Administratie

În Timiş s-ar putea ridica nu unul, ci două aquapark-uri, la Buziaş şi Sânnicolau Mare. Vor fi însă mai mici

Două aquapark-uri ar putea fi ridicate, în câţiva ani, cu bani europeni, în judeţul Timiş, la Buziaş şi Sânnicolau Mare. În ambele cazuri este vorba de proiecte de 10 milioane de euro, iar finanţarea ar putea fi obţinută pe Programul Operaţional Regional (POR) 2021-2027.

În ultimii ani a avut loc o luptă surdă, mai puţin făcută publică, între oraşele Buziaş şi Sânnicolau Mare pentru ridicarea unui aquapark din fonduri europene. Disputa se purta fiindcă se ştia că doar un astfel de obiectiv poate fi construit în judeţ prin fonduri europene. Situaţia s-a schimbat însă fiind dată „undă verde” pentru ambele proiecte. Banii vor fi însă mai puţini, respectiv câte 10 milioane de euro. Ca o comparaţie, cunoscutul aquapark Nymphaea din Oradea a costat 21 de milioane de euro.

„Dacă vor fi depuse proiecte, tehnic acum este posibil să existe două aquapark-uri”, a confirmat, pentru deBanat, preşedintele CJ Timiş, Alin Nica.

Pentru a accesa banii trebuie făcut un proiect tehnic (PT), care ar costa în jur de 100.000 de euro, cel puţin în cazul Buziaşului.

„Am început deja să lucrăm la Proiectul Tehnic. Aveam aici un Studiu de Prefezabilitate pentru aquapark, dar acesta trebuie regândit, subdimensionat fiindcă banii sunt mai puţini decât prognoza iniţială. Banii pentru Proiectul Tehnic vor intra în final în costul total al investiţiei”, a declarat pentru deBanat, primarul oraşului Buziaş, Sorin Munteanu.

De menţionat că, la Buiziaş, primele demersuri pentru construirea unui aquapark au început în 2017, ideea fiind anunţată însă de primarul Munteanu fiind din 2016. Atunci Guvernul a adoptat un masterplan pe turism, iar printre cele 140 de obiective se număra şi un aquapark la Buziaş. Acest proiect este în stadiul cel mai avansat, având, cum am menţionat, un studiu de prefezabilitate. Potrivit proiectului de la Buziaş, locaţia pentru aquapark este de 3,2 hectare, suprafaţa construită la sol este de 4.750 de metri pătraţi, urmând să fie mai multe bazine de exterior, dar şi bazine de interior pentru perioada de iarnă. Va fi un bazin exterior de tip plajă cu valuri intermitente de 600 de metri pătraţi, bazine exterioare cu tobogane, bazine exterioare pentru copii, bazine interioare cu apă normală şi cu apă minerală. Nu e programat să fie cel mai mare din Europa de Est, dar ar fi mai mare decât cel de la Mako-Ungaria.

Sânnicolau Mare a intrat mai târziu în cursă, după ce a primit, în 2020, titulatura de staţiune de interes local. Buziaşul este staţiune turistică de interes naţional. Sânnicolau Mare este doar la câţiva kilometri de aquapark-ul de la Mako, iar potenţialii clienţi ar fi doar din comunele din jur. Cel mai probabil, timişorenii nu se vor cobori la Sânnicolau, aquapark-ul din Mako fiind la câteva minute distanţă de mers. Despre infrastructura de cazare nici nu mai discutăm, există un singur hotel în oraş şi acela aparţinând fraţilor Cristescu.

 

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Atenție la cumpărarea de fructe și legume. Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări/FOTO

Protecția Consumatorilor atenționează cumpărătorii să aibă grijă la achiziția de legume și fructe. În urma…

2 ore ago

PSD Timiș spune că a găsit soluția deblocării hotărârii Consiliului Județean, de alocare a banilor pentru echilibrarea bugetelor locale

La scurt timp după ce președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a convocat presa, joi…

2 ore ago

Ad Libitum va face spectacol sâmbătă în Sala Capitol din Timişoara

Într-un concert devenit tradiție, Ad Libitum Voices aduce de anul acesta primăvara și la Timișoara,…

4 ore ago

Puținul cu care ne mulțumim

Prima oară când am auzit de AUR se întâmpla în campania electorală din 2020. Atunci,…

4 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 9 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 09.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

5 ore ago