Proiectul de realizare a studiului de fezabilitate pentru campusul de învățământ dual care se va ridica la Timișoara a fost semnat de primărie cu societatea timișoreană care a câștigat contractul. Investiția este făcută cu finanțare prin PNRR. Primăria pune la dispoziție un teren de trei hectare în Calea Buziașului, va realiza construcția și va asigura co-finanțarea proiectului.
Proiectul Campusului Dual a câștigat o finanțare în valoare de 20,8 milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta C15 – Educație, la care se adaugă o co-finanțare din bugetul local de aproximativ 5,8 milioane de euro. Scopul este de a apropia oferta forței de muncă calificată de nevoile reale ale pieței. Elevii interesați să învețe o meserie vor fi formați aici, cu ajutorul firmelor și al mediului universitar.
„Campusul Dual este unul din proiectele strategice ale Timișoarei prin care vrem să atragem și să păstrăm în oraș tineri care se califică în diferite meserii care sunt căutate pe piața forței de muncă. Noul campus le va oferi atât spații de cazare și burse, cât și laboratoare și ateliere cu echipamente moderne unde să se pregătească. Mă bucur că acest proiect a adus împreună atât mediul universitar, cât și licee, companii puternice din Timișoara și reprezentanți ai mediului de afaceri”, a spus primarul Dominic Fritz.
Proiectul de campus cuprinde clustere educaționale pre-universitare și universitare, ateliere de practică specializată, spații de cazare, zone de management, bibliotecă, sală de sport, cantină, cafenea, aulă, spațiu de consiliere și orientare profesională, printre altele. Construcțiile vor fi toate eficiente din punct de vedere energetic.
Campusul va avea și suprafețe generoase de spații verzi întinse pe mai mult de un hectar. Pe lângă construcția campusului, proiectul mai prevede dotarea atelierelor digitale din cadrul învățământului dual, plata burselor pentru elevi și studenți, precum și măsuri conexe de creștere a calității și vizibilității învățământului dual.
Finanțarea a fost accesată de Consorțiul Regional pentru Învățământ Dual Vest Timișoara, coordonat de Universitatea Politehnica Timișoara – lider de proiect – constituit special în acest scop și format din 31 de parteneri – Primăria Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Științele Vieții Regele Mihai I Timișoara, Inspectoratul Școlar, 7 licee, 16 companii și 3 asociații ale mediului de afaceri.
Universitățile din cadrul consorțiului contribuie cu 1,2 milioane de euro din bugetele proprii, iar companiile din cadrul consorțiului cu 1,7 milioane de euro pentru construcția noilor programe de studii și îmbunătățirea condițiilor de practică a elevilor și studenților.
Valoarea contractului de proiectare – faza SF este de aproximativ 64.500 de euro (TVA inclus), iar termenul de elaborare a documentației tehnice este de 4 luni de la emiterea ordinului de începere. Câștigătoare a contractului este societatea timișoreană Studio Arca.
De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…
Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…
Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…
Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…
Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…
„Ordonanța trenuleț” este un produs al guvernelor care avea rolul să ascundă neputința acestora. Iar…