programe de formare profesională care să conducă la îmbunătățirea statutului profesional și a condițiilor de muncă și, în consecință, la creșterea competitivității firmelor.

Grup țintă au fost angajații din IMM-uri din Regiunea Vest care își desfășoară activitatea în unul din sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC și SNCDI.

Rezultate: 404 angajați din IMM-uri au urmat programele de formare profesională, din care 154 de absolvenți ai cursurilor furnizate de CCIAT; 40 de firme (din care 36 IMM-uri) au beneficiat de asistență în elaborarea planurilor de instruire a angajaților;  1 studiu de piață regional privitor la nevoia de instruire a personalului din IMM-uri.

Un alt proiect a fost FPC VEST- Formare profesională în sprijinul creșterii eficienței angajaților pe piața muncii în Regiunea Vest (încheiat printr-o conferință în 6 iulie 2023). Parteneri au fost Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș – lider de parteneriat; Art Forest Company SRL – partener, iar finanțarea din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Obiectiv: Dezvoltarea carierei angajaților și îmbunătățirea competențelor profesionale prin participarea la cursuri de formare profesională continuă a 651 persoane din Regiunea Vest.

Grup țintă au fost angajații, inclusiv persoane fizice autorizate/PFA și întreprinderi individuale/i.i, cu domiciliul într-unul din cele 4 județe ale Regiuni Vest, cu vârsta cuprinsă între 25 și 65 ani.

Rezultate: 480 angajați beneficiari cursuri gratuite furnizate de parteneri, din care Cursuri de specializare: Manager proiect – 96 pers.; Competențe sociale, civice și de mediu – 42 pers.; Competențe digitale – 20 pers.; Cursuri de calificare Nivel 2: Agent de curățenie clădiri și mijloace de transport – 61 pers.; Lucrător în comerț – 78 pers.; Asfaltator – 39 pers.; Cursuri de calificare Nivel 3: Cofetar-patiser – 20 pers.; Operator introducere, validare și prelucrare date – 93 pers.; Operator mașini unelte cu comandă numeric – 26 pers. 100 beneficiari de servicii de tutorat; 40 firme beneficiare, direct sau indirect, în urma implementării acțiunilor proiectului (ex. angajati care și-au completat/certificat competențe profesionale, sprijin pentru implementarea activităților de tutorat pentru angajați); 651 beneficiari ai activităților de informare și consiliere profesională; 171 persoane selectate pentru evaluarea și validarea competențelor; 651 beneficiari de programe de formare profesională online – Competențe lingvistice.

Proiectul Furnizare de calificare pentru plus valoare(încheiat printr-o conferință în 7 iulie 2023) a avut parteneri: Eurojobs – lider de proiect; CCIAT – partener, iar Finanțarea din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Grupul țintă a fost format din persoane din Regiunea Vest, cu un nivel scăzut de calificare, adulți din zone rurale defavorizate, persoanele cu varsta de peste 40 ani. Obiectivul general a fost Dezvoltarea carierei prin îmbunătățirea competențelor profesionale prin participarea la programele de formare profesională continuă

Rezultate CCIAT: 305 persoane înscrise la cursuri sau la servicii de evaluare și certificare competențe; 279 angajați beneficiari de sprijin pentru participarea la programe de formare profesională sau evaluare și certificare de competențe; 259 persoane certificate (care au finalizat cursurile sau sesiunile de evaluare și certificare competențe); 79 persoane care și-au găsit un loc de muncă urmare a sprijinului primit sau și-au îmbunătățit statutul pe piața muncii.

Un alt proiect a fost DIGITALIZĂM VESTUL (Termen de finalizare: 31 decembrie 2023). Finanțarea a provenit din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Parteneri au fost Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș – lider de parteneriat; respectiv S.C. DIACOSTAMPET SRL, Petroșani, Jud. Hunedoara

Durata a fost de  15 luni (3 octombrie 2022 – 31 decembrie 2023), iar obiectiv: Sprijinirea a 32 întreprinderi care își desfășoară activitatea într-unul din sectoarele economice identificate conform SNC și în unul din domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI, prin analizarea posibilităților și potențialului de digitalizare a întreprinderilor, perspectivele de dezvoltare a acestora prin introducerea și integrarea tehnologiei digitale și determinarea pe această bază a necesarului de formare profesională în domeniul TIC, elaborarea și introducerea unor programe de învățare la locul de muncă și furnizarea serviciilor de formare profesională, evaluarea și certificarea competentelor profesionale pentru 304 angajați, în scopul îmbunătățirii cunoștințelor și competențelor profesionale în domeniul alfabetizării digitale.

