Sport

SCM Timişoara traversează cel mai slab sezon, dar nu renunţă: „E o minune că ne-am descurcat în tot acest timp”

Echipa de baschet a oraşului trece prin momente mai puţin plăcute. Este pentru primul sezon după mult timp când ratează apariţia în play-off, se află la a cincea înfrângere consecutivă şi acum va lupta pentru menţinerea în prima ligă. În plus, antrenorul Dragan Petricevic, care a adus medalii naţionale pe Bega şi singurele două Cupe ale României părea tentat să plece, pentru a crea un şoc la echipă, doar că în acesta situaţie nu este timp nici pentru şocuri.

Despre situaţia echipei a vorbit pentru de.Banat.ro, managerul secţiei, Sergiu Paşca.

Bani puţini de la club, investiţii multe din privat

„Acum, toată lumea vede acest sezon slab şi uită cum eram în anii anteriori. Sincer, era cumva de aşteptat să ajungem şi aici. Eu şi Dragan Petricevic am încercat să avertizăm conducerea clubului că aici se va ajunge, dar nu am fost ascultați. Tot ce vă spun acum nu este o scuză ci să realizaţi că Dragan a făcut minuni sezoanele astea, iar acum toate i se sparg în cap lui. Nu merită asta. Merită respectul şi susținerea timişorenilor pentru tot ce a făcut pentru acest oraş, pentru baschetul din Timișoara.

Nu poți să faci minuni în fiecare an cu un buget limitat, în timp ce celelalte echipe îşi cresc bugetul în ficare sezon. În anul 2021, când am venit ca manager al secției de baschet, am avut un buget de la Primărie de 3.600.000 RON. Atunci am aflat ca secția de baschet primea în fiecare an cel mai mic buget dintre cele 3 secții ale SCM. Pe ce considerente nu-mi, sunt clare nici acum. Nu prea am primit un răspuns clar. Baschetul are de două ori mai multe meciuri decât handbalul și de 4 ori mai multe decât rugby. Singurul răspuns a fost ca ei sunt mai mulți decât noi!

Bugetul mai sus menţionat, și în general, se referă la toți banii secției. Aici intră: salariile jucătorilor și staff-ului, echipele de juniori, taxe, transport, cazare, masa etc. Sunt echipe în LNBM care au buget de salarii și buget de cheltuieli.  Principalul obiectiv trasat de Consiliu de Administrație al clubului a fost atragerea de sponsori privați.  Dragan a reușit să aducă alături de noi compania Ohma (Winsed.swiss) care a devenit principalul sponsor. A urmat Mozart Bet adus de Dragan pe relaţii personale, cât și Visaj Apartments şi UVT. Eu am reușit să apropii de echipă afaceri locale, Rembka, Black Auto, Farmacia Roz, Pro LED Show, Dopo Poco, Smart Body. Sezonul acesta a venit alături de noi si Mewi, care ne-a ajutat foarte mult să depăşim periodele dificile financiar. Sper că nu uit pe nimeni! Fără banii aduși din sponsorizări eram la retrogradare din anul 2021.

Trebuie menționat că nu aveam voie să plătim mai mult de 2900 de euro brut salarii din banii de la Primărie, datorită unui ordin de la Curtea de Conturi. Această decizie a fost menținută până în data de 01.01.2024, când a apărut legea prin care cluburile primăriilor pot plăti 6000 de euro / brut din banii primiți de la Primarii. Cu bugetul alocat de Primărie ( 3.600.000 în 2021, 3.800.000 în 2022 și 4.100.000 în 2023) ne-am situat printre codaşele LNBM raportat la bugetul alocat de primării.
Doar banii aduși din sponsorizări și inspirația și experienta lui Dragan a făcut ca în sezoanele precedente să ne depășim condiția, ajungând de fiecare dată în play-off.

Pe aceasta cale le mulțumim partenerilor noștri care au fost alături de noi toți acești ani și mai ales le mulțumim că au avut încredere în noi!  Dar cum nu poți sa faci minuni în fiecare sezon pe aceeași bani, am ajuns în aceasta situație.”

Taxe mai mari, jocuri mai multe, bani mai puţini, greaua moştenire

„În 2022-2023 au crescut preturile și taxele la salarii, undeva la 25%- 35% . Nu am primit această diferență. Ca să ne menținem pe linia de plutire am adus mai mulți bani din privat. Dar am ajuns să folosim acești bani ca să acoperim minusurile din bugetul primăriei, în loc să îi folosim ca să creștem performanţa sportivă, adică să aducem jucători mai valoroși. Ca un exemplu, la începutul acestui sezon mai aveam rămași în bugetul de la Primărie doar bani de salarii, aşa ca restul cheltuielilor am fost nevoiți să le acoperim din surse private. A fost o perioadă foarte grea, dar am trecut peste, doar datorită lui Dragan și mie care am reușit sa aducem mai mulți bani din privat.

