Social

Studiu privind preocupărilor la Politehnica Timișoara pentru consumul responsabil și sustenabil de energie. Rezultate

Studiu UPT. Studenții universității Politehnica demonstrează sensibilitate la problemele de mediu, angajându-se în susținerea țintelor de reducere a amprentei de carbon promovată la scară globală de Agenda 2030 a Organizației Națiunilor Unite, care a stabilit că avem nevoie de un efort susținut, atât la nivel de industrii, cât și la nivel personal, pentru a „domoli” schimbările climatice.

Studiul sociologic, realizat în cadrul proiectului în cadrul proiectului University Students Engaging in Responsible and Sustainable Energy Consumption pentru evaluarea schimbărilor de comportament, relevă date importante cu privire la posibilitatea de a influența pozitiv consumurile, cu influență asupra reducerii amprentei de carbon. Proiectul a vizat doar studenții Universității Politehnica Timișoara, dar experiențele acumulate pot servi pentru realizarea de campanii de informare-conștientizare pentru categorii mai ample de populație.

Proiectul este derulat de Fundația Politehnica Timișoara, în parteneriat cu Quality Management Systems Norvegia având ca beneficiari studenții Universității Politehnica și a cuprins sesiuni de formare pentru studenți și administratorii de cămin, concursuri de mesaje video pe teme de sustenabilitate, un concurs între cămine, intitulat „Căminul – campion al consumului sustenabil”, în urma căruia câștigător a fost desemnat căminul al cărui „locatari” au redus consumul de energie electrică, energie termică și apă, calculat în 2023 comparativ cu anul anterior.

Studiul sociologic, realizat pentru evaluarea schimbărilor de comportament, relevă date importante cu privire la posibilitatea de a influența pozitiv consumurile, cu influență asupra reducerii amprentei de carbon. Proiectul a vizat doar studenții Universității Politehnica Timișoara, dar experiențele acumulate pot servi pentru realizarea de campanii de informare-conștientizare pentru categorii mai ample de populație.

Datele anexate pun în oglindă nivelul de la începutul proiectului, deci „punctul zero” de la care a pornit echipa de proiect și rezultatele obținute după aproape un an de proiect. Categoriile de comportament evaluate se referă la consumul de energie electrică și de apă, respectiv colectarea separată a deșeurilor.

Share
Published by
Daniel Neacșu

Recent Posts

Lansare apeluri Masura 8/6A: FEADR și EURI – GAL Timișul de Centru

APEL DE SELECŢIE Nr. 61/ AP/ 20.12.2024 MĂSURA 8/6A – „SPRIJINIREA ANTREPRENORIATULUI NON-AGRICOL ÎN TERITORIUL…

2 secunde ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

O oră ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

2 ore ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

2 ore ago

Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa

Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…

2 ore ago

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…

2 ore ago