Primăria Timişoara

A fost întocmit proiectul de hotărâre de aprobare a PUZ pentru noul adăpost de câini

Municipalitatea timișoreană a anunțat că a realizat proiectul de hotărâre pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Funcțiuni mixte – Instituții și servicii, adăpost animale fără stăpân”. Urmează etapa de transparență decizională, după care proiectul va fi supus aprobării Consiliului Local. Adăpostul urmează să fie amenajat în zona Freidorf, pe o suprafață de peste 20.000 de metri pătrați, pe un teren al Timișoarei.

Adăpostul va avea o capacitate maximă de până la 600 de câini. Aici, câinii fără stăpân vor avea parte de îngrijire adecvată, tratament medical cu echipamente moderne și condiții civilizate de găzduire, până la adopție. 

Proiectul prevede amplasarea unei zone reglementate de dotări și servicii pentru funcționarea unui adăpost destinat animalelor fără stăpân. Funcțiunile necesare adăpostului includ: spații pentru cabinete și tratamente medicale veterinare, hrănirea și îngrijirea animalelor, săli de operație și tratament, spații de carantină, bucătărie, depozitare alimente, grupuri sanitare, vestiare, morgă și incinerator. De asemenea, vor fi amenajate căi de acces auto și pietonale precum și parcări. Pe minim 20% din din totalul suprafeței, vor fi amenajate spații verzi.

Pentru prima dată Timișoara va avea un adăpost public pentru câinii adunați de pe stradă și nu vom mai fi nevoiți să concesionăm acest serviciu unei firme private. Pe termen mediu și lung aceasta este singura soluție de a îmbunătăți modul în care câinii fără stăpân sunt îngrijiți. Rezolvarea reală însă stă în adoptarea acestor câini al căror loc nu este nici pe stradă și nici în adăpost”, a spus primarul Dominic Fritz.

Cu toate eforturile, soluțiile pentru diminuarea fenomenului de abandon și reducerea numărului de animale fără stăpân de pe străzi depind în mare măsură și de noi toți. 

Cea mai eficientă metodă rămâne sterilizarea și, de aceea, Primăria Municipiului Timișoara derulează o campanie gratuită de sterilizare a câinilor, de care pot beneficia proprietarii cu venituri reduse. Vă puteți înscrie în campanie prin e-mail la adresa alexandra.pintea@primariatm.ro sau la numărul de telefon dedicat – 0745232005. De asemenea, încurajăm adopția animalelor fără stăpân, dar și asumarea responsabilității pentru animalele deținute”, a anunțat primăria.

Anul trecut. Primăria Municipiului Timișoara a achitat aproape 2 milioane de lei pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Au fost ridicați de pe domeniul public al Municipiului Timișoara peste 300 de câini, iar numărul total al câinilor fără stăpân pentru care municipalitatea plătește servicii de întreținere trece de 500. Acești câini nu au ajuns întâmplător pe stradă, au fost abandonați, s-au înmulțit necontrolat sau nu au fost supravegheați corespunzător. 130 de căței din adăpost au fost adoptați.

După aprobarea prin hotărârea consiliului local a documentației PUZ si RLU aferent, aceasta va fi transmisă către Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în vederea actualizării din oficiu a destinaţiei imobilelor înregistrate în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.

Planul Urbanistic Zonal va avea valabilitate de 3 ani, perioadă în care pot fi demarate investiţiile prevăzute în documentaţie.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

PSD Timiș spune că a găsit soluția deblocării hotărârii Consiliului Județean, de alocare a banilor pentru echilibrarea bugetelor locale

La scurt timp după ce președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a convocat presa, joi…

34 de secunde ago

Ad Libitum va face spectacol sâmbătă în Sala Capitol din Timişoara

Într-un concert devenit tradiție, Ad Libitum Voices aduce de anul acesta primăvara și la Timișoara,…

2 ore ago

Puținul cu care ne mulțumim

Prima oară când am auzit de AUR se întâmpla în campania electorală din 2020. Atunci,…

2 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 9 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 09.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

3 ore ago

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

18 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

18 ore ago