Eveniment

Atlasul Geografic General Tactil va fi lansat oficial la Gaudeamus București/FOTO

Proiect deja premiat, Atlasul Geografic General Tactil realizat de un colectiv coordonat de specialiști de la Universitatea de Vest Timișoara, va fi lansat oficial în cadrul Târgului Gaudeamus, la București, pe 8 decembrie. Proiectul vine în sprijinul persoanelor cu deficiențe de vedere.

Atlasul prezintă spațiul geografic de la mare la mic, de la general la specific, oferind informații despre cosmos, aspecte geografice globale, problemele actuale de mediu etc. El conține 70 de planșe tactile, realizate în format dublu, astfel încât să ofere simultan informație tactilă și vizuală. Astfel, atlasul poate fi folosit în grupuri de persoane cu și fără deficiențe de vedere. Volumul grafic este completat de volume de explicații, care ajută la orientarea tactilă și completează informația științifică. Acestea sunt disponibile în format tipărit și Braille.

De asemenea, fiecare planșă este prevăzută cu un cod QR, care direcționează utilizatorul către resurse online dedicate, găzduite pe pagina www.tactilelibrary.net, unde toate materialele explicative sunt disponibile în format audio, structurat și accesibil.

”Imaginați-vă un atlas geografic care nu este destinat doar ochilor, ci și mâinilor. Gândiți-vă cum ar fi să „citiți” munții și râurile, să simțiți prin degete linia coastelor sau conturul unui continent. Aceasta este viziunea Atlasului Geografic General Tactil, un proiect inovator, care redefinește învățarea geografică pentru persoanele cu deficiențe de vedere și promovează accesibilitatea educațională la un nou nivel.

Conceput cu grijă și creativitate de o echipă interdisciplinară, atlasul își propune să asigure persoanelor nevăzătoare acces la cunoștințe geografice complexe printr-o combinație de tehnologie tactilă, text Braille și explicații audio. El nu este însă doar o simplă resursă educațională, ci un instrument care oferă utilizatorilor autonomie și posibilitatea de a explora, de a învăța și de a-și dezvolta abilitățile cognitive în mod independent și incluziv”, au anunțat editorii atlasului.

Proiectul Atlasul Geografic General Tactil implică tehnologii și competențe din domenii diverse: geografie, grafică digitală, cartografie și informatică.

Modelarea cartografică s-a făcut utilizând softuri GIS, iar grafica digitală a fost realizată în Procreate. Echipa a folosit tehnologia tactilă ZyFuse pentru a transforma hărțile și diagramele obișnuite în reprezentări tactile. Datele utilizate sunt actuale, respectă regulile de bază ale cartografiei, dar și pe cele ale economiei tactile, fiind gândite pentru a oferi o înțelegere clară și intuitivă, la scară globală și locală, a fenomenelor și proceselor geografice.

”Adaptarea tehnologică și pedagogică a materialului îl face unic în accesibilitatea educațională pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Relevanța sa constă în oportunitatea de a dezvolta abilități cognitive și spațiale prin intermediul hărților tactile și al explicațiilor detaliate, facilitând învățarea prin simțul tactil și descrieri clare, astfel încât persoanele nevăzătoare să poată înțelege fenomenele și structurile geografice”, spune Titus Man – expert geograf la Facultatea de Geografie, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Noul atlas poate fi exemplu de bună practică pentru alte discipline.

”Contribuția științifică a acestei lucrări se manifestă prin integrarea cunoștințelor geografice cu elementele de design tactil, permițând o învățare mai profundă și personalizată pentru utilizatorii cu nevoi speciale. Atlasul deschide noi direcții de cercetare în domeniul educației tactilo-vizuale și poate servi drept model pentru alte discipline care doresc să devină mai accesibile. În plus, poate fi un punct de referință pentru dezvoltarea altor materiale educaționale tactile”, a subliniat și Corina Nani – expert grafică la Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest din TimișoaraS

Schițele inițiale ale planșelor tactile au fost realizate de Alina Satmari și Fabian Leiba, utilizând și modele inspirate de Monica și George Tudor.

Pentru partea cartografică s-au folosit date geospațiale libere și metode de analiză/reprezentare specifice sistemelor informatice geografice. Sursa datelor este specificată în bibliografia de la finalul volumelor explicative, iar soft-ul folosit pentru reprezentarea cartografică a fost ArcGIS. Reprezentarea a ținut cont de regulile cartografice, fiind realizată de dr. Alina Satmari, specialist în cartografie și geovizualizare. Pentru o reprezentare cât mai intuitivă la nivel global terestru, proiecția aleasă este Robinson, dar, pentru acuratețea reprezentării, la nivel continental au fost alese proiecții specifice și scări de analiză diferite.

