Va continua Dominic Fritz în scaunul de primar al Timişoarei? Dar Alin Nica la preşedinţia CJ Timiş? Ce alianţe politice se vor face la nivel local? Poate să încurce AUR calculele (şi) în Timişoara şi Timiş? Ce Timişoară ne dorim în următorii ani? Sunt doar câteva întrebări pentru anul politic 2024 la nivel local. Un an fără precedent din punct de vedere electoral, cu cinci rânduri de alegeri, primele, cele europarlamentare, urmând să aibă loc la începutul lunii iunie. Alegeri importante nu doar din perspectiva contingentului de eurodeputaţi pe care România îi va trimite la Bruxelles, dar va fi şi un real şi măsurabil examen la urne pentru toate partidele. Dacă la final de an se fac retrospective şi bilanţuri, începutul de an aparţine prognozelor.
La preşedinţia CJ Timiş, mare favorit, potrivit sondajelor de opinie efectuate până acum, este actualul titular al postului, PNL-istul Alin Nica. Realizările sale din acest prim mandat sunt greu cuantificabile, în general Nica punând în practică proiecte ale predecesorului său, Călin Dobra. E însă aproape imposibil ca într-un singur mandat să duci un proiect de la un cap la altul, dar asta însă nu-i opreşte pe PNL-işti să urlă din toţi bojocii că la Primăria Timişoara nu se întâmplă acest lucru
Altfel, mari proiecte promise, precum stadionul sau Castelul Huniade, bat pasul pe loc. La fel cu mult discutatul terminal cargo de la aeroport. În acest caz, Nica a căzut şi în capcana unui imens şi penibil „scandal Dubai” cu participarea unor interlopi. Aşa, ca amănunt, în decembrie 2020, Nica afirma că în 2024 vom avea gata şi castelul şi stadionul, ori nici măcar dărâmarea acestuia din urmă nu a început.
Pe de altă parte, marele atu al lui Nica în lupta electorală din acest an stă în numărul mare de primari PNL din Timiş. Şi este vorba de edili de localităţi mari: al doilea municipiu al judeţului (Lugoj), şapte din opt oraşe, majoritatea comunelor periurbane. E drept, o bună bucată de timp, el s-a confruntat cu fronda mai multor primari. Aceasta s-a mai diminuat, dar în mod oficial 12 primari PNL au rămas împotriva lui. Şi asta la un vot oficial produs în faţa preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă.
Tot în favoarea lui ar fi vocaţia mai liberală a electoratului timişean, dar aici se vede şi de pe Marte că între partidul condus de Generalul Ciucă şi liberalism este exact aceeaşi legătură ca între Şoşoacă şi bunul simţ. În schimb, pe Nica l-ar putea costa chiar colosala slugărnicie a PNL în faţa PSD manifestată la nivel naţional.
Principalul contracandidat al lui Nica va fi reprezentantul PSD, al cărui nume nu a fost stabilit încă. Primul nume vehiculat este, evident, al preşedintelui PSD Timiş, Alfred Simonis. Se vorbeşte de altfel foarte mult că Sorin Grindeanu îl forţează pe Simonis să-şi asume această candidatură, scenariu însă mai puţin probabil decât zvonistica din jurul lui. Un lucru este însă cert. O organizaţie perdantă nu va putea pretinde, în continuare, să aibă doi oameni în funcţii importante la vârful statului precum acum: Simonis – preşedinte al Camerei Deputaţilor; Grindeanu – ministru al Transporturilor.
Ori în condiţiile în care pentru PSD Primăria Timişoara rămâne încă o Fata Morgana, pentru Simonis preşedinţia CJ Timiş reprezintă o miză imensă, de câştigarea acesteia atârnând în bună parte viitorul său politic la Bucureşti. Şi nu se poate spune că nu s-a zbătut în ultima perioadă. A adus mai multe investiţii în Timiş, printre care şi cei mai mulţi bani pe domeniul Sănătate din PNRR pentru Institutul Oncologic Timişoara. S-a implicat şi pentru probleme concrete precum Capitala Culturală sau Colterm. Oricum, în anul care a trecut, Simonis a fost, de departe, cel mai activ parlamentar de Timiş şi s-ar putea bate la acest „titlu” pentru toată perioada post-decembristă.
MKarea lovitură abia urmează însă, Simonis urmând să-şi asume investiţia pentru noul stadion al Timişoarei, acolo unde Nica şi-a demonstrat limitele. Şi aici vine marea diferenţă dintre cei doi. Simonis a dovedit că are influenţă mare în zona rarefiată a statului, acolo unde se iau deciziile, în timp ce Nica, deşi vicepreşedinte naţional al PNL, pare să nu poate deschide uşi nici în propriul partid. Iar electoratul preferă în general oamenii mai puternici. De altfel, Simonis şi-a demonstrat ascendentul asupra lui Nica şi la nivel local, la numirea şefilor de deconcentrate. Inclusiv la deconcentratele care reveneau PNL, tot Simonis îşi dădea ultimul aviz.
Dar va candida Simonis? Posibil, dar mai degrabă improbabil. Caz în care marea surpriză a PSD ar putea fi medicul Dorel Săndesc, managerul Spitalului Judeţean, o persoană cu o imagine foarte bună. Mai mult, un sondaj intern al PSD Timiş îl dă pe Săndesc la egalitate cu Nica. Rămâne însă ca şi el să accepte această provocare politică în condiţiile în care nu este un politician.
Dar toate scenariile pot fi date peste cap de alegerile europarlamentare, acolo unde e de anticipat un rezultat foarte slab pentru PNL, respectiv chiar locul IV. Acest lucru va produce mari schimbări în partid. S-ar putea ca actuala opoziţie la tandemul Ciucă – Bode să prea frâiele partidului şi chiar să iasă de la guvernare. La fel cum există şi scenariul ca PNL să rămână cu Ciucă – Bode şi să se predea complet în faţa PSD, inclusiv să accepte candidaţi comuni la alegerile locale şi parlamentare. Caz în care se schimbă multe lucruri. Având în vedere ce influenţă au Simonis şi Nica la nivel central, oare cine ar putea fi candidatul comun la preşedinţia CJ Timiş?
Episodul următor, depre bătălia pentru Timişoara.
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…