Administratie

Primăria Timișoara trimite la Colterm alte 35 de milioane de lei, din datoriile anilor trecuți

35 de milioane de lei vor lua drumul Coltermului, în contul datoriilor pe care Primăria Timișoara le are către compania de termoficare, aflată în subordinea Consiliului Local. Vorbim despre sume aferente anului … 2022, pentru acoperirea pierderilor tehnologice induse.

Ca o veste bună, banii vor fi folosiți pentru a cumpăra certificatele verzi pe care Colterm trebuie să le achiziționeze în contul poluării produse.

Proiectul de hotărâre a apărut la consilierii locali cu vreo 16 minute înainte de vot, astfel că aleșii locali au aprobat ceea ce li s-a cerut cu încredere deplină, dar fără a ști exact despre ce e vorba. În aceste condiții, Radu Țoancă, consilier local, a întrebat primarul despre ce e vorba și ce sumă e în cauză.

”Noi vorbim de pierderile pe anul 2022, pentru că pe anul trecut încă nu s-a făcut bilanțul energetic. Suma pe care o aprobăm azi e din 2022. Obligația luării certificatelor revine Colterm, dar pot să vă spun că prețul acestor certificate a scăzut și Colterm a început deja să le cumpere. Trebuie să întreb la colegi cât a mai rămas de plătit.  Eu mă aștept ca cu această sumă să poată închide această achiziție”, a spus Fritz.

După o scurtă pauză a revenit.

”Colegii îmi spun că au mai rămas 20 de milioane”, a anunțat Fritz.

Municipalitatea timișoreană a dorit să scape de plata acestor pierderi tehnologice induse, adică sumele date pentru că din țevile vechi și ciuruite, care aparțin primăriei, curge apa încălzită la Colterm, ceea ce produce pierderi semnificative. În acest caz a dorit să preia singură transportul agentului termic, fără să aibă niciun fel de structură, personal sau expertiză în domeniu. Până la urmă a renunțat la idee.

În 2023, Primăria Municipiului Timișoara a înlocuit 29 de kilometri de rețea secundară și primară și a modernizat 25 de puncte termice din oraș.

În luna februarie, municipalitatea a plătit ultima tranșă a datoriei istorice a societății de termoficare către furnizorul E.ON, respectiv de peste 70 de milioane de lei.

 

 

 

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Grupul Maxagro a deschis la Gătaia noul sediu al Maxutil/Foto

Grupul Maxagro a inaugurat, la Gătaia, noul sediu al companiei Maxutil, parte a grupului. Compania…

2 minute ago

Jurnal de campanie (14). PS(perlea)D Dumbrăviţa, doi traficanţi de migranţi pe lista pentru Consiliul Local

Care este legătura între traficul de terenuri şi traficul de migranţi? Unul singur: PS(perlea)D Dumbrăviţa.…

37 de minute ago

Echipa de minibaschet a Școlii Gimnaziale nr. 24 din Timișoara calificată la etapa finală a competiției național Cupa Campionii Viitorului ediția I

Sâmbătă, 18 mai 2024, a avut loc etapa interjudețeană de minibaschet mixt clasele III-IV ”Cupa…

O oră ago

Liga 3. Ghiroda şi Politehnica, victorii înainte de barajul direct

În acest weekend s-a disputat ultima etapă din Liga 3. În seriile vestice, deznodământul era…

2 ore ago

Emblematica trupă Cargo va cânta la Buziaş, în weekend-ul următor , la “Aero West Bike Fest”

În weekend-ul următor, timp de două zile, la Buziaş va avea loc festivalul „Aero West…

5 ore ago

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

21 de ore ago