Timișoara rămâne cea mai accesibilă piață a închirierilor din România, raportat la veniturile obținute

Timișoara continuă să fie orașul cu cele mai accesibile chirii din țară pentru apartamente, raportat la nivelul veniturilor. Chiar și așa, nivelul chiriei a crescut cu peste zece procente într-un an.

O nouă reglementare de pe piața de specialitate va influența nivelul chiriilor, spun cei de la imobiliare.ro. Locuințele clasificate ca și având risc seismic 1 nu mai pot fi închiriate. Măsura vizează și contractele aflate în derulare, deci acestea trebuie reziliate. Sunt clădirile cunoscute ca fiind cele cu bulină roșie.

Chiriile vor continua să atragă atenția și în 2024. Numărul relativ mic de livrări de apartamente noi, reducerea achizițiilor pentru investiție, cererea mare și oferta limitată sunt cele mai importante aspecte care pot genera noi creșteri de preț pe acest segment. În plus, regulile privind impozitarea veniturilor din chirii se schimbă din 2024. Reintroducerea cotei forfetare de cheltuieli, de 20% din venitul brut, eliminarea ținerii evidenței în sistemul real pentru unii dintre proprietari, respectiv reținerea la sursă a impozitului în cazul în care chiriașul este o persoană juridică sunt câteva dintre aspectele de avut în vedere anul acesta”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Conform sursei amintite, Timișoara este doar al cincilea oraș în clasamentul național și ultimul dintre centrele regionale mari, cu o chirie medie lunară pentru un apartament cu 2 camere de 370 euro. Avansul prețurilor a fost unul destul de redus comparativ cu celelalte orașe mari din țară, pe acest segment ajungând la circa 8%, în ciuda faptului că timișorenii au printre cele mai mari salarii din țară.

Zonele Cetate și Tipografilor se mențin și la începutul acestui an unele dintre cele mai scumpe pentru chiriașii de pe piața rezidențială locală. Un apartament poate fi închiriat aici cu 450 euro/lună, respectiv cu 430 euro/lună. Cele mai accesibile chirii pot fi găsite în cartierele Freidorf și Buziașului.

Pentru un apartament cu o cameră, o medie este 230 de euro, în creștere cu 6,5% față de acum un an, pentru două camere 370 de euro, cu 7,6% mai mult decât acum un an, iar pentru trei camere media este de 430 de euro, cu 10,5% mai mult.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Jurnal de campanie (10). Sub privirile “candidaţilor” Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul, gloatele AUR şi-au scos arsenalul de campanie

Prima zi de campanie electorală, sau mai precis spus prima noapte, a adus şi prima…

34 de minute ago

„Politehnica Timișoara – Un pas spre viitorul tău!”, un eveniment de succes cu peste 1000 de participanţi, a ajuns la final

Emoţii, competivitate, premii şi mulţi participanţi la un eveniment de marcă organizat anual de UPT.…

41 de minute ago

Horticultura continuă lucrările de întreținere în cimitirele pe care le administrează

Angajaţii societăţi Horticultura continuă lucrările de întreținere în cele două cimitire pe care le administrează,…

2 ore ago

Primarul comunei Şag, Flavius Roşu, apel pentru fair play în campania electorală

Mare favorit pentru a câştiga un nou mandat de primar al comunei Şag, Flavius Alin…

2 ore ago

Expoziție cu peste 300 de caricaturi și lucrări umoristice poate fi admirată în Iulius Town

În acest final de săptămână, în Iulius Town, sunt așteptați iubitorii de satiră, care vor…

4 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 11 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 11.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

5 ore ago