Rezultate CCIAT: peste 1500 angajați de IMM-uri informați privind îmbunătățirirea cunoștințelor și competențelor profesionale în domeniul alfabetizării digitale; ; peste 600 de angajatori informați cu privire la activitățile proiectului și posibilitatea dezvoltării competențelor IT; 36 persoane au urmat cursul de competențe digitale de bază; 71 persoane au urmat cursul de competențe digitale avansate; 8 Strategii de dezvoltare digitală a IMM-urilor realizate; 8 Rapoarte privind instrucțiuni de respectare și implementare a principiilor egalității de șanse și de gen în IMM; 8 Strategii de dezvoltare a întreprinderii pentru tranziția către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon și eficiență din punct de vedere al utilizării resurselor; 3600 pliante și 1200 de broșuri realizate;2 buletine electronice lunare: “Digitalizarea întreprinderilor și perfecționarea angajaților în domeniile TIC” și „ECONOMIA CIRCULARĂ” transmise unei baze de date de 1025 IMM-uri; 3 conferințe cu tema: Rolul agenților economici în salvarea mediului și tranziția spre economia circulară.

Un ultim proiect a fost INIȚIATIVĂ COMUNĂ PENTRU OCUPAREA FORȚEI DE MUNCĂ – JEDI (Termen de finalizare: 31 decembrie 2023)

Finanţarea a provenit din Programul Interreg V-A România-Ungaria 2014-2020

A fost un parteneriat între Episcopia Romano-Catolică Szeged-Cenad – leader de proiect; Centrul de Formare Profesională pentru Adulți Szeged – leader de proiect; Agenţia de Dezvoltare a Euroregiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa; Agenția de Dezvoltare Regională și Eurointegrare Homokhát; Consiliul Județean Timiș; Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș.

Obiectivul general a fost creșterea gradului de ocupare a forței de muncă în regiunea transfrontalieră România-Ungaria, prin crearea condițiilor favorabile pentru o piață a muncii echilibrată pe termen lung.

Acțiuni organizate: 9-11 noiembrie – Vizită de studiu la Debrecen, Ungaria; 21 noiembrie – Show Case event la Timișoara / Vizită la Fabrica de ciocolată Miss Cake POC! a 50 de elevi și profesori de la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Timișoara și prezentarea oportunităților de angajare, practică în sistem dual etc.; 7 decembrie – Focus Group cu 20 de stakeholderi din regiune, organizat la sediul CCIAT; 12 decembrie, Timișoara – Gala de premiere „Sistemul profesional ca poveste de succes”, cu participarea a 200 de persoane – elevi, profesori, companii; 13 decembrie  Show          case event / Vizită la Aquatim și Muzeul Apei a 50 de elevi și profesori de la Liceul Tehnologic Energetic Regele Ferdinand I Școala Duală Banat, în scopul încurajării elevilor de a alege sistemul de învățământ profesional sau dual;  20 decembrie, CRAFT – Gala de premiere “SISTEMUL PROFESIONAL ca poveste de succes”.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un joc de glezne şi pentru timişorenii care nu sunt familiarizaţi cu lumea lui Florin Răvăşilă. Exact, mă refer la omul său de casă, pentru care Robu a spart în două patrimoniul Timişoarei, Răvăşilă ajungând stăpân peste o jumătate de oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de rugby, pe teren propriu în faţa unui adversra de coşmar, Dinamo. A fost 27-29, deşi bănăţenii au avut la un moment dat 24-3! O parte a rezultatului i se datorează şi arbitrului Şerban, care a făcut-o ca de obicei, de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta să primească două grupe suplimentare. Contractul de finanţare este de peste 2,6 milioane de lei. Vineri a avut loc predarea de amplasament pentru acest proiect, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis în curând, imediat după sărbătorile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta să primească două grupe suplimentare. Contractul de finanţare este de peste 2,6 milioane de lei. Vineri a avut loc predarea de amplasament pentru acest proiect, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis în curând, imediat după sărbătorile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda
Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate, nu a fost să fie organizat chiar la conacul unde lucrările de reabilitare sunt în partea lor finală, dar problemele descoperite au făcut necesare lucrări suplimentare. Totuși, evenimentul vine să încununeze 10 luni de muncă susținută și colaborări de excepție....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes
Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un joc de glezne şi pentru timişorenii care nu sunt familiarizaţi cu lumea lui Florin Răvăşilă. Exact, mă refer la omul său de casă, pentru care Robu a spart în două patrimoniul Timişoarei, Răvăşilă ajungând stăpân peste o jumătate de oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan
Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În fruntea listei se află Alin Nica, actualul preşedinte al CJ Timiş şi candidat pentru un nou mandat în fruntea instituţiei. Pe următoarele locuri se află doi tineri, Vlad Şendroiu (USR) şi Ionuţ Sîrbu (FD), fost preşedinte al TNL Timiş. De...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei
România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness, ce se va desfășura în premieră, la Timișoara, în Iulius Town. În cadrul competiției vor fi prezenți 150 de sportivi din România, Muntenegru, Kosovo, Grecia, Cipru, Serbia, Nord Macedonia, Albania și Croația, care își vor  demonstra abilitățile. Concurenții vor participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara
Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
Top