Politica

Sondaj INSCOP: Mircea Geoană continuă să conducă în topul prezidenţiabililor. Diana Şoşoacă urcă pe locul trei

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de INSCOP Research, Mircea Geoană se clasează pe primul loc în preferinţele românilor pentru Palatul Cotroceni. El este urmat de Marcel Ciolacu şi, surprinzător, de Diana Şoşoacă. Liderul PNL Nicolae Ciucă se situează abia pe locul V, fiind devansat şi de George Simion.

Sondajul de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în noiembrie 2023 a testat două scenarii de vot pentru alegerile prezidențiale, unul care include drept potențiali candidați doar liderii principalelor partide politice, iar altul care îl include și pe Mircea Geoană în calitate de candidat independent alături de liderii politici.

Estimare participare alegeri prezidențiale
Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” voi merge la vot și 10 ”sigur da” voi merge la vot, 13% dintre români au ales 1, 1.7% au ales 2, 1.6% au ales 3, 1.2% au ales 4, 6.2% au ales 5, 2.1% au ales 6, 2.9% au ales 7. 7% indică 8, 6% – 9 și 57.6% – 10. 0.7% reprezintă ponderea non-răspunsurilor.

Intenția de vot pentru alegerile prezidențiale (Scenariul 1)
În primul scenariu, care repetă măsurătoarea din luna septembrie, lista a inclus următorii potențiali candidați: Mircea Geoană (independent), Marcel Ciolacu (PSD), Diana Șoșoacă (SOS România), George Simion (AUR), Nicolae Ciucă (PNL), Cătălin Drulă (USR), Dacian Ciolos (REPER) și Kelemen Hunor (UDMR).

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (83.1% din total eșantion), 26.2% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent) (față de 25.3% în septembrie 2023), 20.8% pentru Marcel Ciolacu (PSD) (față de 19.5% în septembrie 2023), 14.4% pentru Diana Șoșoacă (SOS) (față de 10.1% în septembrie 2023) și 14% pentru George Simion (AUR) (față de 18.7% în septembrie 2023). Pentru Nicolae Ciucă ar opta 12.1% dintre alegători (față de 11.2% în septembrie 2023), iar pentru Cătălin Drulă (USR) – 4.2% (față de 5.6% în septembrie 2023). Dacian Cioloș (REPER) fi ales de 3.9% dinte votanți (față de 4.1% în septembrie 2023), iar Kelemen Hunor (UDMR) de 2.4% (față de 2.7% în septembrie 2023). 1.9% spun că ar vota alt candidat (față de 2.8% în septembrie 2023).

Intenția de vot pentru alegerile prezidențiale (Scenariul 2)
În scenariul al doilea, lista a inclus următorii potențiali candidați: Marcel Ciolacu (PSD), Diana Șoșoacă (SOS România), George Simion (AUR), Nicolae Ciucă (PNL), Cătălin Drulă (USR), Dacian Ciolos (REPER) și Kelemen Hunor (UDMR).

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (76.4% din total eșantion), 27.4% dintre alegători ar vota pentru Marcel Ciolacu (PSD), 19.1% pentru Diana Șoșoacă (SOS) și 18% pentru George Simion (AUR). Pentru Nicolae Ciucă ar opta 14.1% dintre alegători, iar pentru Cătălin Drulă (USR) 7.1%. Dacian Cioloș (REPER) fi ales de 6.7% dinte votanți, iar Kelemen Hunor (UDMR) de 2.7%. 4.9% spun că ar vota alt candidat.

Remus Stefureac – director INSCOP Research: ”INSCOP Research a testat două scenarii de vot pentru alegerile prezidențiale, unul care include doar liderii principalelor partide politice în calitate de candidați, iar altul care îl include și pe Mircea Geoană în calitate de candidat independent alături de liderii politici. Pe măsură ce ne vom apropia de momentul alegerilor prezidențiale și se va înmulți numărul de candidați potențiali, lista persoanelor testate în aceste cercetări sociologice se va modifica în mod corespunzător. Comparativ cu luna septembrie, observăm ușoare creșteri ale intenției de vot pentru Mircea Geoană, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, dar și o creștere mai mare în cazul Dianei Șoșoacă, evoluție care se corelează cu scăderea intenției de vot pentru George Simion. Practic, la fel ca și în cazul votului pentru partidele politice se observă faptul că Diana Șoșoacă și George Simion concurează pe același segment de votanți, ceea ce înseamnă că o creștere a unuia determină automat scăderea intenției de vot pentru celălalt.”

Metodologie: Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 – 27 noiembrie 2023. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Alfred Simonis dă asigurări: “Poli nu moare!”. Liderul CJ Timiş s-a întâlnit cu rectorul Florin Drăgan şi reprezentanţi ai Druckeria

Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, a dat asigurări că echipa Poli Timişoara nu va dispărea,…

O oră ago

RETIM și ADID demarează o campanie gratuită pentru colectarea deșeurilor voluminoase în cartierele Timişoara

O campanie gratuită de colectare a deșeurilor voluminoase se va desfășura în cartiere până la…

2 ore ago

Sondaj INSCOP: PSD, lider detaşat, AUR pe locul II, la distanţă apreciabilă de PNL, locul III

Conform Barometrului LIBERTATEA-INSCOP, realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Libertatea în perioada 7-12 noiembrie…

3 ore ago

Oseminte găsite în centrul oraşului în urma unor lucrări de excavare la un șantier

Misterul din centrul oraşului. Joi spre seara, IPJ Timiș a fost sesizat prin apel 112…

3 ore ago

Primăria Timișoara anunță mai multe restricții de circulație rutieră

Comisia de circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a aprobat închiderea traficului rutier pe mai…

4 ore ago

Glovo Academy ajunge la Timișoara: cursuri interactive de business și digitalizare pentru restaurantele locale

Proiectul Glovo Academy, organizat de platforma multi-categorie care oferă acces la o varietate mare de…

4 ore ago