În 2017, Nicolae Robu promitea ridicarea în Timişoara a celui mai tare aquapark din Estul Europei. Acesta urma să fie finalizat în anul 2020, adică taman de alegeri. Doar amplasament îi mai trebuia, fiindcă restul decurgea de la sine. Era o perioadă în care, deja, aproape în toate oraşele din vestul ţării erau astfel de obiective, începând de la Satu Mare, Oradea, chiar şi Deva. Chiar şi la Arad, amenajatul ştrand de pe Mureş are caracteristicile unui aquapark. Nu mai vorbim de cele din Bucureşti, Braşov sau Floreşti-Cluj.
Ca locaţie Robu avansa Mehala, aeroportul Cioca sau Pădurea Bistra. Nu era prima dată când Robu vorbea de aquapark, în 2015 afirmând că „ori facem cel mai tare aquapark, ori nu-l mai facem”. Precum alte multe proiecte promise de fostul primar şi de acesta s-a ales praful. Chiar înainte de alegerile din toamna anului trecut, Robu a venit din nou cu promisiunea unui aquapark, de această dată în colaborare cu fraţii Cristescu, afaceriştii cu care PrimăriaTimişoara se afla şi se află în proces pentru parcarea de la magazinul Bega.
Înainte de promisiunile lui Robu un alt proiect de aquapark care prindea contur era cel al actualului preşedinte al CJ Timiş, Alin Nica, pe vremea când era primar la Dudeştii Noi. Schiţa acestuia a fost prezentată prima dată în 2010. Urma să se întindă pe 11 hectare şi avea chiar un nume: “Universul apei”. Speranţele pentru acesta au fost năruite în 2015, când s-a aflat că Uniunea Europeană nu dă bani pentru astfel de proiecte, decât în staţiuni turistice.
În 2017, se naşte o nouă speranţă pentru Timiş privind un asemenea obiectiv, atunci când Guvernul a adoptat un masterplan pe turism. Printre cele 140 de obiectve se număra şi un aquapark la Buziaş. Ideea acestuia îi venise primarului Sorin Munteanu, chiar în primul an de mandat, în 2016. Acest proiect este în stadiul cel mai avansat, în sensul că are locaţie pe un teren de 3,2 hectare al primăriei. Are studiu de prefezabilitate şi se aşteaptă o finanţare europeană în ciclul financiar 2021- 2027. Este nevoie însă şi de un sprijin financiar guvernamental pentru obiectivul de la Buziaş. Potrivit proiectului, suprafaţa construită la sol este de 4.750 de metri pătraţi, vor fi mai multe bazine de exterior, dar şi bazine de interior pentru perioada de iarnă. Va fi un bazin exterior de tip plajă cu valuri intermitente de 600 de metri pătraţi, bazine exterioare cu tobogane, bazine exterioare pentru copii, bazine interioare cu apă normală şi cu apă minerală. Nu e programat să fie cel mai mare din Europa de Est, dar ar fi mai mare decât cel de la Mako-Ungaria. Valoarea estimată a proiectului: 10 milioane de euro.
Când lucrurile păreau să se cristalizeze iar Timişul să aibă în sfârşit un aquapark, apare o nouă propunere în acest sens din partea oraşului Sânnicoale Mare. Oraş care anul trecut a primit titulatura de staţiune de interes local, greu de înţeles pe ce criteria. Capriciu sau nu al primarului Dănuţ Groza, obiectivul a primit sprijin, cel puţin verbal, şi din partea şefului CJ Timiş, Alin Nica. Adică cel care a venit primul cu o idee în acest sens. Mai mult, Nica a afirmat că instituţia pe care o conduce s-ar putea implica financiar în acest proiect.
Multă lume o să spună că e foarte bine să avem doua aquaparkuri în Timiş. Problema e alta însă. E greu de crezut că vor primi finanţare două astfel de obiective în acelaşi judeţ. Există chiar şi posibilitatea de nedorit ca cele două proiecte să se anihileze reciproc şi să se aleagă praful din ambele. Şi atunci se pune problema unei proritizări: Buziaşul sau Sânnicolae Mare? Iar toate argumentele sunt pentru prima variantă
Ca aşezare geografică, Buziaşul este amplasat excelent, la mijlocul distanţei între Timişoara şi Lugoj, adică principalele localităţi care ar putea asigura “clienţi”. De asemenea, ar putea atrage tusrişti şi din estul judeţului, care ar putea veni pe autostradă şi ar coborî pe descărcarea de la Topolovăţu Mare. Mai mult, Buziaşul este aproape şi de Caraş-Severin, existând un drum în proiect în prag de execuţie care leagă Timişoara prin Buziaş – Vermeş de Reşiţa.
În schimb, Sânnicolau Mare este doar la câţiva kilometri de Mako, iar potenţialii clienţi ar fi doar din comunele din jur. Cel mai probabil, timişorenii nu se vor cobori la Sânnicolau, aquapark-ul din Mako fiind la câteva minute distanţă de mers. Despre infrastruczua de cazare nici nu mai discutăm. Buziaşul este staţiune turistică de interes naţional, având nenumărate hoteluri şi pensiuni. În schimb, dacă dai o căutare pe Google pentru hoteluri în Sânnicolau Mare eşti la… Mako. Totuşi există un hotel în oraş şi acela aparţinând fraţilor Cristescu. Şi uite cum am ajuns de unde am început, închizându-se astfel cercul.
Comentarii prin facebook