USL, de la butoiul cu varză la butoiul cu pulbere

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Nicolae Robu a mai câștigat un mandat la Primăria Timișoara sub steag USL. Atât de copleșitor era suportul politic din partea PSD și PNL, căci despre acea formulă electorală se zicea că ar fi câștigat Timișoara și dacă pesediștii și liberalii puneau pe listă un butoi cu varză. Atunci s-a retras din cursă Gheorghe Ciuhandu, iar regretatul Adrian Orza n-a putut mai mult decât să obțină un scor frumos în fața megastructurii numite USL.

Despre alianța de acum dintre PSD și PNL s-a vorbit ca despre USL2, dar nu s-a ajuns până ieri-alaltăieri la discuții politice despre alianțe în plan local. Pentru a obține aproape tot împreună, PSD și PNL au propus candidaturi comune măcar pentru orașele conduse de primari USR: Timișoara, Brașov, Câmpulung Muscel, Bacău și nu multe altele.

Culmea, pentru Timișoara n-a insistat prea multă lume din plan local, deși se părea că înțelegerea e în avantajul PSD. USL2 ar susține candidatul PNL la primărie, pe Nicolae Robu, iar președinția consiliului județean ar fi luat-o PSD, lăsând un președinte în exercițiu fără pâine. Numai că Alfred Simonis, căruia i-ar fi picat onoarea să primească șefia CJ Timiș, s-ar bucura mai tare de președinția Camerei Deputaților după ce s-a obișnuit cu aerul tare de la vârful statului. Alin Nica, firește, ar avea de pierdut aproape totul (dacă nu va candida el pentru a câștiga primăria), căci revenirea lui Nicolae Robu în cărțile administrație l-ar poziționa mai bine și în treburile filialei.

Nimic nu e bătut în cuie. Nimeni n-a pierdut încă nimic, dar senzația abandonului unor persoane din conducerea centrală bântuie și nu avantajează filialele locale înainte de atâtea alegeri. Dar dincolo de cine și cum pierde mai mult rămâne întrebarea dacă în 2024 mai este ca în 2012, când USL putea candida și cu o coadă de mătură pe listă fără să-și facă grijă de rezultatul scrutinului. Acum este altfel. Nicolae Robu poate că merge umăr la umăr cu Dominic Fritz după datele de acum din sondaje, dar se mai așteaptă intrarea altor candidați, în special al celui de la AUR pentru a observa cât va mai pierde Nicolae Robu prin reașezarea procentelor.

Dacă subsidiara AUR va ieși cu doctorul Marius Craina, cu siguranță că din punctele obținute de Nicolae Robu vor merge într-acolo mai degrabă, nu de la Dominic Fritz. Candidatul USR nu prea mai are către cine să transfere voturi, căci are un electorat destul de stabil, consolidat în ultimul an cu bune mișcări de marketing politic. Pe de altă parte, PSD nu aduna mult dacă mergea pe cont propriu, pentru ca acum să transfere mult către Nicolae Robu. Iar dacă ar exista până în zece astfel de puncte, acestea tot din zona Robu a sondajelor de opinie ar fi fost desprinse.

Probabil că unii calculează șanse mai bune prin susținerea celor două partide, PSD și PNL, pentru Nicolae Robu. Dar realitatea din teren nu va aduna cifre ca în matematică. Probabil că niciuna dintre filiale nu s-ar arde de motivare să susțină un „independent” practic, cum a apucat Nicolae Robu să se fudulească în anii anteriori cu candidatura sa neatârnată de interesele vreunui partid. Până să-i ia toată pâinea de la gura lui Alin Nica, acesta nu cred că va ma irosi vreo fărâmitură spre binele lui Nicolae Robu. Din partea cealaltă, la PSD, de ce ar fi mai motivant să câștigi cu un personaj despre care ai declarat prin capul filialei că este o soluție mai proastă ca Dominic Fritz?

Presiunea va da în clocot pe capul unui candidat, iar acela nu va fi Dominic Fritz. Marele pierzător va fi Nicolae Robu dacă va rata de data aceasta în fața candidatului USR, având în spate ditamai șandramaua electorală.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Xonia a spus: (februarie 7th, 2024 at 08:49 )

Democrație centralizată, de sus în jos: niște băieți care sunt castrați de la centru când vrea sultanul se dau cocoși și juni-primi „în provincie” și ne fac promisiuni cu voce de bass.
În toată ecuația politichiei bănățene, cine a f*t*t meciul e PNL. PSD este oricum un partid cu ierarhie feudală strictă (deci canci patriotism local, sorry Simonis, sorry Ritivoiu!). USR-ul a devenit insular și se menține prin câteva figuri în câteva orașe, iar PNL și-a vândut fieful PSD. Pentru că îi doare mâna să trimită acasă un moș depășit demult de situație, să-și respecte niște promisiuni de alianță și să lase să apară lideri cu vocație liberală, cu energie și de cuvânt (adică să nu le mai pună capac de cum scot capul, adică să se comporte … liberal!). Altfel, e ca și cum ai amesteca într-un ghiveci fiert prea mult: apar la suprafață aceleași legume, iar după un timp, un terci inform.
(Din punct de vedere politic, privind retrospectiv la mandatele lui Robu, butoiul de varză chiar a candidat și-a câștigat, însă soarta oricărui butoi cu varză vechi și mirositor e să fie aruncat undeva departe.)

Solo a spus: (februarie 7th, 2024 at 09:40 )

La alegerile din 2012, Robu nu era coada de matura și nici butoi cu varza murata. Era pur și simplu varza. Era pe masa de operatii pentru a i și pune mai multe stenduri. Nu-i doresc niciun rau, dar ar fi bine sa nu exagereze. Are sau va împlini cat de curând 70 de ani și, poate vrea sa se bucure de nepoți. Asta e sfatul unuia care nu are niciun interes.

Putinescu a spus: (februarie 7th, 2024 at 11:43 )

Se pare ca pnl si psd pun la cale înmormântarea democrația. Adica vor sa facă o înțelegere putinista in urma căreia s-a făcut rotația dintre Putin și Mendeev. Carevasăzică, nu mai are rost sa existe pluripartidism, ei ( pnl+psd) vor fi partidul unic, iar celelalte vor fi practic blocate la a castiga vreun loc eligibil Ca in Rusia. Asta in comert/economie se cheamă cartel. In politica e o cârdășie ( curvasie) prin care practic ai dreptul la vot dar noi (pnl+psd) hotărâm cine va fi alesul. Asta vor oare romanii?

Putinescu a spus: (februarie 7th, 2024 at 11:45 )

Se pare ca pnl si psd pun la cale înmormântarea democrației. Adica vor sa facă o înțelegere putinista in urma căreia s-a făcut rotația dintre Putin și Mendeev. Carevasăzică, nu mai are rost sa existe pluripartidism, ei ( pnl+psd) vor fi partidul unic, iar celelalte vor fi practic blocate la a castiga vreun loc eligibil Ca in Rusia. Asta in comert/economie se cheamă cartel. In politica e o cârdășie ( curvasie) prin care practic ai dreptul la vot dar noi (pnl+psd) hotărâm cine va fi alesul. Asta vor oare romanii?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
Top