Opinii

Îi va convinge Vasile Blaga pe “ospătarii PSD-ului” să “servească” la masa lui Alfred Simonis? “Buldogul” şi “goleadorul”

Tensiunile în PNL Timiş sunt departe de-a se fi stins după venirea lui Vasile Blaga la conducerea filialei în locul lui Alin Nica. Ba într-un fel, acestea s-au amplificat fiindcă, la pachet cu Blaga, a aterizat aici şi “combinatorul” Cristian Buşoi, care l-a înlocuit pe Cosmin Tabără la conducerea organizaţiei PNL Timişoara. Dacă există raţiuni pentru exilarea lui Nica, nimeni nu s-a obosit să dea o explicaţie pentru mazilirea lui Tabără. În spatele uşilor închise singurul motiv este acela că nu e agreat de candidatul Nicolae Robu. Dar aceasta nu e o justificare plauzibilă într-un partid în care ar trebui să existe nişte reguli. Problema e că la PNL statutul e o hârtie igienică puţin mai dură, care nici la toaletă nu poate fi folosită.

În filială venirea celor doi este considerată ca un desant nu foarte prietenos, ca să nu spun de ocupaţie, al cărui principal rost este doar obţinerea a două locuri eligibile pe listele de parlamentare. Asta după ce, atât Blaga, cât şi Buşoi, n-au mai prins un mandat în Parlamentul European. Doi Dandanache, nu unul! Adăugând aici modul în care la nivel central s-a impus cedarea Consiliului Judeţean la PSD, reprezintă un alt motiv pentru care atmosfera este ostilă. Şi nu persoana lui Alin Nica e problema, cât modul în care a fost executat a produs fiori.

Ca atare, nu este de mirare că la prima şedinţă convocată de Blaga au răspuns prezent doar 17 primari PNL dintr-un total de 42. La o a doua şedinţă, de data asta chiar cu participarea preşedintelui Nicolae Ciucă şi a secretarului general Lucian Bode au venit doar 13 primari. Insist pe acest aspect fiindcă PNL Timiş, aşa cum era odată PDL la nivel naţional, este considerată o organizaţie a primarilor, aceştia având cel mai mare aport la victoriile din trecut. Degeaba au fost 200 de de participanţi la întâlnirea cu Ciucă, Bode şi Blaga (cifra organizatorilor), dacă în sală s-a prezentat un număr atât de infim de edili.

Sigur, starea poate fi emoţională, de scurtă durată, dar poate va continua, iar alegerile bat la uşă. Iar explicaţia dată de Blaga într-o şedinţă că această cedare a fost în numele “interesului naţional” te duce cu gândul doar la Generalul “Izmană” Oprea.

Ce poate face “Buldoghul” în aceată filială care arată ca o oală sub presiune după ce a fost îngenunchiată în faţa PSD-ului de “doctorii” Ciucă şi Bode? Cu toată imensa sa experienţă politică, ale cărei vârfuri au fost cele două campanii prezidenţiale câştigate cu Traian Băsescu.

Dar mai întâi câteva cuvinte despre cel care, în iunie 2012, l-a învins inclusiv pe Traian Băsescu (mai exact pe avatarul fostului preşedinte, Elena Udrea) la şefia PDL, provocând faimoasa despărţire: “Adio PD, adio PDL!”.  (Nu spun nimic despore Buşoi, fiindcă el vrea doar un nou coledzi, iar dacă reuşeşte şi nişte combinaţii sunt doar un bonus). Fost, printre altele, chiar preşedinte al PDL, Blaga este cunoscut ca un bun organizator. Nu are un mare rafinament in discurs, dar atunci când vorbește taie ca un brici. (Sigur, pe lângă alde Ciucă e un Demostene.) De cele mai mai multe ori pune diagnostice corecte, deşi dureroase. Aşa cum a făcut-o într-o şedinţă a PNL când a spus că “suntem ospătarii PSD la guvernare”

Aşadar, primul lucru al lui Blaga e să calmeze spiritele în filială, mai ales să rezolve problemele primarilor. La întâlnirile avute până acum, primarii prezenţi au cerut, în primul rând, să nu aibă contracandidaţi de la PSD. Astfel că la negocierile deja demarate cu preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, va trebui să rezolve pentru cât mai mulţi primari non-combatul social-democraţilor. Şi aici, Simonis se pare că va ceda, fiind destul de versat încât să nu mai deschidă focare conflictuale. Aşa cum va ceda la o altă problemă pusă pe tapet, locurile pe liste la Consiliul Judeţean şi Consiliul Local.  Se pare că funcţiile de la CJT şi Primăria Timişoara au fost deja tranşate, PNL urmând să ia doi vicepreşedinţi şi un viceprimar, al doilea revenind PSD.

Dar cel mai dificil, şi aici vine ironia sorţii, este ca Blaga să-i convingă pe “ospătari” să mai tragă pentru PSD, mai exact pentru Alfred Simonis, până la alegerile din 9 iunie. Chiar el, care în aceeaşi şedinţă cu “ospătarii” mai spunea: „Mă puteți face orice, dar nu mă faceți PSD-ist, că nu pot!”. Aici vine chestiunea aia cu broaştele râioase înghiţite dimineaţa pe stomacul gol.

În fine, marelele premiu (sau singurul cu adevărat) şi cea mai mare provocare este câştigarea Primăriei Timişoara. Aici văd deja o chimie absolută între Blaga şi Nicolae Robu. Glumesc, evident. Ultimul, golgeter născut să stea “la pomană” cum se spune la fotbal, nu ştie să joace în echipă, face doar ce vrea el. De exemplu, angajaţi cu mulţi bani, cei de la firma de consultanţă Kensigton se iau cu mâinile de cap în colaborarea cu Robu. Va putea “Buldogul” să îmblânzească “goleadorul”? El, care a lucrat şi cu Traian Băsescu, indiscutabil cel mai mare animal politic al României postdecembriste? Greu de spus.

La una din cele două şedinţe avute până acum, veteranul liberal Viorel Coifan s-a adresat lui Blaga şi Buşoi: “Dacă vom câştiga, meritul e al tuturor. Dacă vom pierde, vina e doar a voastră”. Ce va însemna succes pentru PNL Timiş? Câştigarea preşedinţiei Consiliului Judeţean de către Alfred Simonis? Va fi, într-adevăr, victoria “ospătarilor”.

 

Recent Posts

Bărbat decedat într-un oraș din Timiș, în timpul serviciului

La data de 21 mai, în jurul orei 16, polițiștii orașului Gătaia au fost sesizați…

3 ore ago

Începe lupta pentru Liga 2! Politehnica Timişoara întâlneşte într-un duel judeţean CSC Ghiroda

S-au luptat pentru supremaţia judeţului în urmă cu aproape zece ani. Acum se înfruntă din…

5 ore ago

Mirela Toc a fost reangajată la Primăria Timișoara și devine subordonata lui Culiță Chiș

Mirela Toc, angajata dată afară de Primăria Timișoara în vara trecută, a ajuns înapoi în…

6 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara sărbătorește 80 de ani de activitate

Întreaga comunitate a Universității de Vest din Timișoara aniversează în zilele următoare 80 de ani…

7 ore ago

Noile dotări pentru clinicile ORL și Balneo vor fi finanțate cu bani europeni

În perioada următoare va avea loc demararea procedurilor în vederea recepției noului corp de clădire…

7 ore ago