Timp liber

„O plimbare peste ocean”, poveste transpusă în artă/FOTO

„O plimbare peste ocean” se remarcă ca o expoziție deosebită creată de sculptorul Laura West la UVT ArtCenter de pe Strada Ortuiz 5, care a captivat publicul până la 20 ianuarie 2024.

Această colecție reprezintă culminarea sculpturilor inspirate de perioada sa ca bursier Fulbright în Timișoara, la Universitatea de Vest, Facultatea de Arte și Design. Recenta serie de lucrări a profesorului West aduce un omagiu adânc al afecțiunii sale pentru pământul României, pentru istoria sa bogată și pentru oamenii care și-au împărtășit viața cu ea.

Fiind fiica unui inginer NASA și a unei pictorițe, piesele expuse de Laura West sunt create cu meticulozitate folosind tehnologie avansată de fabricație digitală, inclusiv scanere 3D și imprimante. În ciuda explorării unor teritorii necunoscute cu o abordare pionierat în tehnologie, creația artistică a Laurei West este profund ancorată în tradiție. Ea utilizează scanerele 3D ca matrice digitală și recurge la imprimantele 3D asemenea modului în care un turnător de bronz folosește un furnal. Multe dintre lucrări încep cu măiestrie manuală în lut sau ceară, urmate de scanare cu camere 3D, manipulare prin intermediul software-ului computerizat și, în cele din urmă, sunt aduse la viață cu ajutorul unei varietăți de imprimante 3D robotizate care utilizează plastic, rășină și chiar piatră imprimată 3D.

Forjate pe două continente, traversând un ocean în ultimele 12 luni, fiecare piesă servește ca o explorare a timpului și locului. Colecția reflectă călătoria artistei, ecoul cuvintelor șefului nativ american Seattle: „lăsând doar urme și luând doar amintiri.” Puternic influențată de Constantin Brâncuși, Laura West se adâncește în teme precum viața, începuturile, libertatea și repetiția formei, străduindu-se neîncetat pentru portretul perfect al unei idei. Fiecare creație se desfășoară ca un poem vizual, invitând privitorii să dezvăluie straturi de sens.

Corpul de lucru servește atât ca o narativă, cât și ca o capodoperă conceptuală, incorporând obiecte plasate pe piedestal și formate de instalație. În „Conversație cu Copacii”, privitorii pot traversa o pădure de trunchiuri de copaci din întreaga lume, aranjate pentru a reflecta pietrele de la Sarmizegetusa Regia, și pot urma călătoria profesorului West prin tălpile picioarelor sale imprimate 3D texturate cu imagini fotografice din timpul petrecut în România.

În ultima zi a expoziţiei, în public s-au aflat profesori de la Universitatea de Vest Timișoara, studenți, Fulbright profesori UVT, voluntari TM 2023. Cu toții au rămas impresionați de lucrările artistei iar
voluntarii TM23 au dorit sa ii fie aproape Laurei tocmai fiindcă ii sunt mari admiratori.

„Un artist smerit, sensibil, modest, intr-un cuvânt Excepțional! M-au impresionat foarte mult lucrările ei!”, a fost mesajului Danielei Dunca, una din voluntarele expoziţiei, ceea ce spune multe despre calitatea umană, dar şi profesionistă a autorei.

Foto: Maurizio Pavone

Share
Published by
Daniel Neacșu

Recent Posts

Nicolae Robu e primul pe lista de vot, Dominic Fritz pe șapte

Cu doar câteva ore înainte de debutul campaniei electorale, Biroul Electoral de Circumscripție Timișoara a…

3 ore ago

La Muzeul Satului Bănățean au loc, sâmbătă și duminică, mai multe expoziții de frumusețe chinologice

Timișoara devine, sâmbătă și duminică, punctul principal de atracție al chinologiei românești. La Muzeul Satului…

5 ore ago

La Stadionul Lego, constructorul lucrează la fundațiile uneia dintre peluze și la o tribună/Foto

Stadionul Lego, pe care Primăria Timișoara îl ridică în zona Buziașului cu bani de la…

5 ore ago

Dominic Fritz, după încă un teren recuperat de municipalitate: “Recuperăm nu doar terenuri, ci și demnitatea orașului”

Primăria Timişora a reuşit să mai recupereze un teren. Acesta era situat în proximitatea pieţei…

5 ore ago

Conducerea RETIM a luat mai multe măsuri cu implementare imediată, după ce unii angajaţi au intrat în grevă

Luând în considerare întreruperea nejustificată a activității de către unii angajați ai Secției de Salubrizare…

5 ore ago

Vrei să experimentezi viaţa de student? UPT are reţeta perfectă, o excelentă tabără de „pregătire”, gratuită

UPT face un demers foarte potrivit pentru liceeni şi nu numai, care vor să vadă…

6 ore ago