Opinii

Din puţul gândirii Generalului Ciucă: „problema reală” a fermierilor, comasarea alegerilor

“Înţelegerea mea este că trebuie să ne concentrăm pe problemele reale şi adevărate ale fermierilor”, a comentat, recent, Nicolae Ciucă pe marginea scandalului din Delta Dunării unde e implicat baronul PSD Paul Stănescu. Pe scurt despre această poveste. Potrivit unei investigații a emisiunii ”România, te iubesc” de la Pro TV, în 2023 a fost modificată în parlament o lege pe şestache prin care s-a transformat Delta Dunării în teren agricol, mai exact pajişte. De ce? Pentru a se accesa subvenții de milioane de euro de la UE. În cazul de faţă, 6 milioane de euro pe an. Parlamentarul care a modificat legea a fost tocmai Florin Barbu, la acel moment președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților. Ulterior, proiectul a trecut rapid prin parlament și a fost promulgat de președintele Iohannis pe repede înainte.

Două firme, controlate la acel moment de fiul lui Paul Stănescu și de un fost consilier al acestuia, au fost singurele care au cerut subvenții, 6 milioane de euro pe an. Concesionarea terenului cu stuf a fost făcută cu aproximativ două sute de mii de lei pe an. Un  profit din pix de 30 de ori mai mare decât investiţia! Agenția de Plăți în Agricultură (APIA) Tulcea a aprobat acordarea subvenţiilor, dar după izbucnirea scandalului, conducerea naţională a APIA a stopat plata subvențiilor. Pe fir a intrat şi Parchetul European condus de Laura Codruţa Kovesi, care investighează această situaţie. Cazul, banal pentru Generalul Ciucă, reprezintă definiţia prin excelenţă a ceea ce înseamnă un stat mafiot. Când ditamai parlamentul modifică o lege pentru bunăstarea personal a unuia dintre cei mai influenţi şi hrăpăreţi politicieni, e vorba de stat mafiot. Şi tot ca la mafioţi, unde se practică împărţirea de teritorii, de multă vreme în România agricultura a fost dată pe mâna fostului tractorist Paul Stănescu. Care, imediat după malversaţia din deltă, drept recompensă, l-a făcut pe Florin Barbu ministru al Agriculturii. De ce? Fiindcă poate!

Pentru urmaşul Brătienilor la şefia PNL acest scandal fără precedent este însă un moft, nu-i nici pe departe o “problemă reală” pentru fermieri. Faptul că un politician influent câştigă 6 milioane de euro pe an din pix, în timp ce un fermier munceşte 14 ore pe zi având tot timpul riscul unui an prost din punct de vedere meteo nu-i o problemă chiar reală. Inechitatea cruntă din societatea românească, precum în cazul pensiilor speciale, n-ar trebui să-i privească pe fermieri, ne spune “generalul” Ciucă. Nu-i treaba fermierilor că banii destinaţi lor şi muncii lor sunt furaţi cu largul accept al clasei politice.

Ca să nu mai spun că s-a ajuns aici şi fiindcă, aşa cum arătam mai sus, agricultura românească a fost trecută pe persoana fizică a lui Paul Stănescu. Când un fost tractorist pune ministru un bufon comunistoid, fost şef de CAP – da, mă refer la Petre Daea – ce poate să iasă bun din acest sector atât de important? Când Daea îşi bagă toată familia în minister, inclusiv o noră dansatoare, ce aşteptări să ai? Când acelaşi individ cu oi în cap confundă Bruxelles-ul cu Ciorogârla nu poţi să te plângi că Europa e rea cu noi. În fine, când tratezi un sector strategic la mişto şi în bătaie de joc, dar şi jefuindu-l, nu poţi să te aştepţi la alte rezultate decât cele pe care le vedem acum în stradă.

Dar nu acestea sunt “probleme reale” ale fermierilor ca să revin la Ciucă, generalul care a predat “armata” PNL la cheie PSD-ului. Dar care or fi? Din ce se vede pe agenda PNL la acest moment, un singur lucru pare cu adevărat “real şi adevărat” ca să-l citez pe “Doctorul” Ciucă. Şi mă refer la comasarea alegerilor. Inţial PNL-iştii au dorit comasarea localelor cu parlamentarele şi primul tur la prezidenţiale. Când au fost blocaţi, au propus “doar” locale cu parlamentare, iar ultima găselniţă, locale cu europarlamentare. Important este să comasezi ceva cu localele.

De ce? Fiindcă PNL-iştii speră că mobilizarea primarilor va aduce mai multe voturi şi la scrutinul alăturat alegerilor locale. Ce-i drept, aici nu e atât vorba de PNL, cât de salvarea Generalului, care ar pierde  şefia PNL în cazul uni previzibil eşec la  europarlamentare. Fiindcă fără sprijinul masiv al primarilor, PNL riscă să devină total irelevant la scrutinul pentru Parlamentul European, lucru ce ar conduce la mazilirea lui Ciucă. De aici tot delirul liderilorr PNL-işti cu comasarea. O comasare care ar rezolva toate problemele din agricultură, nu-i aşa?

P.S. Prietenul, pardon stăpânul, la nevoie se cunoaşte. Se pare că Marcel Ciolacu şi PSD sunt de acord cu comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. Soluţie win-win. Ciucă îşi salvează scaunul, Ciolacu şi PSD îşi menţin sluga cu epoleţi de general la şefia PNL

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Horticultura continuă lucrările de întreținere în cimitirele pe care le administrează

Angajaţii societăţi Horticultura continuă lucrările de întreținere în cele două cimitire pe care le administrează,…

30 de minute ago

Primarul comunei Şag, Flavius Roşu, apel pentru fair play în campania electorală

Mare favorit pentru a câştiga un nou mandat de primar al comunei Şag, Flavius Alin…

44 de minute ago

Expoziție cu peste 300 de caricaturi și lucrări umoristice poate fi admirată în Iulius Town

În acest final de săptămână, în Iulius Town, sunt așteptați iubitorii de satiră, care vor…

2 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 11 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 11.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

3 ore ago

Parcările acoperite pentru biciclete, inițiate de Moș, au acum o soluție. Nica și Fritz sunt colaboratori politici, proiectul nu se mai blochează

Cristian Moș, candidat independent la funcția de primar al Timișoarei, își poate vedea acum unul…

14 ore ago

UMB e în concediu, dar pe Centura Sud se lucrează în continuare

Zilele de Paști au adus o scădere a activității de pe șantierul Centurii Sud. Muncitorii…

14 ore ago