Cele două cinematografe reabilitate deja de Primăria Timișoara, aflate în administrarea instituției, s-au dovedit a fi deja un real succes de public. Cinema Victoria și Timiș au avut 750 de proiecții de film și evenimente culturale, care au atras 56.000 de spectatori. Victoria funcționează deja de un an de zile, iar Timiș din octombrie.
Cinema Victoria, sala din zona Bălcescu, redeschis în toamna lui 2022 și s-a specializat în special pe proiecte de cinematografie europeană și evenimentelor comunității. Anul 2023 îl încheie cu un bilanț de 41.031 de spectatori care au participat la cele 662 de proiecții și evenimente din program. Aici au avut loc de-a lungul anului nu mai puțin de 19 festivaluri de film, la care se adaugă 11 focusuri tematice și 6 programe speciale recurente, cu proiecții lunare dedicate filmelor de cinematecă, dar și un cineclub al liceenilor sau proiecții adaptate pentru mămici însoțite de bebeluși. În cadrul celor 76 de proiecții cu invitați speciali, spectatorii au participat la discuții și au avut ocazia să afle detalii din culisele filmelor.
Tot la Victoria au fost 85 de proiecții pentru toată familia, în după-amiezele de weekend, plus 52 de proiecții școlare, la care au participat grupuri de copii însoțiți de profesori.
”Copiii reprezintă, de altfel, peste 20% din totalul spectatorilor, fiind un public-țintă important în strategia cinematografului”, spun administratorii cinematogrfelor.
Tot la Cinema Victoria au avut loc și 17 spectacole de teatru, dans, concerte, stand-up comedy sau circ și magie, precum și de 21 de conferințe și dezbateri, multe dintre ele parte din programul oficial Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. În plus, începând cu acest an, Cinema Victoria este membru al Europa Cinemas, cea mai importantă rețea de cinematografe dedicate filmului european.
Cel mai nou cinema deschis, Cinema Timiș a avut parte de un start bun în toamna acestui an, atrăgând 15.059 de spectatori în cele 11 săptămâni de la redeschidere. Sala de 500 de locuri din inima Timișoarei, dedicată premierelor celor mai așteptate filme, dar și evenimentelor muzicale și spectacolelor de public larg, și-a recâștigat locul în viața culturală a orașului. Programul a cuprins 82 de proiecții de film și evenimente, mai multe dintre ele desfășurându-se cu toate locurile ocupate.
De un succes deosebit s-au bucurat cele 19 proiecții de film în premieră urmate de sesiuni de Q&A cu regizori și actori, care s-au succedat în fiecare sfârșit de săptămână de la redeschidere, aducând în fața spectatorilor timișoreni invitați precum Tudor Giurgiu, Radu Jude, Nora Iuga, Paul Negoescu, Mircea Bravo, dar și Maiwenn sau Catherine Corsini. Cinema Timiș a găzduit și 3 festivaluri de film, care au acoperit gusturi foarte diverse: Les Films de Cannes, cu cele mai importante filme premiate la Cannes și multe realizatoare de marcă din diferite țări europene care au venit să le prezinte publicului timișorean, Dracula TiMes, aflat la prima ediție locală, care a propus un program bogat amatorilor genilor fantasy și horror, și Izanagi, festivalul de animație japoneză, care a fost un neașteptat succes, atrăgând peste 2.200 de spectatori în 2 zile.
În sala de la Cinema Timiș a fost în aceste săptămâni și gazdă bună pentru concerte muzicale: de la artiști locali sau naționali cu ritmuri de jazz sau blues, la acordurile chitaristului suedez José González, și de la concerte live la concerte pe ecran ale unor îndrăgiți artiști internaționali, prezentate în exclusivitate în Timișoara.
„Mă bucur că am reușit să redeschidem două săli de cinema moderne, cu dotări multifuncționale, în decurs de un an. Pentru prima dată după foarte mult timp, în 2023, cinematografia de autor nu a mai fost marginală, ci a strălucit în oferta culturală a Timișoarei grație programului de la Victoria și Timiș. Numărul mare de spectatori curioși și entuziaști, dar și de organizatori de evenimente dornici să-și prezinte proiectele pe scena sau ecranul celor două cinematografe, ne confirmă că acestea erau așteptate și sunt un proiect de succes pentru orașul nostru. Mulțumesc echipei de aici pentru pasiune și dedicare”, declară Dominic Fritz, primarul Timișoarei.
Cele două cinematografe tradiționale ale orașului, reabilitate de Primăria Municipiului Timișoara, sunt administrate de o echipă din cadrul Centrului de Proiecte, având fiecare o identitate proprie și un program complementar.
„Dincolo de cifrele de frecventare foarte bune, mult peste media la nivel național, vedem deja cum se coagulează o comunitate de cinefili fideli în jurul lor, care preferă un alt fel de experiență cinematografică. Victoria și Timiș fac parte din moștenirea anului Capitalei Culturale, și povestea lor este abia la început”, a spus și Ioana Dragomirescu, coordonatoarea cinematografelor.
Cinema Victoria și Cinema Timiș nu vor mai fi deschise, începând din 22 decembrie. Ambele săli se redeschid în ianuarie, iar programul proiecțiilor primei săptămâni, din care nu lipsesc premierele și proiecțiile în exclusivitate, este deja disponibil pe www.cinemavictoria-tm.ro și www.cinematimis-tm.ro.
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…
Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…