Consiliul Judeţean Timiş

Avem și în acest an Noaptea Muzeelor, de această dată sub auspiciile protestelor salariale de la MNaB

Muzeul Național al Banatului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, participă și în acest an la evenimentul național „Noaptea Muzeelor 2024”. Sâmbătă, 18 mai, sub sloganul „Cerem respect și echitate pentru salariile din cultură!”, timișorenii nu vor avea parte de expozițiile instituției de cultură vor fi închise, ca urmare a protestului salariaților, dar în curtea Bastionului Theresia este pregătit un spectacol, între orele 17.00 – 23.00.

Spectacolele de istorie vie („living museum”), oferite în curtea Bastionului Theresia în cadrul Nopții Muzeelor se vor îmbina cu momentele artistice și cu atelierele interactive într-un mare show comun al grupurilor de reconstituire istorică și artistice. Participă la eveniment, sub denumirea de Uniunea Artiștilor – Cronicari: Eyaletul de Timișoara, Asociația Losonczy Istvan, Hrafnabroethr-Frații Corbi, Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara, Sagittarii Getici, Deep6 Project, Peregrinii.

Programul din curtea Bastionului Theresia:

17:00 – Curtea Bastionului – Deschiderea pentru public a taberelor de reconstituire istorică și a atelierelor interactive.

17:00 – 21:00 – Curtea Bastionului Theresia – Activități de prezentări close-up și ilustrări în stilul „living museum”: armele și ținutele Evului Mediu, obiceiurile trecutului, antrenamentele vitejilor (performance comun al grupurilor participante cu participarea activă a publicului), jocuri interactive pentru public, prezentare de tir cu arcul istoric și demonstrații de tragere cu arcul la ținte fixe și mobile, din diverse poziții și cu diferite niveluri de dificultate, atelier de tir cu arcul tradițional pentru toate vârstele.

18:00 – Spațiul „Istoria Militară a Banatului”, intrare din curtea Bastionului – Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara – Prezentare interactivă a unor file din istoria Cetății Timișoara.

18:30 – Arena din curtea Bastionului Theresia – Trecutul prezentat ca istorie vie: echipamente și formațiuni militare ale Evului Mediu timpuriu.

19:30 – Arena din curtea Bastionului Theresia – Timișoara otomană, obiceiuri și îndeletniciri: toaleta unui bogat timariot, frizeria otomană în vremea Eyalet-ului.

20:00 – Arena din curtea Bastionului Theresia – Raiduri și bătălii în Ținuturile de Margine – o poveste narată în stilul „living museum” și ilustrată cu muzică istorică.

21:00 – Curtea Bastionului – Schimbul de gardă al cetății Timișoara, însoțit de salve de tun.

21:15 – Arena din curtea Bastionului Theresia – Prezentare interactivă a pieselor din expoziția de spade și săbii istorice, Fiare din Beci; încercarea armelor de către oștenii din tabere. Istoria armelor – colecția de săbii și spade originale Cosmin Pop, prezentată publicului în stil close-up.

22:00 – Arena din curtea Bastionului Theresia – Spectacol de teatru pirotehnic și muzică live – UNIUNEA ARTIȘTILOR-CRONICARI – RONDUL DE NOAPTE. Un show de sunet și foc, inspirat din vechi legende.

Intrarea și participarea la evenimente este gratuită.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Timișenii sunt așteptați, în acest weekend, la Kikinda, la Zilele Ludăii

Tradiționalul Festival al Dovleacului de la Kikinda, Serbia, îi așteaptă în vizită pe timișeni, din…

4 ore ago

Iluminatul public va fi extins la ieșirea din Timișoara, pe șoseaua spre Lugoj

Ieșirea rutieră din Timișoara spre Lugoj va fi mai bine iluminată. Primăria Timișoara a semnat…

4 ore ago

Drive Auto Tuning Show sau cum caii putere fac casă bună cu eleganța, stilul și frumusețea

Spre sfârșitul săptămânii, Piața Unirii va fi invadată de mașini ca în filme. Mii de…

6 ore ago

Casa Mal se deschide publicului pentru premiile Beta 2024

Denumită de arhitecții organizatori ai Bienalei de Arhitectură Vila Mal, clădirea rămasă în picioare pe…

7 ore ago

Liberalii timișeni au votat, alături de colegii din întreaga țară, în unanimitate, să îl trimită pe Ciucă în lupta pentru funcția de președinte

Nicolae Ciucă a fost desemnat oficial candidatul PNL la funcția de președinte al României. Filiala…

8 ore ago

Leii din Banat încep noua campanie din campionat la sfârșitul acestei săptămâni

Ultimele zile în care se umblă la retușuri și la integrarea noilor veniți. SCM winsed.swiss…

12 ore ago