Politica

Sondaj INSCOP: Mircea Geoană continuă să conducă în topul prezidenţiabililor. Diana Şoşoacă urcă pe locul trei

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de INSCOP Research, Mircea Geoană se clasează pe primul loc în preferinţele românilor pentru Palatul Cotroceni. El este urmat de Marcel Ciolacu şi, surprinzător, de Diana Şoşoacă. Liderul PNL Nicolae Ciucă se situează abia pe locul V, fiind devansat şi de George Simion.

Sondajul de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în noiembrie 2023 a testat două scenarii de vot pentru alegerile prezidențiale, unul care include drept potențiali candidați doar liderii principalelor partide politice, iar altul care îl include și pe Mircea Geoană în calitate de candidat independent alături de liderii politici.

Estimare participare alegeri prezidențiale
Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” voi merge la vot și 10 ”sigur da” voi merge la vot, 13% dintre români au ales 1, 1.7% au ales 2, 1.6% au ales 3, 1.2% au ales 4, 6.2% au ales 5, 2.1% au ales 6, 2.9% au ales 7. 7% indică 8, 6% – 9 și 57.6% – 10. 0.7% reprezintă ponderea non-răspunsurilor.

Intenția de vot pentru alegerile prezidențiale (Scenariul 1)
În primul scenariu, care repetă măsurătoarea din luna septembrie, lista a inclus următorii potențiali candidați: Mircea Geoană (independent), Marcel Ciolacu (PSD), Diana Șoșoacă (SOS România), George Simion (AUR), Nicolae Ciucă (PNL), Cătălin Drulă (USR), Dacian Ciolos (REPER) și Kelemen Hunor (UDMR).

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (83.1% din total eșantion), 26.2% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent) (față de 25.3% în septembrie 2023), 20.8% pentru Marcel Ciolacu (PSD) (față de 19.5% în septembrie 2023), 14.4% pentru Diana Șoșoacă (SOS) (față de 10.1% în septembrie 2023) și 14% pentru George Simion (AUR) (față de 18.7% în septembrie 2023). Pentru Nicolae Ciucă ar opta 12.1% dintre alegători (față de 11.2% în septembrie 2023), iar pentru Cătălin Drulă (USR) – 4.2% (față de 5.6% în septembrie 2023). Dacian Cioloș (REPER) fi ales de 3.9% dinte votanți (față de 4.1% în septembrie 2023), iar Kelemen Hunor (UDMR) de 2.4% (față de 2.7% în septembrie 2023). 1.9% spun că ar vota alt candidat (față de 2.8% în septembrie 2023).

Intenția de vot pentru alegerile prezidențiale (Scenariul 2)
În scenariul al doilea, lista a inclus următorii potențiali candidați: Marcel Ciolacu (PSD), Diana Șoșoacă (SOS România), George Simion (AUR), Nicolae Ciucă (PNL), Cătălin Drulă (USR), Dacian Ciolos (REPER) și Kelemen Hunor (UDMR).

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (76.4% din total eșantion), 27.4% dintre alegători ar vota pentru Marcel Ciolacu (PSD), 19.1% pentru Diana Șoșoacă (SOS) și 18% pentru George Simion (AUR). Pentru Nicolae Ciucă ar opta 14.1% dintre alegători, iar pentru Cătălin Drulă (USR) 7.1%. Dacian Cioloș (REPER) fi ales de 6.7% dinte votanți, iar Kelemen Hunor (UDMR) de 2.7%. 4.9% spun că ar vota alt candidat.

Remus Stefureac – director INSCOP Research: ”INSCOP Research a testat două scenarii de vot pentru alegerile prezidențiale, unul care include doar liderii principalelor partide politice în calitate de candidați, iar altul care îl include și pe Mircea Geoană în calitate de candidat independent alături de liderii politici. Pe măsură ce ne vom apropia de momentul alegerilor prezidențiale și se va înmulți numărul de candidați potențiali, lista persoanelor testate în aceste cercetări sociologice se va modifica în mod corespunzător. Comparativ cu luna septembrie, observăm ușoare creșteri ale intenției de vot pentru Mircea Geoană, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, dar și o creștere mai mare în cazul Dianei Șoșoacă, evoluție care se corelează cu scăderea intenției de vot pentru George Simion. Practic, la fel ca și în cazul votului pentru partidele politice se observă faptul că Diana Șoșoacă și George Simion concurează pe același segment de votanți, ceea ce înseamnă că o creștere a unuia determină automat scăderea intenției de vot pentru celălalt.”

Metodologie: Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 – 27 noiembrie 2023. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei

Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…

O oră ago

Narcisa Marin, medalie de argint la Mondialul de Fitness IFBB – Japonia 2024

Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…

3 ore ago

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…

4 ore ago

11 stejari au fost plantați de revoluționari în locul unde va fi Aleea Libertății/FOTO

Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…

4 ore ago

Primele despărțiri la Dumbrăvița

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov…

4 ore ago

Bani pentru un campus verde și inteligent la UPT

Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin…

5 ore ago