Social

La Timișoara a fost deschis un magazin cu delicatese adevărate, ungurești/Foto

Un magazin cu produse autentice ungurești, cea mai mare parte dintre acestea aduse din Ungaria, dar și din zona Ardealului, este acum deschis pentru timișoreni. Casa Maghiară, frumoasa clădire recuperată de comunitatea acestei naționalități, la Timișoara, are acum la parter Ambrózy Delicatess & Café!.

Va fi și o cafenea, dar și o librărie cu volume și presă adusă din țara vecină, dar, mai ales, o băcănie care va oferi produse din gama superioară de produse ungurești. Există și ciocolată produsă în serie redusă, de firme apreciate de peste graniță, untură de rață sau câteva mezeluri tradiționale, dar și o selecție largă de vinuri din toate zonele viticole maghiare. Magazinul oferă produse sub sigla “Hungarikum”, o marcă înregistrată acordată de Ministerul Agriculturii din Ungaria. Numele unității este preluat de la cel al baronului Ambrozy – una din personalitățile timișorene care au contribuit financiar la construcția Casei Maghiare. Magazinul funcționează pe Bulevardul Revoluției din 1989 nr.10.

Sunt disponibile peste 800 de produse, de la dulciuri, ceaiuri, siropuri, mezeluri, produse de lactate și condimente, la bere, pălincă, celebrul bitter Unicum, dar, mai ales, peste 60 de vinuri din toate zonele producătoare de vin a Ungariei: Balaton, Eger, Tokay, Vilany, Szekszard etc).

“Prima dată a trebuit să renovăm totul aici, pe urmă să amenajăm. Și cred că am reușit să aducem timișorenilor o gamă foarte largă de produse, puțin spre gama premium. Sunt sigur că timișorenii au dorit un magazine cu produse Made in Hungary. Și nu vorbesc doar de populația de limba maghiară. Foarte mulți timișoreni cunosc aceste produse, ei merg des în Ungaria, fac cumpături acolo. Dar suntem deschiși și la sugestii, dacă ni se cer anumite produse, le vom aduce aici”, a spus Peter Tamas, consulul onorific al Ungariai la Timișoara.

Tot în cadrul Ambrózy Delicatess & Café! a fost amenajată o minilibrărie, de unde se pot achiziționa cărți, reviste și ziare în limba maghiară.

Cafeneaua va oferi băutura sub brand-ul Illy, producătorul italian al cărui creator, Francesco Illy s-a născut la Timișoara. Locația nu va fi doar o unitate comercială, ci va oferi și seri literare și va fi loc de întâlnire pentru diferite evenimente.

La Casa Maghiară mai e de lucru

Clădirea superbă din zona centrală a Timișoarei a fost recuperată de comunitate, prin intermediul unui grant primit de la guvernul Ungariei. S-a trecut la renovarea acesteia, s-a investit foarte mult, dar mai este de lucru.

“Încă mai avem de lucru în interior. Tot timpul mai e de făcut ceva. Ne bucurăm că deja funcționează bine Casa Maghiară. Avem cel puțin zece organizații (UDMR, ziarul Uj Szo, Asociația Bastionul, Asociația Diaspora etc.), se țin activități culturale, degustări de vin. Trăim, dar renovăm încăpere cu încăpere. Anul acesta vom termina Sala de Bal, punctul central al Casei Maghiare. La subsol amenajăm acum și o mică sală de concerte, pentru 200 de persoane. Permanent este de făcut ceva, sunt două clădii mari. Am fost foarte fericiți că am reușit să renovăm și fațada, cred că mulți timișoreni apreciază acum aspectul clădirii”, a mai declarat Peter Tamas.

Casa Maghiară este un imobil construit după planurile arhitectului Laszlo Szekely în 1930, pentru comunitatea maghiară din oraş. Confiscată de comuniști, aceasta a fost achiziţionată, în urmă cu câțiva ani, de Asociaţia Bastionul, după un ajutor financiar de 3 milioane de euro din partea Guvernului Ungariei. Imobilul a fost restaurat, reamenajat şi recompartimentat pentru a putea servi nevoilor comunităţii maghiarilor din Banat.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Bărbat decedat într-un oraș din Timiș, în timpul serviciului

La data de 21 mai, în jurul orei 16, polițiștii orașului Gătaia au fost sesizați…

11 ore ago

Începe lupta pentru Liga 2! Politehnica Timişoara întâlneşte într-un duel judeţean CSC Ghiroda

S-au luptat pentru supremaţia judeţului în urmă cu aproape zece ani. Acum se înfruntă din…

13 ore ago

Mirela Toc a fost reangajată la Primăria Timișoara și devine subordonata lui Culiță Chiș

Mirela Toc, angajata dată afară de Primăria Timișoara în vara trecută, a ajuns înapoi în…

14 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara sărbătorește 80 de ani de activitate

Întreaga comunitate a Universității de Vest din Timișoara aniversează în zilele următoare 80 de ani…

15 ore ago

Noile dotări pentru clinicile ORL și Balneo vor fi finanțate cu bani europeni

În perioada următoare va avea loc demararea procedurilor în vederea recepției noului corp de clădire…

15 ore ago