Opinii

Daaaaa? E cu Moscova? Interesant, noi credeam că e cu „Vonderlaien”

Premierul Marcel Ciolacu se laudă că va cere oficial autorităților din Ucraina și Republica Moldova să comunice motivele pentru care liderul partidului extremist AUR, George Simion, are interdicție de intrare în ambele țări. Poveste e mai veche și ar ucide prin curiozitate orice om normal de pe planeta asta. Chiar așa, de ce nu poate președintele unui partid ce-și propune „unitatea românilor” să intre într-o țară vecină și soră, Republica Moldova, chinuită la granițe de o Federație Rusă tot mai imperialist? Dar de ce o altă țară vecină cotropită de aceeași federație criminală ar avea același comportament față de George Simion, chiar dacă în acest caz putem găsi interese contondente între ucraineni și revizioniștii din România?

De ce, de ce, de ce? Tocmai pentru că întrebarea asta e peste putință de retorică, instituțiile statului ar fi trebuit să afle și să tranșeze problema, nu să ne trezim cu un filorus cocoțat președinte al României. Aici pot interveni felurite explicații, depinde de aplecarea omului spre conspirații. Că Simion este pus de serviciile românești să facă partidul AUR, pentru ca un adevărat AUR să nu apară și să facă ravagii în această țară atât de expusă la fenomen. Iar dacă Simion e omul serviciilor noastre, atunci e clar că nu-l vor divulga serviciile pe unul de-al lor. Dar să revenim cu picioarele pe pământul patriei și să vedem de ce Marcel Ciolacu face astăzi acest demers.

Și nu l-a făcut atunci când autoritățile ucrainene și moldovene și-au făcut publice suspiciunile lor despre anumite complicități ale lui Simion cu serviciile de informații rusești. Ce să înțelegem de aici, că siguranța României nu contează și că doar atunci i-a intrat lui Marcel Ciolacu arcul în fund când s-a ascuțit lupta electorală? Ca să nu ne mai întoarcem la conspirații și scenarii din care Simion era până acum un întreținut al PSD-ului pentru ca partidul să aibă garantată victoria la prezidențiale, într-o finală dintre un frecventabil și un nefrecventabil, ca în anul 2000. Iar acum Simion s-ar apropia primejdios de Ciolacu, cu partidul, dacă nu pe cont propriu, cum se tot socotește pe la colțuri.

Nu mai contează dacă aceste temeri sunt întemeiate au ba. Ce ar trebui să deranjeze este că un posibil viitor președinte al României este acuzat că ar lucra în soldă străină (comportamentul său a cam alimentat această suspiciune) iar premierul cere lămuriri doar acum. Dar de ce nu cere și pentru Diana Șoșoacă? Faptul că dumneaei merge să ia lumină tot acușa de la ambasada Rusiei nu e ceva dubios? Sau ea nu contează, la șapte, zece sau paisprezece procente câte ar avea în sondajele de opinie?

Nu era mai eficient să lămurești treaba asta între anii electorali, să nu se victimizeze respectivul? Bun, și ce-o să facă Marcel Ciolacu după ce premierii Republicii Moldova și Ucrainei vor repeta ce-au spus autoritățile lor de câțiva ani încoace? Că George Simion s-a întâlnit cu responsabili ai spionajului rusesc pe teritoriul respectivei țări. Nu va face nimic, căci important e doar să audă electoratul că Marcel Ciolacu îl bănuiește pe Simion că e spion, nu și reacția statului la un astfel de adevăr. Îi va interzice candidatura? De abia atunci ar exploda AUR și PSD va avea o mare problemă cu viitoare guvernare.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

SCM Poli, deplasare lungă și dificilă la Vaslui

SCM Politehnica Timișoara începe cea de-a doua jumătate a turului din Liga Zimbrilor cu o…

14 ore ago

Zilele Carierei de la UPT au început cu mult entuziam și interes/FOTO

Un eveniment mult așteptat de tineri a început în forță. Cantina Universității Politehnica Timișoara s-a…

17 ore ago

CSU Poli, implicată în promovarea sportului în școli. S-a încheiat faza județeană a campionatului interșcolar de baschet

Echipele a cinci licee din Timișoara au luat parte la faza județeană a competiției de…

19 ore ago

Concurs inedit la Muzeul Banatului. Tortul Doboș bate ciocolata Dubai!

O tradiție culinară veche de 140 de ani a învins, într-un sondaj inedit, realizat de…

19 ore ago

Aproape 1500 de mașini ridicate, deoarece „bizonii” au blocat circulația

Atenție unde staționați cu autovehiculele! 1458 de mașini ridicate de polițiștii locali din zona pietonală,…

20 de ore ago