Primăria Timişoara

13 kilometri din sistemul de termoficare al Timișoarei vor fi reabilitați cu 368 de milioane de lei

Consilierii locali timișoreni au aprobat proiectul de retehnologizare al sistemului centralizat de termoficare al Timișoarei, necesar în vederea conformării la cerințele de protecție a mediului. De asemenea, au fost votate și proiectele vizând aprobarea studiului de fezabilitate, analiza cost beneficiu şi indicatorii tehnico-economici și cel privind aprobarea planului anual de evoluţie a tarifelor pentru energie termică, componenta transport și distribuție, aferente proiectului, adică etapa a treia a primului lot al rețelei. Suma necesară, 368 de milioane de lei.

Vor fi reabilitați 13,439 km de rețele termice primare, prin înlocuirea conductelor uzate, cu un sistem modern preizolat. De asemenea, vor fi realizate cămine de termoficare noi, se vor înlocui vanele, suporturile din cămine, vor fi reabilitați stâlpii de susținere pentru conductele supraterane și alte lucrări colaterale. 

Intervențiile prevăzute în Lotul 1, se vor derula în zonele: CET Sud – Fratelia, Șagului – Elisabetin, Girocului, Complex, Circumvalațiunii, Fabric – Modern, Bucovina.

Durata de execuţie lucrărilor este de 24 luni, iar durata totală de implementare a proiectului este de 36 luni.

Valoarea totală a proiectului este de 368.519.266,03 lei, inclusiv TVA din care peste 110 milioane sunt asigurate de Municipiul Timişoara din bugetul local. 

Lucrările vizează creșterea confortului termic al consumatorilor, scăderea costurilor aferente producerii și consumului de energie, creșterea securității furnizării energiei termice prin reducerea numărului de întreruperi, îmbunătățirea parametrilor tehnici de transport a energiei și reducerea costurilor de exploatare și mentenanță. 

După ce sistemul va fi reabilitat, este preconiztă reducerea pierderii totale de căldură cu 44751.97 MWh/ anual, prin instalarea unui sistem de detectare, semnalizare și localizare a pierderilor/ avarilor și, implicit reducerea consumului de combustibil la surse cu 67.175 MWh/ anual. Efectele vor fi și în plan ecologic, adică reducerea emisiilor de CO2 cu 18733.5 to / an și NOx cu 40533.8 kg/an, ca urmare a reducerii consumului de combustibil necesar pentru producerea energiei termice ce reprezintă pierderile reduse. Prin reducerea poluării, proiectul va contribui la îmbunătățirea calității mediului înconjurător și a sănătății publice;

Primăria Timișoara continuă demersurile de a asigura o dezvoltare durabilă a orașului și de a  îmbunătăți calitatea vieții pentru toți timișorenii, și prin implementarea de proiecte care vizează modernizarea infrastructurii termice.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

18 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

19 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

19 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

20 de ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

20 de ore ago