Opinii

Disoluţia PNL. Studiu de caz: cum au fost abordate speţele Alin Nica şi Iulian Dumitrescu

Orice grup, organizaţie, societate funcţionează după nişte reguli. Aşa e în firea lucrurilor. Dacă e vorba de un stat, aceste reguli alcătuiesc cadrul legislativ, iar în cazul unui partid politic regulile formează statutul respectivului partid. Atunci când regulile sunt încălcate constant intervin confuzia, haosul iar în cele din urmă disoluţia acelei organizaţii.

Ca orice partid, PNL are un statut. Numai că, de o vreme, acesta a ajuns o banală maculatură nebăgată de nimeni în seamă. Mai mult, dacă cineva mai invocă statutul este luat şi în balon. Deciziile în partid nu se mai iau în acord cu cadrul statutar, ci pe prietenii, găşti, interese. Sau, evident, ca orice vasal de ordinele primite de la stăpânii din PSD. Elocvent în acest sens este modul în care conducerea partidului a tratat cazurile lui Alin Nica şi Iulian Dumitrescu. De fapt sunt speţe similare, dar  judecate total invers.

La începutul lunii martie, Alin Nica, preşedinte al CJ Timiş, iar la acea vreme şi al PNL Timiş, era desemnat de Colegiul Director Judeţean (CDJ) al PNL Timiş candidat al partidului pentru un nou mandat la şefia Consiliului Judeţean. Votul a fost unanim, o decizie similară fiind luată şi în Biroul Permanent Judeţean (BPJ) al PNL Timiş. Potrivit însă statutului partidului, candidaţii pentru poziţiile de preşedinţi de consilii judeţene şi primari ai municipiilor reşedinţă de judeţ trebuie validate în Biroul Permament Naţional (BPN). Acesta se întruneşte într-o şedinţă şi nu-l validează pe Nica. Mai mult, Nica este mazilit din funcţia de preşedinte al PNL Timiş. PNL-iştii nu o recunosc, dar singurul motiv al acestor decizii a fost acela că PSD şi-a dorit postul de preşedinte al CJ Timiş. Iar când stăpânul porunceşte, sluga execută.

O abatere extrem de gravă de la statut în şedinţa respectivă, deputatul Florin Roman a votat de cinci ori împotriva lui Nica, motivând că a fost mandatat în acest sens de colegii absenţi. Nu există însă aşa ceva în statut, mai ales în cazul în care se votează persoane. Dar, cum spuneam, statutul PNL este o minunată maculatură pentru naivi.

De cealaltă parte îl avem pe greul baron de Prahova, Iulian Dumitrescu. În februarie, acesta este prins de DNA cu o şpagă de 16 milioane de lei, dintr-un total de 47,5 milioane pe care trebuia să le primească. Este trecut sub control judiciar şi suspendat din funcţia de preşedinte al CJ Prahova. Într-un gest simbolic Dumitrescu demisionează din toate funcţiile din PNL, cea mai importantă fiind cea de prim-vicepreşedinte.

Fiind vorba de un puternic baron şi totodată unul dintre cei mai bogaţi politicieni din România, filiala PNL Prahova votează ca Dumitrescu să candideze pentru un nou mandat de preşedinte al CJ Prahova. Decizia trebuia ulterior validată de BPN. Un cartof extrem de fierbinte pentru alde Ciucă, Bode sau Rareş Bogdan. În mod normal, liderii PNL au două opţiuni. Prima era să valideze candidatura lui Dumitrescu, dar atunci conducerea PNL devenea şi oficial complice cu baronul prahovean, neoficial fiind tot timpul. A doua opţiune era, normal, nevalidarea candidaturii, pe principiul centrului imaculat al lui Adrian Năstase. Dar asta ar fi însemnat un conflict deschis cu un potent baron.

Ce fac geniile neasumate de la conducerea partidului? Găsesc a treia cale. Lucian Bode întreabă Curtea de Arbitraj a partidului, dacă BPN chiar trebuie să valideze candidaturile aşa cum se făcea până acum. Ce să vezi, Curtea după ce interpretează Statutul, aşa cum face cei din CCR cu Constituţia, spun că nu trebuie. BPN s-a spălat pe mâîni precum Pilat de Pont, iar Dumitrescu cel prins cu şpaga în braţe va candida pentru un nou mandat. Iar liderii PNL răsuflă uşuraţi fiindcă nu trebuie să-şi asume nimic. Nici asocierea publică cu un baron şpăgar, dar nici despărţirea de el. Curată asumare! (Sigur, validărilor altor candidaţi au continuat.) Fiindcă marea problemă a bronilor locali ester că ei aduc voturi în judeţele pe care le patronează, dar partidul pierde mult din cauza lor în alte judeţe.

PNL se află în pragul disoluţiei nu doar fiindcă s-a transformat într-o anexă a PSD, nu doar fiindcă are nişte lideri execrabili, printre care cel mai cargialesc personaj din politica românească, şi mă refer aici la Rareş Bogdan. PNL se află în pragul disoluţiei şi fiindcă nu-şi mai respectă propriile reguli.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar

Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an…

11 ore ago

STPT atenţionează din nou cu privire la oferte false legate de cardurile de călătorie

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) avertizează din nou călătorii cu privire la informațiile false…

13 ore ago

Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat…

14 ore ago

Casa de Cultură pregătește Ruga Timișoarei. Spectacole și concerte, dar și Jocul Rugii

Timișoara va sărbători peste o săptămână, duminică 15 septembrie, una dintre cele mai importante sărbători…

15 ore ago

Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.

Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise…

15 ore ago