La Universitatea de Vest Timișoara vor avea loc o serie de evenimente dedicate momentului Revoluției din 1989. Liceenii timișoreni vor afla mai multe despre Decembrie 89, va fi organizat un tur ghidat care va uram principalele zone ale Revoluției timișorene, urmând să fie deschisă și o expoziție de grafică.
În perioada 8-10 decembrie, Timișoara marchează închiderea programului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Universitatea de Vest din Timișoara a pregătit o serie de evenimente destinate timișorenilor de toate vârstele. Acest moment important reprezintă nu doar încheierea unui capitol remarcabil în istoria culturală a Timișoarei, ci și o oportunitate de a reflecta asupra trecutului nostru, cu accent pe un eveniment cu mare încărcătură simbolică – Revoluția din 1989.
Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Programul „La UVT, Cultura este Capitală” se încheie, la final de an, cu mai multe expoziții, dezbateri și proiecții, cu un accent special asupra simbolisticii zilelor comemorative ale Revoluției din Decembrie 1989 de la Timișoara. Vă invităm în amfiteatrele și spațiile UVT, care vor fi primitoare, ca întotdeauna, și unde moderatorii și facilitatorii acestor evenimente vă vor invita să vă conectați la fluxul cultural specific Capitalei Europene a Culturii. Vă așteptăm!”.
Vineri, 8 decembrie, liceenii sunt invitați să participe la un eveniment deosebit, unde vor putea afla mai multe detalii despre Revoluția din Decembrie 1989 de la Timișoara, într-un dialog cu Vasile Popovici, unul dintre martorii și actorii acelor momente istorice. Evenimentul intitulat „Revoluția de la Timișoara” va avea loc la Liceul Teoretic „Jean-Louis Calderon” în data de 8 decembrie, de la ora 11:00. Vasile Popovici este scriitor, profesor universitar și diplomat. A fost participant activ la revoluție încă din prima zi și a jucat un rol important în procesul de democratizare a societății în primii ani de după decembrie 1989.
Tot vineri are loc turul ghidat „Memoria zilei de 17 decembrie”, cu Marcel Tolcea, scriitor și profesor la Universitatea de Vest din Timișoara, care va vorbi despre evenimentele și locurile care au marcat acele zile dramatice. Turul va avea loc începând cu ora 13:00, iar punctul de pornire va fi Consiliul Județean Timiș. Turul este gratuit și se adresează liceenilor, care vor avea ocazia să cunoască mai bine istoria orașului lor.
Pe 8 decembrie va avea loc și vernisajul expoziției de pictură – grafică „Fie să renască”. Evenimentul va prezenta lucrările remarcabile ale artiștilor Valeriu Sepi și Nicolae Covaci. Deschiderea expoziției are loc la ora 16:00 în holul central din fața Aulei Magna din UVT. Expoziția „Fie să renască” poate fi vizionată în perioada 8-15 decembrie, iar din 21 decembrie în Galeria Mansarda a Facultății de Arte și Design
Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, a dat asigurări că echipa Poli Timişoara nu va dispărea,…
O campanie gratuită de colectare a deșeurilor voluminoase se va desfășura în cartiere până la…
Conform Barometrului LIBERTATEA-INSCOP, realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Libertatea în perioada 7-12 noiembrie…
Misterul din centrul oraşului. Joi spre seara, IPJ Timiș a fost sesizat prin apel 112…
Comisia de circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a aprobat închiderea traficului rutier pe mai…
Proiectul Glovo Academy, organizat de platforma multi-categorie care oferă acces la o varietate mare de…