Opinii

USL, de la butoiul cu varză la butoiul cu pulbere

Nicolae Robu a mai câștigat un mandat la Primăria Timișoara sub steag USL. Atât de copleșitor era suportul politic din partea PSD și PNL, căci despre acea formulă electorală se zicea că ar fi câștigat Timișoara și dacă pesediștii și liberalii puneau pe listă un butoi cu varză. Atunci s-a retras din cursă Gheorghe Ciuhandu, iar regretatul Adrian Orza n-a putut mai mult decât să obțină un scor frumos în fața megastructurii numite USL.

Despre alianța de acum dintre PSD și PNL s-a vorbit ca despre USL2, dar nu s-a ajuns până ieri-alaltăieri la discuții politice despre alianțe în plan local. Pentru a obține aproape tot împreună, PSD și PNL au propus candidaturi comune măcar pentru orașele conduse de primari USR: Timișoara, Brașov, Câmpulung Muscel, Bacău și nu multe altele.

Culmea, pentru Timișoara n-a insistat prea multă lume din plan local, deși se părea că înțelegerea e în avantajul PSD. USL2 ar susține candidatul PNL la primărie, pe Nicolae Robu, iar președinția consiliului județean ar fi luat-o PSD, lăsând un președinte în exercițiu fără pâine. Numai că Alfred Simonis, căruia i-ar fi picat onoarea să primească șefia CJ Timiș, s-ar bucura mai tare de președinția Camerei Deputaților după ce s-a obișnuit cu aerul tare de la vârful statului. Alin Nica, firește, ar avea de pierdut aproape totul (dacă nu va candida el pentru a câștiga primăria), căci revenirea lui Nicolae Robu în cărțile administrație l-ar poziționa mai bine și în treburile filialei.

Nimic nu e bătut în cuie. Nimeni n-a pierdut încă nimic, dar senzația abandonului unor persoane din conducerea centrală bântuie și nu avantajează filialele locale înainte de atâtea alegeri. Dar dincolo de cine și cum pierde mai mult rămâne întrebarea dacă în 2024 mai este ca în 2012, când USL putea candida și cu o coadă de mătură pe listă fără să-și facă grijă de rezultatul scrutinului. Acum este altfel. Nicolae Robu poate că merge umăr la umăr cu Dominic Fritz după datele de acum din sondaje, dar se mai așteaptă intrarea altor candidați, în special al celui de la AUR pentru a observa cât va mai pierde Nicolae Robu prin reașezarea procentelor.

Dacă subsidiara AUR va ieși cu doctorul Marius Craina, cu siguranță că din punctele obținute de Nicolae Robu vor merge într-acolo mai degrabă, nu de la Dominic Fritz. Candidatul USR nu prea mai are către cine să transfere voturi, căci are un electorat destul de stabil, consolidat în ultimul an cu bune mișcări de marketing politic. Pe de altă parte, PSD nu aduna mult dacă mergea pe cont propriu, pentru ca acum să transfere mult către Nicolae Robu. Iar dacă ar exista până în zece astfel de puncte, acestea tot din zona Robu a sondajelor de opinie ar fi fost desprinse.

Probabil că unii calculează șanse mai bune prin susținerea celor două partide, PSD și PNL, pentru Nicolae Robu. Dar realitatea din teren nu va aduna cifre ca în matematică. Probabil că niciuna dintre filiale nu s-ar arde de motivare să susțină un „independent” practic, cum a apucat Nicolae Robu să se fudulească în anii anteriori cu candidatura sa neatârnată de interesele vreunui partid. Până să-i ia toată pâinea de la gura lui Alin Nica, acesta nu cred că va ma irosi vreo fărâmitură spre binele lui Nicolae Robu. Din partea cealaltă, la PSD, de ce ar fi mai motivant să câștigi cu un personaj despre care ai declarat prin capul filialei că este o soluție mai proastă ca Dominic Fritz?

Presiunea va da în clocot pe capul unui candidat, iar acela nu va fi Dominic Fritz. Marele pierzător va fi Nicolae Robu dacă va rata de data aceasta în fața candidatului USR, având în spate ditamai șandramaua electorală.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Atenție la cumpărarea de fructe și legume. Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări/FOTO

Protecția Consumatorilor atenționează cumpărătorii să aibă grijă la achiziția de legume și fructe. În urma…

2 ore ago

PSD Timiș spune că a găsit soluția deblocării hotărârii Consiliului Județean, de alocare a banilor pentru echilibrarea bugetelor locale

La scurt timp după ce președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a convocat presa, joi…

2 ore ago

Ad Libitum va face spectacol sâmbătă în Sala Capitol din Timişoara

Într-un concert devenit tradiție, Ad Libitum Voices aduce de anul acesta primăvara și la Timișoara,…

4 ore ago

Puținul cu care ne mulțumim

Prima oară când am auzit de AUR se întâmpla în campania electorală din 2020. Atunci,…

4 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 9 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 09.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

5 ore ago