Administratie

Timișoara Capitală Europeană a Culturii se încheie, dar merge mai departe. Organizatorii: A fost un real succes

Timișoara se pregătește să încheie Capitala Culturală cu o suită largă de evenimente, așa cum a fost și deschiderea. Dominic Fritz, primarul Timișoarei, respectiv Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, reprezentanții principalelor instituții organizatoare se declară mulțumiți de ceea ce orașul și comunitatea locală au obținut și realizat, dar subliniază că moștenirea TM 2023 nu se oprește aici, ”vibe-ul” anului care se termină se va simți și în continuare, deși va fi mai greu, fondurile vor fi acum asigurate cu puterile proprii, fără sprijinul bugetului național.

”Abia am început să turăm motoarele culturale ale acestui oraș. Mulți vor fi interesați de cifre. Timișoara Capitală Europeană a Culturii a fost un real succes, un succes la care nu toți s-ar fi așteptat. Dar, iată, suntem acum în decembrie, după 2000 de evenimente, după sute de mii de vizitatori la evenimente, și putem spune că a fost un succes”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei, la conferința de presă de închidere a Capitalei Cuturale.

Rețeta financiară a acestui an special a fost una complicată, cu multe ingrediente, în cantități importante. Rezultatele au însemnat apariții în toată presa locală și de nivel internațional, dar și în capitalele lumii, prin acțiuni desfășurate prin Institutele Culturale Române,

„Peste 50 de companii au devenit parte a programului cultural, încheind parteneriate cu Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii în 2023, și peste 20 de milioane de lei au constituit contribuțiile lor. Deși probabil întrebarea de pe buzele tuturor este câți bani s-au investit în această capitală, amintesc că programul a fost unul multianual și sunt peste 20 de milioane de euro investiți de cei trei finanțatori pe toată durata proiectului, inclusiv anul acesta. În ceea ce privește Primăria Timișoara, pot să spun că doar anul acesta bugetul total pentru instituțiile de cultură și Centrul de Proiecte, fără investițiile separate, a fost de aproape 30 de milioane de euro, 145 de milioane de lei. Din această sumă, jumătate a fost pentru acest an de Capitală Culturală, dar cultura în Timișoara este finanțată într-un mod consistent oricum. Dacă vorbim de al doilea obiectiv al capitalei culturale și de expunerea națională și internațională, au fost peste 40 de mii de apariții având ca subiect doar capitala culturală în media și valoarea media doar a celor din presa națională a fost de 20 milioane de euro. Am apărut în multe publicații internaționale, de la The Independent la The New York Times, deci Timișoara chiar a reușit să se impună pe scena internațională. Am dus această diplomație a Timișoarei și în afara țării, în 15 Institute Culturale Române au avut loc evenimente care au avut ca tema această capitală europeană”, a mai declarat Dominic Fritz.

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a remarcat faptul că, deși existau dubii asupra modului în care vor lucra trei instituții total diferite, Primăria Timișoara, CJT, Ministerul Culturii, până la urmă s-a ajuns la un numitor comun.

”Mulți aveau întrebări asupra modului în care se vor înțelege cele trei instituții, actorii principali ai acestui an, știute fiind contrele și conflictele trecute. Nu cred că ați auzit anul acesta de contre pe acest subiect de interes comun și de a cărui succes beneficiem cu toții, în primul rând timișorenii. (…) Ceea ce ne-am propus noi la consiliul județean, a fost să implementăm o viziune complementară cu ceea ce Primăria Timișoara și-a propus. Dacă Primăria Timișoara și-a propus să meargă pe orizontală, să cuprindă întreg orașul, toate cartierele, să facă această efervescență a culturii, noi ne-am propus să mergem pe verticală și să punem accent pe excelența artistică, pe evenimente care promovează excelența artistică și să aducem laolaltă foarte mulți timișoreni, vizitatori, și, nu în ultimul rând să răspândim teritorial efectele pozitive ale titlului de Capitală Europeană a Culturii, inclusiv în județ, chiar dacă dosarul de candidatură a Timișoarei nu avea o componentă teritorială. Am ajuns la Lugoj cu Festivalul Enescu, am ajuns la Sânnicolau Mare cu Retracing Bartok, la Peștera Românești într-o incursiune inedită a muzicii clasice. Nu în ultimul rând, când vorbim de excelență artistică, ne-am gândit să facem aceste evenimente care să dea o dimensiune europeană acestui titlu. Îmi spunea un prieten din Viena că a fost foarte mândru să vadă zilele acestea afișe cu Constantin Brâncuși. Cred că acest apogeu al programului Cultural reprezintă o veritabilă carte de vizită pentru Timișoara mulți ani de acum încolo. Ar fi trebuit să avem mai multe evenimente de anvergură care să fie pe billboard-urile marilor capitale europene, dar cu siguranță Timișoara are oportunitatea de acum ca în anii următori să facă acest lucru și aceasta a fost doar încălzirea pentru ce va urma”, a spus Nica.

Succes turistic sau nu? Opinii diferite

Luni de zile s-a discutat pe tema cifrelor referitoare la numărul de turiști care au venit la Timișoara în anul Capitalei Culturale. Simion Giurcă, Asociația pentru promovarea Timișoarei, susține că cifrele Institutului de Statistică nu sunt complete. Metodele alternative de numărare, folosite de asociație, au arătat altceva.

”Timișoara a avut, până la acest moment, peste 800.000 de nopți de cazare, iar media nopților petrecute de turiști în oraș este de 2.25 nopți. Undeva în luna februarie vom avea date complete despre ce a însemnat turismul în Timișoara din anul capitalei europene a culturii”, a spus Giurcă.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

10 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

11 ore ago

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

14 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

15 ore ago

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…

15 ore ago

Vine iarna! Vremea se înrăutăţeşte şi în Banat, unde va bate vântul cu putere

Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…

15 ore ago