Toate planșele au fost apoi prelucrate digital de către Ioana Satmari și Eric Szilveszter, studenți la specializarea Media Digitală. Ei au folosit tehnici de desen digital și standarde de lucru specifice desenului tactil, adaptate în aplicația Procreate. Tipurile de linii, grosimea lor, texturile și simbolurile alese pentru grafica tactilă finală au fost testate și validate pe parcurs de către nevăzători de diverse vârste și cu experiență de utilizatori diferită.

Layout-ul final al planșelor a fost realizat de Fabian Leiba, student la KEA – Școala de design și tehnologie Copenhaga, în aplicația Figma. El a editat și completat modelele/hărțile tactile și a etichetat toate textele explicative în format Braille, după standardul UEB (Unified English Braille), respectiv în format vizual.

Fiecare planșă dispune de explicații introductive, care ghidează citirea tactilă și ajută utilizatorul să descifreze conținutul grafic. Aceste materiale suplimentare de accesibilizare, au fost realizate de Naidin Balint, Cristian Maistor și Tara Tripa, studenți la specializarea Cartografie. În continuarea lor, un set de explicații științifice actuale și complementare desenului, bazate pe o bibliografie vastă, asigură înțelegerea independentă și complexă a problemelor geografice reprezentate tactil. Aceasta a fost realizată de dr. Ana Ianăș, specialist geograf, cu o experiență de peste 20 de ani în predarea geografiei în domeniul preuniversitar și universitar.

Toate materialele explicative sunt accesibile în două formate scrise, tipărit și Braille, dar și în format audio. Tehnoredactarea și formatarea Braille a fost realizată de Constantin Cristache, profesor specialist în accesibilizare, care a oferit și corectura finală a textelor. Vocea materialului audio este Irina-Margareta Nistor, editarea audio fiind realizată de Daniel Secărescu.

De asemenea, au fost realizate teste riguroase, care au implicat persoane nevăzătoare de diverse vârste și experiențe. Aceste teste au asigurat realizarea unor materiale intuitive și ușor de navigat. Elementele de design, de la grosimea liniilor la textura reprezentărilor, au fost adaptate pentru a corespunde cerințelor utilizării tactile și validate de Oana Tudor, studentă la specializarea Informatică, printr-un proces de feedback constant, asigurând astfel calitatea și relevanța materialelor finale. Această abordare promovează incluziunea socială și pune accent pe creativitatea și flexibilitatea echipei, care a dezvoltat un produs educațional complet, funcțional și accesibil.

Accesarea rapidă a conținutului explicativ audio al atlasului se face prin prin scanarea codului QR inserat în fiecare planșă. Acesta conduce la pagina web www.tactilelibrary.net, dezvoltată de Iulian Rotaru, student la specializarea Informatică. Accesibilizarea web pentru nevăzători a fost o prioritate pentru echipă. De aceea, utilizarea standardelor WAI-ARIA (Web Accessibility Initiative – Accessible Rich Internet Applications) a fost permanent validată de testarea practică și comunicarea cu nevăzătorii.

Tehnologia folosită în producerea finală a planșelor tactile este ZyFuse, cu avantajele și limitările ei. Pentru că, într-o lume în care 80% din ceea ce percepem este prin văz și 80% din ceea ce vedem este culoare, realizarea atlasului a fost o provocare, un proces complex de înțelegere a unor perspective diferite, de descompunere și recompunere a elementelor acestei lumi, pentru a avea sens într-o colecție de hărți capabile să-și spună povestea pe cale tactilă.

Acest atlas tactil este un exemplu de inovație pedagogică și accesibilitate. Prin combinarea elementelor de design tactil cu explicațiile clare și accesibile în format Braille și audio, atlasul devine un instrument de învățare extrem de valoros pentru persoanele cu dizabilități vizuale. Acesta nu doar că răspunde nevoii de incluziune educațională, ci deschide noi perspective de cercetare în domeniul educației tactile și multisenzoriale. Pentru că educația e un instrument și instrumentele trebuie adaptate nevoilor oamenilor.

Utilizarea atlasului în școli va permite elevilor cu deficiențe de vedere să exploreze geografia și să participe activ la lecțiile de clasă, sprijinind astfel eforturile de incluziune educațională. În plus, materialul este ușor de utilizat și de către profesori și părinți, creând un mediu educațional divers și colaborativ.

