„O plimbare peste ocean” se remarcă ca o expoziție deosebită creată de sculptorul Laura West la UVT ArtCenter de pe Strada Ortuiz 5, care a captivat publicul până la 20 ianuarie 2024.
Această colecție reprezintă culminarea sculpturilor inspirate de perioada sa ca bursier Fulbright în Timișoara, la Universitatea de Vest, Facultatea de Arte și Design. Recenta serie de lucrări a profesorului West aduce un omagiu adânc al afecțiunii sale pentru pământul României, pentru istoria sa bogată și pentru oamenii care și-au împărtășit viața cu ea.
Fiind fiica unui inginer NASA și a unei pictorițe, piesele expuse de Laura West sunt create cu meticulozitate folosind tehnologie avansată de fabricație digitală, inclusiv scanere 3D și imprimante. În ciuda explorării unor teritorii necunoscute cu o abordare pionierat în tehnologie, creația artistică a Laurei West este profund ancorată în tradiție. Ea utilizează scanerele 3D ca matrice digitală și recurge la imprimantele 3D asemenea modului în care un turnător de bronz folosește un furnal. Multe dintre lucrări încep cu măiestrie manuală în lut sau ceară, urmate de scanare cu camere 3D, manipulare prin intermediul software-ului computerizat și, în cele din urmă, sunt aduse la viață cu ajutorul unei varietăți de imprimante 3D robotizate care utilizează plastic, rășină și chiar piatră imprimată 3D.
Forjate pe două continente, traversând un ocean în ultimele 12 luni, fiecare piesă servește ca o explorare a timpului și locului. Colecția reflectă călătoria artistei, ecoul cuvintelor șefului nativ american Seattle: „lăsând doar urme și luând doar amintiri.” Puternic influențată de Constantin Brâncuși, Laura West se adâncește în teme precum viața, începuturile, libertatea și repetiția formei, străduindu-se neîncetat pentru portretul perfect al unei idei. Fiecare creație se desfășoară ca un poem vizual, invitând privitorii să dezvăluie straturi de sens.
Corpul de lucru servește atât ca o narativă, cât și ca o capodoperă conceptuală, incorporând obiecte plasate pe piedestal și formate de instalație. În „Conversație cu Copacii”, privitorii pot traversa o pădure de trunchiuri de copaci din întreaga lume, aranjate pentru a reflecta pietrele de la Sarmizegetusa Regia, și pot urma călătoria profesorului West prin tălpile picioarelor sale imprimate 3D texturate cu imagini fotografice din timpul petrecut în România.
În ultima zi a expoziţiei, în public s-au aflat profesori de la Universitatea de Vest Timișoara, studenți, Fulbright profesori UVT, voluntari TM 2023. Cu toții au rămas impresionați de lucrările artistei iar
voluntarii TM23 au dorit sa ii fie aproape Laurei tocmai fiindcă ii sunt mari admiratori.
„Un artist smerit, sensibil, modest, intr-un cuvânt Excepțional! M-au impresionat foarte mult lucrările ei!”, a fost mesajului Danielei Dunca, una din voluntarele expoziţiei, ceea ce spune multe despre calitatea umană, dar şi profesionistă a autorei.
Foto: Maurizio Pavone
„De Crăciun, fii mai bun!”, este unul din îndemnurile pe care le tot auzim în…
Singurul campionat românesc masculin activ între Crăciun şi Anul Nou rămâne cel de baschet. Liga…
În perioadele cu temperaturi scăzute, majoritatea plantelor intră în starea de repaus, transmit reprezentanţii Horticultura.…
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Moravița, județul Timiș, au depistat…
De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…
Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…