Scandalul contestării modului de alocare a banilor de la Consiliul Județean Timiș continuă, primarii rămași fără bani s-au adunat la Prefectura Timiș. Aici, ei au participat la o întâlnire cu prefectul Mihai Ritivoiu, încercând să găsească o rezolvare pentru situația apărută.
Vă reamintim că prefectul de Timiș a contestat în contencios administrativ modul în care CJ Timiș a redistribuit către primăriile din județ sumele din TVA și a banilor la dispoziția județului, acuzând faptul că nu s-au folosit niciun fel de criterii la stabilirea sumelor alocate fiecărui UAT. Decizia a fost luată după ce consilierii județeni ai PSD au sesizat în acest scop Instituția prefectului.
Joi dimineața un număr de 25 de primari, reprezentanți ai PNL, s-au prezentat la Palatul Administrativ din Timișoara. Aici ei au cerut o întrevedere cu Mihai Ritivoiu.
Conducătorii UAT sunt deciși să obțină banii alocați, din primele informații se pare că aceștia vor cere demisia prefectului Ritivoiu, iar fiecare UAT ar urma să dea în judecată individual Prefectura pentru situația creată.
La Timișoara au fost prezenți primarii din Gătaia, Lovrin, Gottlob, Moravița, Teremia Mare, Știuca, Voiteg, Darova, Otelec, Sânnicolau Mare, Jebel, Moșnița, Pădureni, Lenauheim, Dudeștii Noi, Tormac, Buziaș, Parța, Topolovățul Mare, Biled, Bethausen, Livezile, Banloc, Fibiș.
”Am cerut o audiență domnului Prefect în ideea în care în urma votării hotărârii Consiliul Județean de repartizare a banilor pentru echilibrare pentru fiecare primărie din județ, Prefectura a găsit de consecință să conteste această hotărâre de consiliu județean. Am mers la domnul prefect să întrebăm care sunt motivele pentru care a contestat această hotărâre, plecând de la ideea că această hotărâre, din punctul nostru de vedere, a fost atacată pe partea de oportunitate și nu de legalitate și de ce spun acest lucru? Pentru că sunt convins că și în cadrul Consiliului Județean sunt juriști și secretarul Consiliul Județean a avizat de legalitate această hotărâre. Menționez că această hotărâre a fost votată cu o majoritate în cadrul Consiliului Județean exact așa cum cere legea. Nu ne-a lămurit domnul Prefect care au fost motivele pentru că a contestat această hotărâre motive de legalitate și nu de oportunitate. Ne citea doamna jurist de acolo, ceva articole din constituție, nu știu ce legătură aveau aceste articole cu hotărârea de Consiliu Județean. Mai mult de atât, toți colegii noștri i-au atras atenția domnului prefect că contestarea acestei hotărâri vă produce efecte negative în fiecare din cele 99 de localități din județul Timiș, în ideea în care, pe de o parte, nu putem aproba bugetele locale fără aceste sume. Pe de altă parte, colegii noștri unii spun că sumele erau necesare pentru plata asistenților personali și persoane cu handicap. Alți colegi vin și spun că și-au prognozat și au prevăzut în buget acești bani de la Consiliul Județean, ca și cote de cofinanțare pentru fonduri europene și există riscul ca să piardă aceste fonduri europene și este clar că ai există un risc”, a declarat Dănuț Groza, primarul din Sânnicolau Mare.
Problema este că dacă problema contestației nu se termină până la final de an, banii vor fi pierduți.
”În cazul în care acest proces în contencios, de revocare a hotărârii nu o să fie finalizat până la sfârșitul anului, există riscul ca acești bani să fie pierduți de către județul Timiș. Am înțeles că prefectura sau domnul prefect teoretic este funcționarul Guvernului în teritoriu, n-ar trebui să facă politică, n-am înțeles de ce domnul prefect a în cadrul Prefecturii, a făcut niște grafice prin care a încercat să înțeleagă câți bani a numărat câți primari PSD sunt, câți PNL, câți USR. N-am înțeles nici acest lucru și n-a fost în regulă”, mai spune Groza.
Primarii supărați spun că soluția propuse de prefect a fost ca șeful CJT să revoce hotărârea respectivă de alocare a banilor.
”Soluția dumnealui este următoarea: să vorbim cu președintele Consiliul Județean să revoce hotărârea de Consiliul Județean, repet, adoptată de o majoritate și în condițiile în care în următoarea hotărâre a Consiliului Județean votează alături de consilierii județeni, PNL votează și consilierii județeni, PSD și USR consideră că aceasta, de a 2-a zi poate să producă efecte. Deci încă n-am mai auzit niciodată. În decembrie. am avut 20 de ani de când lucrez în primărie. Din 2008 sunt primar, n-am auzit o astfel de declarație, nu, nu ca om. Dovada faptului noi ne-am înregistrat convorbirile, aici suntem 25, numai puțin 25-30 de primari care pot confirma că ceea ce spun eu este adevărat. Întrebați rând pe rând dacă cine v-au înțeles altceva, asta poți”, spune Groza
Desigur, ca soluție primarii văd altfel problema.
”Repet, soluția de deblocare este revocarea hotărârii și dacă PSD și USR votează alături de ceilalți de acea majoritate care a votat deja, din punctul domnului prefect de a 2-a zi, hotărârea poate produce efecte și banii să ajungă la comunitățile respective. U. Este absolut deloc în regulă ceea ce se întâmplă astăzi. Noi am crezut că în urma discuțiilor de astăzi, dl. prefect va înțelege o astfel de inițiativă politică”, a mai spus Groza.
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…
În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…