Mai mult, atlasul poate servi drept model replicabil pentru alte domenii educaționale care doresc să devină mai accesibile și mai incluzive. Adaptarea materialelor educaționale pentru persoanele nevăzătoare este un pas important în direcția accesului egal la cunoaștere, iar acest atlas demonstrează potențialul enorm al tehnologiei și al creativității în realizarea unui mediu de învățare echitabil.

Atlasul Geografic General Tactil își propune să contribuie la integrarea persoanelor cu dizabilități de vedere în sistemul educațional. El facilitează incluziunea socială și educațională prin faptul că oferă persoanelor nevăzătoare posibilitatea de a participa la lecțiile de geografie în condiții egale cu colegii lor văzători. Accesul la educație geografică îi ajută pe utilizatori să înțeleagă mai bine mediul înconjurător și contribuie la dezvoltarea abilităților cognitive și spațiale.

Un alt aspect important al proiectului este potențialul de a influența curriculumul educațional. Atlasul oferă un model de incluziune și poate să inspire crearea de noi materiale didactice adaptate pentru persoanele cu nevoi speciale. Aceasta este o inițiativă care poate contribui la formarea unor clase diverse și incluzive, unde elevii tipici și cei cu dizabilități învață împreună, contribuind la o educație mai deschisă și mai tolerantă.

Toate exemplarele produse (peste 200 de volume) vor fi donate școlilor speciale, școlilor de masă care au elevi nevăzători, universităților și altor instituții de profil pedagogic sau de cercetare.

Crearea Atlasului Tactil a vizat satisfacerea unei nevoi reale și a implicat colaborarea dintre mediul academic (Universitatea de Vest din Timișoara) și cel privat (Clubul Francofon de Afaceri din Timișoara și ATOS România). Prin implicarea persoanelor nevăzătoare în procesul de testare, echipa a reușit să creeze un atlas care să răspundă efectiv nevoilor acestora, promovând astfel respectul și empatia față de utilizatorii săi finali.

”Sunt sigur că, odată introdus în sistemul educațional, rolul acestui Atlas va fi unul mult mai important decât ”simpla” familiarizare cu geografia. Acest Atlas poate fi un prim pas spre realizarea unor clase diverse, în care lucrul dintre copiii tipici și cei care fac lucrurile altfel să fie privit ca un mod în care ne îmbogățim și devenim mai complecși, oferind posibilitatea ca viitorul să fie mult mai lipsit de discriminare. Sunt convins că acest Atlas poate provoca ochii minții multor copii care vor reuși să vadă (da, să vadă) lucruri care le sunt doar explicate și care, odată reprezentate în minte, pot genera acea foame de cunoaștere care, finalmente, va conduce către performanță.

Înainte de toate, însă, e o formă de respect”, a spus și Gelu Duminică – expert sociolog la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București

Lansarea versiunii finale a Atlasului Geografic General Tactil va fi la Târgul de Carte Gaudeamus – Romexpo, București, în data de 8 decembrie 2024, în prezența echipei. Toate exemplarele produse (peste 200 de volume) vor fi donate școlilor speciale din România, școlilor care au elevi nevăzători, muzeelor, bibliotecilor și facultăților de profil din țară. Deoarece nu există un astfel de material educațional nici la nivel european, ne dorim ca în viitor să dezvoltăm două noi versiuni ale atlasului, în limba engleză și franceză.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Florin Iepan aduce documentarul Odesa pe scena Studio, la redeschiderea cinematografului

În cadrul weekendului special de redeschidere a cinema Studio, un punct special va fi proiecția…

3 ore ago

Grup specializat în „defrișări”, în atenția oamenilor legii

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul I.P.J. Timiș, sub coordonarea unui procuror…

3 ore ago

Primăria Timișoara și-a stabilit programul în perioada sărbătorilor de iarnă

Primăria Timișoara a stabilit programul pe care îl va avea în relația cu publicul în…

3 ore ago

Rectorul Florin Drăgan subliniază poziționarea strategică a Universității Politehnica Timișoara ca bastion al rațiunii și progresului

Într-un moment în care societatea se confruntă cu provocări majore și cu o intensificare a…

4 ore ago

Rețele Electrice România pune la dispoziția furnizorilor o nouă platformă modernă pentru accesarea datelor de consum ale clienților

Compania Rețele Electrice România a implementat o nouă platformă informatică modernă care pune la dispoziția…

5 ore ago

PNL Timiş s-a scos! Este pe locul 7 între filialele PNL din ţară la capitolul “dinamică”

Marţi, la două zile de la alegerile parlamentare, conducerea PNL s-a întrunit într-o şedinţă a…

7 ore ago