Participarea în Alpe Adria Cup a fost susținută exclusiv din banii aduși din privat. Aici am reușit sa ajungem în marea finală, dar ştiţi cum s-a pierdut acel joc. Am fost singura echipă din Timișoara care am participat în cupe europene. Am reprezentat Timișoara în Europa, am adus în bătrâna sala “Olimpia“ echipe din Croația, Slovenia, Slovacia, Austria, Cehia, chiar în anul în care orașul nostru era Capitala Culturala a Europiei. Totul fiind suportat din privat.

Am auzit că pe vremuri se făcea performanţă pe burta goală și noi nu suntem în stare să facem același lucru cu mai mulți bani! Poți să zici asta doar dacă ești rău intenționat sau nu ai auzit în viaţa ta de rata inflației care îți modifică bugetele considerabil. În 2019, clubul avea un buget de 18.000.000 RON (împărțit la 3 secții). Având în vedre salariile și preţuri din acea vreme, vă las pe voi să judecaţi… În 2024 bugetul clubului este de 18.000.000 (împărțit la 3 secții). Interesant, nu?

Partea bună acum este ca salariile sunt la zi. Nu există datorii la jucători. Ceea ce ne-a ajutat mult, am folosit această stabilitate în favoarea noastră. Jucătorii știu ca aici se plătesc salariile și nu sunt întârzieri, chiar dacă salariile nu sunt aşa mari ca la alte echipe din LNBM. Am moștenit multe procese din vremea în care manager de secție era Ilie Triţoiu. Banii pe aceste procese au fost plătiți din banii secției, diminuând și mai mult posibilitățile financiare.”

Rezultate bune la juniori, marketing, spectacole garantate acasă

„Trebuie să amintesc și de partea de juniori. Împreună cu Dragan am reușit sa resuscitam sectorul juvenil din Timișoara. El s-a implicat foarte mult la juniori reușind sa unească aproape toate cluburile de juniori din Timișoara. De aici a rezultat generația de U13, o generație care are mult potențial. Să nu uităm de cei doi jucători, Horga și Stanciu, promovați la echipa de seniori care au adus o medalie de bronz la U18. În acest sezon avem două echipe de juniori, U13 și U15, și o echipă de seniori care activează în Liga secundă, Liga 1. Fără ajutorul UVT nu reușeam să susținem echipa de Liga 1. Ei şi-au manifestat interesul de a susține acestă echipă și le mulțumim pe aceasta cale. Această echipa este foarte importantă, este un liant între juniorat și echipa de seniori, necesara pentru tranziția juniorilor spre echipa de seniori.

Trebuie să amintesc aici și de fenomenul pe care l-am creat în jurul echipei. Am reușit să atragem multi tineri, copii, alături de Toate acestea au fost posibile datorita „marketingului”! Marketingul a fost susținut tot din surse private! Am reușit să cumpărăm (încă nu sunt achitate , sunt achiziționate în regimul rent to buy ) două panouri LED, pentru afișarea sponsorilor. Auzeam voci care îmi ziceau de ce arunc banii pe marketing, în loc să aduc jucători mai buni. În ziua de azi, dacă o echipă nu are o identitate online este egală cu zero. Doar noi și încă 2, 3 echipe din LNBM nu avem panouri LED care să înconjoare terenul.
Pe partea de online secția de baschet a întâmpinat o mare problemă. În momentul în care Dragan i-a luat locul lui Ilie Triţoiu ca manager de secție, pagina de Facebook a echipei a dispărut. Mai concret, fosta conducere a refuzat să dea parola de la pagina de Facebook către Dragan, motivând că e pagina facuta de ei, ei fiind angajaţii clubului (pagina avea peste 5000 de urmaritori ), aşa că a fost creată o nouă pagină. Când am preluat eu secția, pagina avea sub 1000 de urmăritori, acum are 3.500!

Am reușit să creăm un Fun Experience în jurul meciurilor noastre: concursuri, DJ, premii, dansatori, mascota (mulțumesc Gabriel) şi multe altele. Nicio echipă din Timișoara nu face aşa ceva. Și partea asta a fost susținută din privat plus voluntariat. Pe această cale le mulțumesc voluntarilor care ne-au ajutat/ ne ajută. Fără voi nu eram aici. Ar mai fi multe de zis!

Speranţa moarte ultima!

„Tot ce am făcut până acum este umbrit de acest sezon, în care nu a ieșit nimic. Aş putea spune, cum zic toți prin Timișoara, că suntem în nota sportului din orașul asta. Dar nu e aşa… noi nu suntem în nota asta, noi ne-am luptat tot timpul să devenim mai buni, nu am renunțat, am creeat ceva frumos! La meciul de acasă cu Vâlcea am văzut foarte mulți copii care vin la meciuri, care iubesc acest sport. Asta mă face fericit! Nu o sa renunțăm, vom lupta până la final!”

Între timp, echipa se pregăteşte pentru seria cu CSM Ploieşti. Până atunci, alb-violeţii se vor pregăti unde vor apuca, Sala din Dacia, sau chiar şi la Buziaş, pentru că sportul în Timişoara nu este prioritar. Este excepţional când ne pozăm cu trofee şi jucăm în finale europene, vezi cazul Lugojului, dar mai ales la greu nu e niciodată coadă la cluburile timişorene.

Share
Published by
Daniel Neacșu

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

13 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

14 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

14 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

14 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

14 ore ago