Eveniment

Comuna Margina oferă noi atracții turistice, două puncte gastronomice locale/FOTO

Comuna Margina, situată în una dintre cele mai pitorești zone din Timiș, va oferi acum vizitatorilor două Puncte Gastronomice Locale (PGL). Deschise în localitățile Margina și Coșteiu de Sus, acestea întăresc în mod consistent oferta turistică a zonei și vor oferi vizitatorilor și turiștilor ocazia de a accesa în mod permanent bucătăria tradițională locală.

Punctele gastronomice locale vor funcționa pe tot parcursul anului și pot fi găsite în localitatea Margina nr. 83 în gospodăria de la stâna familiei Constantin Fântână (tel.0733 071984) și în localitatea Coșteiu de Sus nr. 10 la familia Emilia Popa (tel. 0763 067980), au anunțat, marți, la Timișoara, reprezentanții acestora, ai asociației My Banat și cei ai comunei timișene.

Un concept turistic foarte actual, punctele gastronomice locale promovează tradițiile gastronomice rurale într-un mod organizat și sigur și sunt bucătării particulare din spațiul unor ferme, stâne sau exploatații familiale, care servesc rețete specifice zonei unui număr de maxim 12 turiști.

Punctele Gastronomice Locale sunt puncte de alimentație turistică de tip familial în care se prepară și se servește masa, pe bază de rețete tradiționale, cu resurse locale, iar meniul zilnic cuprinde o gamă redusă de preparate tradiționale locale, care sunt realizate de proprietar și membrii familiei acesteia. Aceste locații permit redescoperirea mâncărurilor din zona rurală, iar locul lor de servire – spațiul din gospodărie – permite experiențe unice, autentice și de comuniune cu destinația.

Pentru destinația Margina, deschiderea acestor două puncte gastronomice locale reprezintă o nouă oportunitate de promovare a comunei, de dezvoltare turistică și bunăstare a comunității locală, și este în egală măsură încă o dovadă că sprijinul constant al autorităților locale are, în timp, rezultate concrete. În prezent, în comuna Margina sunt disponibile astăzi mai multe structuri de cazare certificate, locații de servit masa și au loc permanent evenimente de promovare a zonei, punctul de plecare al acestei dezvoltări turistice fiind reprezentat de produsul turistic Mic dejun la Margina, lansat de comunitatea locală în anul 2017.

Pașii de urmat pentru autorizarea punctelor gastronomice locale sunt: organizarea într-o formă de organizare juridică ( A.F./P.F.A./S.C.) sau atestat de producător în domeniul agro-alimentar, eliberat de Primăria pe raza căreia își va desfășura activitatea viitorul Punct de Gastronomie Locală; completarea cererii tip DSVSA; depunerea unui dosar la DSVSA care să conțină mai multe documente. Elaborarea cadrului de reglementare pentru funcţionarea Punctelor Gastronomice Locale a fost demarată de către Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 în anul 2016.

În județul Timiș sunt înregistrate în prezent mai multe puncte gastronomice locale, o bază de date exactă aflându-se la DSVSA Timiș. În România sunt deschise în prezent peste 260 de PGL, cele mai multe aflându-se în județele Tulcea, Brașov și în Maramureș.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Vreți casă frumoasă, cu curte în periurban? Pregătiți banii, la Dumbrăvița e cel mai scump, la Sânmihaiu Român e considerat cel mai ieftin

Dumbrăvița continuă să fie una dintre cele mai scumpe localități din România, ocupând primul loc…

O oră ago

În zona Lipovei au fost amenajate 100 de locuri de parcare după demolarea unor vechi garaje

Primăria Timișoara anunță o nouă victorie în lupta cu garajele ”gazdă” pentru murături și biciclete…

2 ore ago

Timişoara întâlneşte Rapidul la rugby

Staff-ul tehnic al echipei SCM USV Timişoara a decis primul XV pentru partida cu Rapid…

2 ore ago

„Bizon”, amendat drastic după ce a parcat lângă linia de tramvai

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță Rutieră au intervenit, în cursul zilei de ieri, la…

2 ore ago

Interes enorm din partea timişorenilor pentru Garry Kasparov şi „Provocările Lumii Moderne”/FOTO

Un dialog de excepţie, ce s-a bucurat de un interes major. Un eveniment marca UPT…

3 ore ago